Política

Batet defensa que el Congrés no pot ser un espectacle de “crits i falta de respecte” i fa una crida als “consensos”

Vox demana a la Mesa la suspensió “immediata” de Junqueras, Sànchez, Rull i Turull

Cs ha intentat fer una protesta durant la cerimònia d’acatament de la Constitució, però Batet ho ha impedit

La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha defensat que la cambra baixa no pot ser un espectacle de “crits i falta de respecte” i ha alertat que això “rebaixa els representants i ofen els representats”. Batet ho ha dit aquest dimarts durant el seu discurs a la sessió de constitució de la cambra baixa dirigit als diputats després de ser elegida presidenta de la institució i de la picabaralla durant la presa de possessió dels diputats independentistes. Batet ha avisat que cap dels grups parlamentaris “representa en exclusiva Espanya ni cap dels seus territoris” i ha animat els diputats a treballar per arribar a “consensos”.

La presidenta de la cambra baixa s’ha compromès a exercir el càrrec amb “imparcialitat” però sense ser “neutral” en el que afecti la seva missió institucional. Batet ha destacat l’important paper del Congrés i ha dit que treballarà per “preservar la dignitat, el bon funcionament i el bon nom” de la institució.

Batet ha dit que les necessitats de la societat espanyola no se solucionaran sense “acció conjunta i coordinada” de les forces polítiques. “La política no és només confrontació”, ha argumentat, sinó també “amplis consensos” i “deliberació racional i respectuosa”.

Per la seva banda, el partit d’extrema dreta Vox ha presentat un escrit a la Mesa del Congrés demanant la suspensió “immediata” del diputat d’ERC Oriol Junqueras i dels diputats de JxCat Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. En l’escrit, signat per líder de la formació, Santiago Abascal, la formació apel·la a l’article 21 del reglament de la cambra per demanar la “suspensió immediata” dels diputats “en la totalitat dels seus drets i deures parlamentaris” perquè estan “en situació preventiva decretada judicialment” i perquè concorren “la resta de requisits” del precepte que citen.

Aquest dilluns, el PP ja va fer la mateixa petició de suspensió “immediata” dels cinc diputats presos a la Mesa del Congrés. Els populars van afirmar que, segons la Constitució, la immunitat dels diputats no s’aplica en casos de processats si el judici oral ja està començat quan es constitueix la cambra baixa, i van apel·lar a la Llei d’Enjudiciament Criminal.

També Cs, a través del seu president, Albert Rivera, ha intentat interrompre el tràmit d’acatament de la Constitució per atacar les fòrmules que estaven fent servir els diputats d’ERC i JxCat i alguns dels representants de Podem, però la nova presidenta de la cambra li ha negat la possibilitat d’interrompre la cerimònia per fer la protesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona