Política

Podem collarà Batet sobre la suspensió dels diputats presos

La presidenta del Congrés es pot estrenar tenint l’aval del PP i Cs per apartar Junqueras, Sànchez, Turull i Rull com li demana Marchena des del Suprem

Calvo veu “obvi” que han de ser apartats

Després d’una legislatura en què el PP i Ciutadans van imposar una majoria de dretes a la mesa del Congrés, Meritxell Batet arriba ara a la presidència de la cambra baixa amb una majoria progressista sota el braç, però amb el risc d’una paradoxa: si la primera decisió que ha d’aplicar és suspendre els diputats presos pot tenir l’aval del PP i Cs i el no del seu aliat natural, Podem. Mentrestant Batet vol guanyar temps i avaluar totes les opcions davant un prec que el jutge del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, li trasllada al Congrés obviant el tràmit del suplicatori i que, en última instància, pot alterar la majoria parlamentària fins a rebaixar de 176 a 174 escons la investidura de Pedro Sánchez. En la primera iniciativa de la legislatura, Pablo Casado (PP) i Albert Rivera (Cs) rivalitzaven en precocitat a l’hora de registrar els seus escrits a la mesa per apartar els presos, però Jaume Asens advertia que lluitaran per preservar els drets de quatre diputats que ja ho són de ple dret.

Per sota de Batet com a presidenta, la mesa del Congrés està integrada per Gloria Elizo (Podem) a la vicepresidència primera, Alfonso Gómez de Celis (PSOE) a la segona, Ana Pastor (PP) a la tercera i Ignacio Prendes (Cs) a la quarta. Com a secretaris hi entren Gerardo Pisarello (En Comú), Sofía Hernanz (PSOE), Adolfo Suárez Illana (PP) i Patricia Reyes (Cs). És a dir, quatre partidaris d’apartar els presos sense debat davant dos de Podem i amb Batet atrapada enmig de les dues posicions. Qui ho veu clar és la vicepresidenta espanyola en funcions Carmen Calvo. “La suspensió és òbvia, evident, està prevista al reglament del Congrés. No poden exercir el seu càrrec”, va dir Calvo.

Davant l’exigència del PP i Cs de reunir la mesa ahir mateix, Batet anirà primer a veure el rei Felip VI a La Zarzuela avui i, de tornada al Congrés, farà la primera reunió de la mesa. Sobre la taula hi ha un debat jurídic en què els lletrats del Congrés diran com bastir una decisió que en el fons és vista com a política per ERC i JxCat.

Si bé el jutge instructor Pablo Llarena va assumir el protagonisme d’alterar la majoria del Parlament ell mateix basant-se en l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal (Lecrim) ideada per a terroristes, aquí Marchena es limita a ordenar el que a ell li agradaria que passés sempre que ho faci el Suprem i sense dir com perquè compta amb l’article 21 del reglament del Congrés, que preveu la suspensió “quan, concedida per la cambra l’autorització objecte d’un suplicatori i ferma l’ordre de processament, es trobin en situació de presó preventiva i mentre duri aquesta situació”.

Torra: “Només faltaria que fossin suspesos”

El president de la Generalitat, Quim Torra, va advertir ahir que no entendria que els cinc electes catalans que estan en presó preventiva a Soto del Real fossin apartats del seu escó. Si bé la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo veu “obvi” que Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull siguin expulsats del Congrés i Raül Romeva del Senat, Torra ho va negar. “Han estat escollits pel poble de Catalunya, tenen tots els seus drets i només faltaria que fossin suspesos”, va prevenir el president.

El debat de suspendre els diputats és el primer repte de la nova mesa del Congrés, que té majoria progressista però en la qual el PSOE pot tenir com a aliats el PP i Cs si ho necessita per fer complir el desig del Suprem. En una visita institucional a Caldes de Malavella, el president de la Generalitat va aplaudir el que va definir com a “exemple immens de dignitat” dels quatre diputats i del senador desplegats en les sessions constitutives del Congrés i del Senat.

Davant l’espectacle dels diputats de Vox picant de mans furiosament per silenciar les veus dels presos i de la resta de sobiranistes acatant la Constitució, Torra va retreure a l’Estat que ara vulgui “silenciar-los” després que ho hagi intentat la ultradreta. “Davant el crit i el soroll, no ens faran callar. No podran silenciar la dignitat de la nostra veu”, va sentenciar.

En el cas d’ERC, es donava ja per fet el salt de Junqueras perquè aspira a ser eurodiputat, però en el cas de JxCat la suspensió suposa perdre tres caps de llista del 28 d’abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia