Política

Batet convoca la Mesa del Congrés aquest dijous per abordar el procés per a la possible suspensió dels diputats presos

La presidenta del Congrés ha sol·licitat aquest dimecres un aclariment al Suprem sobre la qüestió

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha convocat per aquest dijous a les 12.30 del matí la primera reunió de la nova Mesa de la cambra baixa, que tindrà entre les qüestions a abordar en l’ordre del dia el procés per a la suspensió d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull com a diputats. Batet ha fet la convocatòria després de reunir-se aquest dimecres amb el rei Felip VI a La Zarzuela durant 40 minuts, una trobada preceptiva que repetirà en les pròximes setmanes amb la vista posada ja al procés de consultes per a la designació d’un candidat a la presidència del govern espanyol.

Abans de reunir la Mesa, la presidenta del Congrés ja ha demanat aquest dimarts al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a títol personal un informe que aclareixi la possible aplicació de l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LECrim) als presos.

Precisament aquest dimecres la Fiscalia del Tribunal Suprem també ha presentat un escrit davant el Suprem on demana al tribunal que ordeni “l’aplicació immediata” de la suspensió de les seves funcions com a diputats als presos per la via de l’article 384 bus de la LECrim.

Paral·lelament podria reclamar aquest dimecres després de consultar la Mesa un altre informe als lletrats de la cambra sobre la suspensió als presos també per la via de l’article 21.2 del Reglament del Congrés.

Aquest dimecres Batet ja ha avançat en una entrevista a la Cadena Ser que previsiblement els presos seran suspesos, perquè “d’acord a la Llei tot indica això”. “La Llei d’Enjudiciament Criminal és bastant clara, el reglament també, però en qualsevol cas és bo respectar els temps i és bo que la mesa es reuneixi per posar en comú algunes reflexions”, ha dit.

La Mesa també té sobre la taula les peticions que el PP i Cs li van presentar aquest dimarts després de la sessió constitutiva del Congrés. Les dues formacions de la dreta no només li reclamen que suspengui immediatament els presos, sinó que revisi els juraments o promeses que van fer els diputats aquest dimarts per si es pot declarar nul·la alguna presa de possessió.

El PP també va presentar una proposta de reforma del Reglament “sobre la forma en què s’ha de prestar jurament o promesa de l’acatament de la Constitució” perquè els diputats només puguin dir “si, ho juro” o “si, ho prometo”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia