Política

El Suprem confirma la multa a Baños i Reguant per negar-se a respondre a Vox

El tribunal que jutja l’1-O remet el cas a un jutjat de Madrid

La sala demana que s’investigui els dos exdiputats de la CUP per depurar possibles “responsabilitats penals”

La Sala Segona del Tribunal Suprem, on se celebra el judici de l’1-O, ha rebutjat els recursos presentats pels exdiputats de la CUP Antonio Baños i Eulàlia Reguant per haver-se negat a respondre a l’acusació popular exercida per Vox, que els havia citat a declarar com a testimonis.

L’alt tribunal confirma així la multa de 2.500 euros per a cadascun d’ells i acorda que s’investigui els dos exdiputats. És per això que ha remès el cas al jutjat de guàrdia de Madrid per depurar possibles “responsabilitat penals”.

Contra aquesta decisió es pot presentar un recurs d’alçada davant de la sala de govern del Suprem en un termini de 5 dies.

El tribunal va citar Baños i Reguant el passat 27 de febrer a petició de Vox, però a l’inici de l’interrogatori –que havia de començar l’acusació popular– ja van avisar que es negaven a respondre les seves preguntes. Tot i que el president del tribunal, Manuel Marchena, els va avisar que, com a testimonis, estaven obligats a respondre, van mantenir la seva posició.

La sala els va imposar una multa de 2.500 euros a cadascun i Reguant i Baños van presentar un recurs al Suprem al·legant “objecció de consciència”.

Però el tribunal entén que “no pot legitimar-se a un testimoni privat al tribunal (i eventualment a les defenses) de la seva declaració per divergències ideològiques o polítiques, per profundes que siguin, amb una de les parts”.

I també rebutja que Baños demanés al tribunal fes d’intermediari per no respondre directament a Vox. “No és factible a la vista d’aquesta infundada negativa reformatejar el modus ordinari i legal de l’interrogatori directe i imposar al tribunal altres fórmules que l’involucressin com a extravagant intermediari, posant-lo al servei d’un escrúpol que no té suport legal”, conclou.

L’endemà de la citació la CUP ja va anunciar que la caixa de resistència de la formació i d’Alerta Solidària havia recaptat 25.000 euros en aportacions solidàries per sufragar les despeses judicials i les multes imposades pel Suprem a Reguant i Baños.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia