Política

El PSC vol saber si el decret de lloguer és constitucional

Els socialistes porten al Consell de Garanties Estatutàries el decret de la Generalitat abans que l’avali el Parlament

El decret permetria que Barcelona limités l’encariment a les zones “tenses”

El PSC ha demanat al Consell de Garanties Estatutàries que dictamini sobre la constitucionalitat del decret llei que va aprovar el govern de la Generalitat per limitar l’encariment dels lloguers d’habitatges a les zones en què l’augment continuat de preus fa molt difícil l’accés a un lloguer de preu assequible. El grup socialista vol saber abans que el Parlament el convalidi si el decret llei finalment pactat per Junts per Catalunya i ERC i aprovat dimarts de la setmana passada s’ajusta al marc competencial o és inconstitucional. Ara l’òrgan de control estatutari tindrà dotze dies des del registrament de la petició per dictaminar sobre el decret. El consell executiu va aprovar el decret llei després que JxCat i ERC haguessin expressat públicament les seves discrepàncies sobre l’abast de les mesures.

El decret llei de mesures urgents sobre el lloguer pretén regular la contenció de preus dels contractes de pisos situats en una àrea declarada d’habitatge “tens”, és a dir, en municipis o parts de municipis en què “es troba especialment en risc el proveïment suficient d’habitatge de lloguer a la població en condicions que el facin assequible”, com recull el mateix text.

La declaració d’àrea amb “mercat d’habitatge tens” la poden fer la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per mitjà d’un acord del ple. En aquestes zones, el preu del lloguer no podrà superar el 10% de l’índex de referència o lloguer mitjà de la zona i impedirà als propietaris augmentar el preu per mitjà de l’IPC durant la vigència del contracte.

En els habitatges amb jardí o piscina el preu es podrà incrementar un 5% i fins a un 20% en els edificis nous o totalment rehabilitats. Els pisos ja llogats abans de l’entrada en vigor del decret llei poden mantenir el preu anterior.

A partir de l’entrada en vigor del decret amb rang de llei, els llogaters poden reclamar amb interessos la diferència entre el límit de preu establert i la renda que han abonat en cas que el propietari els hagi fet pagar un preu superior a la contenció establerta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia