Política

L’ONU, per la llibertat dels presos

L’informe d’un grups d’experts de les Nacions Unides veu “arbitrari” l’empresonament de Cuixart, Sànchez i Junqueras

El govern farà una petició formal a la Fiscalia General de l’Estat perquè retiri acusacions

El grup de l’ONU hi veu vulneració de drets i demana que alliberin els presos

Un informe d’experts de les Nacions Unides del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries va qualificar d’“arbitrària” la presó preventiva d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, interpreta que el seu empresonament vulnera els drets humans, constata que les seves accions no van ser violentes i insta el govern espanyol que els alliberi i que els indemnitzi.

Es tracta de les conclusions de la investigació que ha portat a terme el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries, de l’ONU, des del febrer del 2018. Conclou que la privació de llibertat de Junqueras, Sànchez i Cuixart és “arbitrària” i que contravé a diversos articles de la Declaració Universal dels Drets Humans i del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics. Demana que l’Estat espanyol “adopti les mesures necessàries per remeiar la seva situació sense dilació d’acord amb les normes internacionals pertinents”. També demana la seva “immediata llibertat” i que els atorguin “el dret a obtenir una indemnització i altres tipus de reparació”, sempre d’acord amb el dret internacional. A més, demana que el govern espanyol posi en marxa una investigació “exhaustiva i independent” per arribar al fons de la qüestió i que adopti les mesures pertinents “contra els responsables de la violació dels seus drets”.

I no només això, sinó que també li exigeix que faciliti informació sobre les mesures de seguiment adoptades i que l’informi sobre si ha posat en llibertat els presos, quan, si els ha indemnitzat i si s’han investigat les violacions dels seus drets, així com el resultat de la investigació.

Després de la presentació de l’informe, l’advocat de Junqueras, Sànchez i Cuixart, en una conferència de premsa a Londres, va avisar que el pronunciament de l’ONU és de compliment obligat. “Si el nou govern espanyol pretén demostrar que Espanya és una democràcia governada per l’imperi de la llei, aleshores no té cap altra alternativa que alliberar tots els presos polítics de manera immediata.”

“Si segueixen amb l’empresonament, per no dir si es produeix una sentència d’empresonament al final del judici, seria una violació de la legislació internacional portada a terme amb ple coneixement que estan cometent aquesta violació”, hi va afegir Emmerson, considerat un dels experts legals en drets humans més importants.

Emmerson va dir que els poden imposar que compleixin les resolucions “a través de mecanismes de les Nacions Unides, del Consell de Seguretat, o mecanismes de la Unió Europea o del Tribunal Europeu dels Drets Humans”. En qualsevol cas, va dir que el govern de Pedro Sánchez quedaria en evidència i provocaria un “rebuig internacional”.

Va explicar que el govern espanyol havia enviat fins a 59 pàgines per defensar la seva posició, però que no s’havia pogut imposar en cap punt. A la conferència de premsa també hi era l’exconsellera Clara Ponsatí, que va manifestar a El Punt Avui: “Em sembla una magnífica notícia, és una decisió molt contundent que reivindica el que hem estat dient des del primer dia i és que això són detencions il·legals.” Ponsatí creu que pot ser una oportunitat per al govern espanyol: “Els pot ajudar a començar-se a moure en la direcció en què s’haurien de moure; això és una gran ajuda si el senyor Sánchez vol realment fer passos endavant per resoldre el problema polític que tenim a Catalunya.” També és la investigació internacional més important.

El Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries que ha elaborat l’informe està integrat a l’Oficina de les Nacions Unides pels Drets Humans, que dirigeix l’alta comissionada Michelle Bachelet, i està format per cinc experts: el mexicà José Guevara Bermúdez (president), l’australiana Leigh Toomey (vicepresidenta), la letona Elina Steinerte, el sud-coreà Seong-Phil Hong i Sètondji Adjovi, del Benín.

Tot i que la resolució es refereix només als casos de Cuixart, Sànchez i Junqueras, afecta tots els presos perquè posteriorment es van afegir a la petició la resta. Ahir mateix, la defensa de Cuixart en va demanar la posada en llibertat immediata en conèixer l’informe, que “constata la vulneració de fins a onze articles diferents dels textos internacionals”, en paraules de l’advocat Benet Salellas. El lletrat ho va demanar al jutge Marchena durant una intervenció al judici i el president del tribunal el va instar a presentar-la per escrit, un escrit que preveia fer efectiu abans de finalitzar la mateixa sessió d’ahir.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar a la fiscalia que retiri les acusacions i insti a posar en llibertat immediatament els presos. A través d’una declaració institucional des del Palau, el president avançava que demà el govern es reunirà de manera extraordinària per formalitzar una petició dirigida a la Fiscalia General de l’Estat a través de la Fiscalia Superior de Catalunya. Torra ha qualificat de “demolidora” la resolució del grup de treball de l’ONU i ha advertit que “si el regne d’Espanya no la compleix estarà vulnerant el dret internacional”.

El govern espanyol, per la seva banda, veu l’informe “especialment greu” perquè diu que podria interferir en el procés penal en marxa i, sense que cap membre de l’executiu de Pedro Sánchez es pronunciés públicament, va afirmar a través de “fonts de l’executiu” i “La Moncloa” que consideren que els redactors de l’informe ignoren els delictes que s’imputen als presos polítics, i els insten a estar “alerta” davant dels “intents de manipulació i desinformació”.

L’ambaixador espanyol a Londres, Carlos Bastarreche, va expressar el seu “malestar” i va anunciar que l’Estat ha demanat una auditoria sobre el funcionament d’aquest grup de treball que depèn de l’Oficina de les Nacions Unides pels Drets Humans. L’ambaixador el considera una “clara interferència” en el procés judicial del Suprem i acusa l’organisme d’ignorar “un dels principis bàsics d’un país democràtic, la separació de poders”. Per l’ambaixador espanyol, el grup de treball ha estat utilitzat per una “campanya de desinformació”. JxCat, ERC, l’ANC i Òmnium van demanar la posada en llibertat immediata dels presos i van considerar molt important l’informe de l’organisme internacional.

L’INFORME DEL GRUP DE L’ONU

El referèndum està permès a Espanya per a una àmplia gamma de temes, inclòs el relacionat amb el present cas
El remei adequat seria posar els senyors Cuixart, Sànchez i Junqueras immediatament en llibertat
La privació de llibertat dels senyors Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras és arbitrària


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia