Dos de cada tres gironins amb dret a vot el podran exercir a Girona, Figueres, Olot i Salt

Els cinquanta municipis restants que avui fan la consulta només apleguen un de cada tres votants

Girona esdevindrà, juntament amb Lleida, la primera capital de demarcació a celebrar la consulta. Hi podran votar 78.521 persones majors de 16 anys empadronades a la ciutat. Figueres, amb 35.960 potencials votants serà la segona localitat gironina en importància a fer la votació. Olot, per la seva part, completarà les consultes a la Garrotxa, ja que la resta de municipis de la comarca ja han votat. 27.633 olotins estan cridats a les urnes. Salt amb 24.195 electors ajudarà que l'àrea que conforma juntament amb Girona i Sarrià de Ter superi els cent mil votants.

Les dues úniques poblacions restants que votaran aquest 25-A i que superen els deu mil votants són Sant Feliu de Guíxols (18.406) i Castelló d'Empúries (10.124). La majoria de les altres poblacions tenen un cens inferior a les cinc mil persones.

Blanes i Lloret esperen

Blanes i Lloret es convertiran després d'aquest 25-A en els dos principals municipis gironins on no s'haurà fet consulta. A Blanes ja s'estan fent els preparatius d'una manera més o menys visible, mentre que a Lloret el tema sembla que està costant més.

Martinoy anima tothom a participar

xavier castillón

«Sempre és bo obrir escletxes en la democràcia de partits i avançar cap a mètodes més participatius com aquestes consultes que, encara que tinguin un caire simbòlic, serveixen per recollir l'opinió dels ciutadans.» Aquest era el missatge que va transmetre ahir el delegat del govern a Girona, Josep Martinoy, després d'haver emès el seu vot anticipat –avui tenia «compromisos familiars»– al local que Girona Decideix té al carrer de l'Argenteria. Martinoy també va voler destacar el seu agraïment als voluntaris que col·laboren en la campanya de les consultes sobre la independència. «Es detecta molta il·lusió en el voluntariat», va afirmar el delegat, el vot anticipat del qual es va afegir a les 11 del matí a una quantitat no gens menyspreable de paperetes aportades pels votants més matiners i previsors. Fins a ahir al matí, Girona Decideix ja havia recollit cap a 4.000 vots anticipats, que representen aproximadament cap al 5% dels 78.521 ciutadans que avui poden votar. Gairebé una cinquena part dels vots anticipats es van aplegar durant la diada de Sant Jordi.

Girona Decideix tindrà avui cap a 400 voluntaris als 19 punts de votació repartits per la ciutat, als centres cívics i locals socials dels barris i també a l'Estació Espai Jove, el pavelló de Palau, el punt d'atenció pública de Girona Decideix al carrer Argenteria, la Casa de Cultura, el GEiEG de Sant Narcís i els espais habilitats a les places Constitució i Miquel Santaló. Les votacions es podran portar a terme entre les 9 del matí i les 8 del vespre.

Un grup d'observadors internacionals visita les meses de la consulta a Olot

j.casas

Observadors internacionals d'Euskadi, Flandes, Nova Caledònia, Sardenya i Còrsega acompanyats per Òmnium Cultural de la Garrotxa visiten avui a Olot les 21 seus electorals de la consulta popular sobre la independència i el centre logístic d'Olot Decideix, als Catòlics. Avui, 27.633 olotins estan cridats a participar a aquesta consulta, tot i que un 11% ja ho han fet de manera anticipada. La consulta té el suport del ple del consistori. Els resultats es faran públics a partir de dos quarts de deu del vespre a la Pia Almoina. Ahir el col·lectiu independentista La Greda d'Olot va dedicar la celebració del primer aniversari a promoure el «sí» a la independència. Abans-d'ahir, la penya Aoapix i Músics Associats van fer actes per promoure la participació i Òmnium un altre acte a les escales de Sant Esteve a favor del «sí» a la independència.

Gairebé 60.000 habitants poden votar en la consulta sobre la independència a la comarca de l'Alt Empordà

La plataforma Alt Empordà Decideix ha calculat que en la consulta sobre la independència d'avui, 25 d'abril, podran votar 63.997 habitants dels 138.000 habitants que l'Idescat calcula que hi ha a la comarca. A l'Alt Empordà se celebraran avui disset consultes en diversos municipis, entre els quals destaquen –a banda de Figueres, la capital– Castelló d'Empúries, Vilafant, Cadaqués, Llançà i Peralada. De fet, és la comarca amb més municipis que s'han afegit a la tercera onada de consultes, després de les que es van fer el 13 de desembre del 2009 i el 28 de febrer d'aquest any. A part d'aquests sis municipis més grans, també faran la consulta Agullana, Borrassà, Bàscara, Cistella, Fortià, Lladó, Saus, Camallera i Llampaies, Vila-sacra, Vilamaniscle, Vilanant i Vilaür. A diferència d'altres ocasions, diversos municipis tindran instal·lades les urnes en llocs públics. A més, les plataformes organitzadores tenen previstos diferents actes per amenitzar la jornada. Hi haurà, entre d'altres, botifarrades, actuacions musicals i cercaviles de gegants. Els municipis que organitzen les consultes sobre la independència fa mesos que treballen per tenir-ho tot a punt per avui i han organitzat actes de promoció durant setmanes.

BAIX EMPORDÀ

Sant Feliu, amb un miler llarg de vots anticipats, encapçala la consulta per la independència al Baix Empordà, i això ha estat en part per l'especial atenció que s'ha fet del vot anticipat, ja que fins i tot han introduït el vot nocturn, en què la plataforma Guíxols Decideix recorria els bars de la ciutat informant i recollint vots. Segueix Castell-Platja d'Aro, amb més de 300. I també Ullà –que tindrà l'urna al nucli de la Roqueta–, Pals –amb urnes al centre cívic i als Masos–, i la Tallada, que tindrà una urna fixa i una de mòbil per als nuclis més petits. Vilopriu i la Pera també van incidir en el vot porta a porta. Sant Jordi, actes populars i fins i tot el partit entre el Madrid i el Barça, han servit a tots ells per recollir vots. A Castell-Platja d'Aro, aprofitaran l'aplec de Sant Marc per fer la jornada de vot més festiva.

Al Ripollès, avui és el torn de tota la Vall de Camprodon, Campelles, Queralbs i Gombrèn

Nou pobles del Ripollès celebren avui la consulta sobre la independència, de manera que només Ogassa i les Llosses no l'hauran fet encara. Es tracta de tots els municipis de la Vall de Camprodon –Setcases, Vilallonga de Ter, Llanars, Sant Pau de Segúries, Molló i Camprodon– amb un cens de 4.267 persones. La consulta s'inicia amb 268 persones que uns dies abans ja han anat votant de manera anticipada. Aquesta onada de consultes a la Vall de Camprodon es du a terme amb el suport de tots els plenaris dels municipis de la zona, excepte del de Camprodon. A Queralbs, 174 veïns estan cridats a les urnes; a Campelles, 107 i a Gombrèn, 199. Aquestes tres últimes consultes també se celebren amb el suport dels respectius plenaris. A tots els pobles del Ripollès el grup de música tradicional Randellaires amenitzarà la jornada.

LA SELVA

Amb les consultes que es faran avui a Amer, Bonmatí, Brunyola, Caldes de Malavella, Hostalric, Riudarenes i Riudellots, el referèndum sobre la independència haurà fet el ple a la comarca de la Selva. En cadascun d'aquests municipis, grups de voluntaris han treballat de valent per mobilitzar la població i implicar tots els agents socials, polítics i populars per manifestar la seva voluntat sobre la plena independència de Catalunya. Cada acte central ha estat únic en cada municipi en relació amb les seves peculiaritats. A Amer, es va aprofitar la concentració de manaies de totes les comarques gironines a la passada Setmana Santa. A Hostalric, la diversitat de gent de diversos orígens, per fer una jornada multicultural. A Riudarenes, es va donar a la jornada central un aire de festa rockera. Avui tots celebren la festa del vot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió