Política

Aragonès reclama la lliure absolució de tots els processats i la seva immediata posada en llibertat

El vicepresident avisa l’estat espanyol que és el responsable de garantir que Junqueras pugui recollir l’acta d’eurodiputat

El vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, ha reclamat la lliure absolució de tots els processats per l’1-O i la seva “immediata” posada en llibertat. En declaracions als periodistes davant el Tribunal Suprem (TS), Aragonès ha lamentat els 600 dies de presó preventiva “injusta i injustificada” que, segons ha dit, ha estat un “compliment anticipat de la pena”. Aragonès ha avisat l’Estat que és el responsable de garantir que el president d’ERC, Oriol Junqueras, pugui recollir l’acta d’eurodiputat i ha afegit que si no fos així “algú podria pensar que hi ha connivència entre el poder legislatiu i el judicial per limitar drets i llibertats”.

Aragonès ha carregat contra el “relat artificial” de la fiscalia i de l’acusació popular de Vox al llarg del judici i ha considerat que persegueix l’objectiu polític de “criminalitzar” l’independentisme. Una demostració, segons el vicepresident, que el judici és una “causa política” que persegueix un programa electoral i decisions polítiques.

“No hi ha delictes, hi ha conviccions, determinació i un mandat democràtic que van tirar endavant per complir amb allò que s’havien compromès”, ha defensat per després afegir que en el judici ha quedat clar que no hi ni rebel·lió, ni sedició ni malversació.

Tot i així, en cas de sentència condemnatòria, Aragonès ha assegurat que se “seguirà la batalla” als tribunals europeus i s’ha mostrat convençut que se’ls acabarà donant la raó.

Pel que fa a la posició de fiscalia d’oposar-se que Junqueras vagi a recollir l’acta d’eurodiputat, Aragonès ha defensat que el fiscal de l’Estat no decideix qui és càrrec electe, sinó que ho decideix la ciutadania. Segons el vicepresident, si Junqueras s’ha pogut presentar en unes eleccions, ara ha de poder recollir la seva acta i ha avisat l’Estat que el president d’ERC es troba sota la seva custòdia. “L’estat espanyol és el responsable de garantir que pugui exercir els drets fonamentals ja que no està privat del dret a exercir un càrrec electe”, ha recordat.

En aquest sentit, ha assenyalat que es va permetre que els processats en presó preventiva recollissin les actes a les corts espanyoles després de les eleccions del 28-A. En cas que ara se li impedís, Aragonès ha assegurat que “algú podria pensar que hi ha connivència entre el poder legislatiu i el judicial per limitar drets i llibertats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia