Política

L’Advocacia de l’estat contradiu el fiscal i deixa que Junqueras prengui possessió com a eurodiputat

Considera que és la JEC qui ha de decidir si se’l suspèn del càrrec

Demana que se’l traslladi custodiat igual que es va fer en la constitució de la cambra baixa

L’Advocacia de l’estat dona suport a la petició del líder d’ERC Oriol Junqueras de poder sortir de la presó dilluns que ve per jurar o prometre la Constitució al Congrés i així poder recollir l’acta d’eurodiputat davant la Junta Electoral Central (JEC), al contrari del que opina la fiscalia. L’Advocacia considera que és a aquest últim òrgan a quI correspon valorar el compliment dels requisits establerts pel dret espanyol que pot afectar els candidats electes i singularment els efectes de l’article 384 bis de la Llei d’enjudiciament criminal (LECrim). En el seu escrit demana que el trasllat a la cambra es faci en les mateixes condicions de custòdia i amb les mateixes limitacions que el dia de la constitució del Congrés i del Senat. A més, demana que s’enviï a la Junta Electoral Central la interlocutòria de conclusió del sumari de la causa del ’Procés’ i la comunicació de la presidenta del Congrés per la qual es va declarar a Junqueras automàticament suspès com a diputat espanyol.

En un document de cinc pàgines presentat al Suprem, l’Advocacia recorda que després de jurar o prometre la Constitució cal presentar una declaració escrita sobre la possible incompatibilitat per l’exercici d’eurodiputat, tal com exigeix el reglament de l’eurocambra. Però el document també diu que és la JEC i no el Parlament europeu la qui té “la competència per valorar el compliment dels requisits establerts pel dret intern” que puguin afectar els candidats electes, sobretot la possible incompatibilitat per raó de la suspensió de càrrec públic pels presos per delicte de rebel·lió que estableix la LECrim. De fet, la legislació de cada estat passa per sobre de l’europea en el cas de poder autoritzar o no la recollida de l’acta.

El document també explica que la immunitat parlamentària dels eurodiputats depèn del dret de cada estat. “La possible extensió dels privilegis o immunitats que pugui invocar el sol·licitant vindrà determinada per l’extensió que reconegui el dret espanyol”, diu l’Advocacia, i en concret es remet a la delimitació que ja ha fet la Sala Segona del Tribunal Suprem en el cas dels presos independentistes que van obtenir l’acta de diputat al Parlament, al Congrés o al Senat, i que van poder obtenir l’acta però van ser immediatament suspesos.

Amb tot, l’Advocacia es mostra favorable al trasllat de Junqueras al Congrés, en les mateixes condicions que el 20 i 21 de maig, però també sol·licita que es remetin a la JEC la interlocutòria de conclusió de sumari feta pel magistrat instructor del Suprem Pablo Llarena, i les interlocutòries de la Sala Segona sobre la presa de possessió del càrrec de diputats, així com la seva posterior suspensió per part de la Mesa del Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona