Política

Els tres bombers investigats per fer un comboi de protesta després de l’1-O, al jutjat

Només declara el cap de la regió d’emergències de Girona per dir que no ho era en el moment dels fets

Els tres comandaments dels Bombers investigats per haver fet un comboi de protesta davant la comandància de la Guàrdia Civil de Girona l’endemà del referèndum han comparegut aquest dimecres al jutjat d’instrucció 2, que investiga el cas. Segons la denúncia, durant la protesta van proferir insults contra als agents de l’institut armat. Els hi atribueixen delictes de malversació de diners públics i abandonament del lloc de feina com a funcionaris. Dos dels comandaments s’han acollit al seu dret a no declarar i només ha respost a les preguntes l’actual cap de la regió d’emergències, Antoni Rifà, que ha detallat que el moment dels fets, el 2 d’octubre del 2017, no ocupava aquest càrrec. Fonts judicials han concretat que Rifà deixarà d’estar imputat properament i citaran a declarar com a investigat l’aleshores cap de la regió, Enric Cano.

Els tres comandaments dels Bombers estaven citats a declarar aquest dimecres a dos quarts d’onze del matí al jutjat d’instrucció 2 de Girona com a investigats pel comboi de protesta. Han arribat poca estona abans, vestits d’uniforme. Segons han detallat els seus advocats a la sortida de la declaració, dos dels comandaments s’han acollit al seu dret a no declarar. Només ha respost a les preguntes l’actual cap de la regió d’emergències de Girona, l’inspector Antoni Rifà. “Ha manifestat que el 2 d’octubre del 2017 era el cap de la regió metro nord, amb seu a Cerdanyola, i no de la de Girona”, ha explicat l’advocat de la Generalitat, Joan Paredes, que l’ha assistit.

Segons Paredes, la confusió a l’hora d’imputar-lo és la resposta a un ofici de la Guàrdia Civil demanant informació: “Com que estava escrit en present, va contestar dient que el cap és ell i entenem que s’ha generat una mica de confusió”. Fonts judicials han concretat que Rifà deixarà d’estar investigat a la causa properament i que el jutjat citarà a declarar l’aleshores cap de la regió, el sotsinpector Enric Cano.

Els fets que investiga el jutjat van tenir lloc el 2 d’octubre del 2017, just l’endemà del referèndum. L’origen de la investigació contra els tres comandaments dels Bombers després que la Guàrdia Civil denunciés en un atestat que, poc després de dos quarts de dotze del matí, un comboi de protesta va passar per davant de la comandància d’Emili Grahit.

Segons aquesta denúncia, el comboi el formaven set vehicles logotipats dels Bombers, “on viatjaven quinze efectius uniformats del cos” que portaven “cartells favorables al referèndum”. Els vehicles dels Bombers haurien aparegut per un costat de l’edifici, amb les sirenes enceses i fent sonar clàxons, i quan es trobaven davant la comandància, els qui anaven a dintre van “fer diferents gestos i expressions” cap als guàrdies civils.

En concret, la investigació detalla que van proferir “insults, expressions de menyspreu” i van fer la botifarra. Després, el comboi va enfilar cap al centre de la ciutat. Segons la investigació, quan van arribar a la plaça del Vi, “un grup de persones van aclamar-los”. Segons els advocats de la defensa, inicialment la denúncia era per incitació a l’odi però a la causa oberta no hi ha la imputació d’aquest delicte.

Malversació i abandonament

La investigació està oberta pels delictes de malversació de diners públics i abandonament de destí de funcionari. En el cas de la malversació, seria perquè els Bombers van utilitzar recursos propietat de la Generalitat destinats a apagar incendis i fer salvaments. “En el desenvolupament dels serveis de guàrdia no hi ha anar a realitzar injúries a cossos policials ni a actes públics de manifestació durant l’horari laboral”, apunta la investigació, que també afegeix que van fer despesa de gasolina (que xifra en menys de 1.000 euros).

En relació a l’abandonament de destí, seria perquè “durant hores” la regió d’emergències de Girona no va comptar amb aquests efectius “i per tant no haurien pogut atendre qualsevol urgència”.

La defensa dels dos comandaments que no han declarat, exercida pels lletrats Albert Carreras (advocats voluntaris de Girona) i Sergi Blázquez (drets.cat) assenyalen que hi ha un certificat que acredita que en cap moment van desatendre cap emergència. De fet, els advocats han apuntat que els Bombers no tenen per què estar permanentment al parc i que, quan en surten, ho fan necessàriament amb tot l’equip per si han d’atendre una urgència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona