Política

La defensa de Bassa nega la rebel·lió perquè el suposat “alçament” es va sufocar aplicant la Constitució amb el 155

Mariano Bergés diu que la conducta dels acusats no era “capaç” de doblegar l’Estat

Afegeix que només va existir “pressió legítima” emparada en drets fonamentals

La defensa de Dolors Bassa, exercida per Mariano Bergés, ha negat que es produís una rebel·lió a Catalunya i ha recordat que cal que sigui un alçament “puntual” amb la violència com element protagonista. L’argument per negar-la és, entre d’altres, que el suposat “alçament” es va sufocar amb l’aplicació dels preceptes constitucionals a través de l’article 155. I a més ha dit que, si la violència fos la que afirma la fiscalia, s’haurien d’haver decretat l’estat de setge i desplaçar l’exèrcit a Catalunya. A més, sosté que no era “previsible” el que va passar l’1-O i ha dit l’Estat en tenia prou amb no usar la força i no reconèixer el resultat del referèndum, com va fer el 9-N. També ha negat que la conducta dels acusats fos “capaç de doblegar la capacitat de l’Estat” i nega que existís violència. “Va haver-hi pressió legítima que forma part del nucli dur dels drets de reunió i manifestació”, ha afirmat Bergés,. Sobre l’1-O, ha dit que no va suposar l’1-O no va suposar un “perill greu” per al funcionament de l’ordre constitucional i que només va ser un “procés polític”.

Durant l’informe final de Marino Bergés, s’ha centrat en negar les acusacions per rebel·lió i sedició i desmuntar els arguments de les acusacions. El lletrat ha dit que “l’únic fet imputable” al Govern –i, per tant, a la seva representada- és la convocatòria del referèndum però que això no suposa que es pugui interpretar com una “crida a impedir l’actuació policial”. “Això atempta contra el principi de legalitat, no es llença la gent contra la policia, totes les crides van ser de manera ordenada i pacífica”, ha manifestat. Per això, defensa que la gent anava “convençuda per sí mateixa” a votar i que va ser una “decisió personal” i que ningú els va “incitar”. “Convocar-los a un referèndum no és el mateix que llençar-los contra la policia”, ha afirmat Bergés, que demana “no confondre” convocar un referèndum amb un “alçament violent”. “No buscava un alçament violent per aconseguir la independència, perquè s’hi volia arribar a través d’un procés referendari i negociat, de manera ordenada i pacífica”, ha afirmat Bergés. En aquest sentit, ha insistit que no hi ha “ni un missatge” de Bassa ni dels altres acusats que “cridés a la violència, extrem confirmat pel coronel Baena”.

“No es pot actualitzar el tipus de rebel·lió”

Bergés també ha criticat que la fiscalia “demani al tribunal que actualitzi el tipus penal de rebel·lió”. “Això és un cop de peu al principi de legalitat, tampoc es pot sortejar la literalitat del tipus penal”, ha manifestat. A més, també ha incidit en dir que la DUI no era part “del pla inicial” sinó que l’objectiu era la independència pactada amb l’Estat.

Nega la sedició: “Va ser resistència passiva”

En el seu informe, també ha negat que existís sedició l’1-O. Segons ha dit, per haver-hi alçament tumultuari cap un “caràcter actiu” i, en canvi, qualifica el que va passar de “resistència passiva per retardar la diligència”. El lletrat s’ha dedicat durant tot el judici a preguntar als policies i votants si els agents van acabar entrant i enduent-se material comissat i en tots els casos han explicat que sí. “En alguns moments, fins i tot ho van aconseguir en pocs minuts”, ha apuntat.

“No es pot considerar alçament resistir-se a una dissolució”, ha posat com a exemple. I ha dit que on la fiscalia hi veu “barricades” es tracta de “tres o quatre taules escolars mal posades que es retiren en segons”. Per això, creu que són “mitjans insuficients” per evitar la pràctica de la diligència.

“No es va constituir la República”

Bergés ha assegurat que el Parlament no va votar la declaració d’independència perquè el que es va votar va ser la part dispositiva de la resolució, i ha emmarcat aquesta declaració en un “acte polític pacífic”, que no va ser “executiu” perquè “no es va publicar al DOGC ni al Butlletí del Parlament”. Així, ha negat que es fessin els passos necessaris posteriors a una declaració d’independència, com ara fer “comunicacions a cancelleries estrangeres o organitzacions internacionals”.

Per això, ha conclòs que la República “no es va constituir” i Catalunya “no es va segregar” de la resta de l’Estat, i ha dit que la situació es va produir “arran d’una crisi constitucional que s’arrossega de fa anys”. Bergés també ha remarcat que la DUI “no formava part del pla inicial”, que passava per una “independència pactada”, i ha assegurat que un referèndum podria tenir “un encaix en la Constitució”. Per això, en tot moment s’ha referit al que va succeir a Catalunya com un “procés polític”.

Nega la malversació

Bergés també ha negat la malversació. “Ni es paga ni es compromet patrimoni públic des del Departament de Treball”, ha dit taxativament. El lletrat de Bassa ha afirmat que no va autoritzar cap despesa ni va signar contractes d’obres i que, a més, va rebutjar la factura d’Unipost que es gira al seu departament i que després es va anul·lar perquè el servei no s’havia prestat, tal com va confirmar l’administradora concursal de l’empresa. Sobre el valor dels espais usats l’1-O, ha explicat que eren edificis que no es podien llogar, que la fiscalia va incloure espais que no eren titularitat de la Generalitat i que es va tenir en compte l’espai total de l’edifici i el valor que hauria tingut llogar-ho durant 24 hores. Així ho van argumentar els perits que va proposar aquesta defensa. Sobre la vaga del 3 d’octubre, ha dit que era un dret fonamental dels sindicats i que el Govern “no pot no donar tràmit a la convocatòria de vaga”. “Va ser una convocatòria legal, tenia a veure amb els drets dels treballadors”, ha manifestat, i creu que no es pot considerar “un esglaó de la suposada revolta” sinó un dret dels sindicats.

En el seu informe final, Bergés ha remarcat que, durant tot el judici, el nom de Bassa ha estat citat “4 o 5 vegades”, i ha exposat diversos arguments per desvincular la seva clienta de les acusacions. Així, ha assegurat que l’exconselleria “no coneixia els informes de riscos dels Mossos” i no va participar en les reunions de finals de setembre amb els Mossos d’Esquadra ni amb altres convocades per l’expresident Carles Puigdemont. Per això, sosté que no podia preveure que l’1-O “passés el que va passar”. També ha destacat que el seu nom no apareix en l’agenda Moleskine i que no hi ha cap tuit per cridar a “l’assetjament d’agents, l’ús de la violència o fomentar conductes intimidatòries”.

Sobre els centres cívics on hi va haver votació l’1-O, Bergés ha dit que van ser “l’1%” del total, una “aportació insignificant i irrellevant”, i que es van concedir autoritzacions per a fer activitats lúdiques els dies abans a 12 d’ells, “limitant-les expressament fins a les sis del matí, d’acord amb les recomanacions dels Mossos”. Per Bergés, “no hi havia motius per negar” aquestes peticions, perquè “no tenien res a veure amb el referèndum”, i que tampoc existeix “cap notificació” a cap director de centre on “es doni instruccions de cedir la direcció” del mateix.

A més, Bergés ha negat que l’Agència Catalana de Protecció Social sigui una estructura d’estat i, de fet, ha afegit que aquesta opció s’ha “difuminat” i ja va arribar “molt apagada” al judici. Fins al punt, ha afegit, que el tinent coronel Daniel Bena no la va mencionar quan va parlar de les estructures d’estat que estaven investigant, i que el mateix comandament de la Guàrdia Civil va respondre que Bassa no va donar cap ordre per a la base de voluntaris per al referèndum.

Per tot plegat, ha finalitzat l’informe demanant l’absolució de la seva client. “Bassa no porta a terme cap conducta que posi en escac el sistema, ni crida a impedir la practica de la diligència ni compromet el patrimoni públic. Res d’això va passar”, ha sentenciat.

  • 13:49 Pausa en el judici. Es reprendrà a les 4 de la tarda
  • 13:46 Bergés: "No es pot considerar malversació l'ús de locals de votació"
  • 13:39 Bergés: "El 3-O va ser una vaga legal per inicitiva sindical. El Govern no podia fer altra cosa que decretar els serveis mínims"
  • 13:38 Bergés: "El mateix coronel Baena va dir que Dolors Bassa no tenia res a veure amb la crida als voluntaris"
  • 13:38 Bergés: "Bassa mai va impulsar els ciutadans a defensar les escoles o els centres cívics. Va ordenar que es complissin les disposicions judicials"
  • 13:30 Bergés: "Sempre es va parlar d'un referèndum pactat, mai unilateral"
  • 13:28 Bergés: "Dolors Bassa no apareix a la suposada agenda del senyor Jové. Tampoc estava a les reunions que convocava Puigdemont""
  • 13:28 Bergés: "No es pot confondre celebrar un referèndum amb fer un cop violent"
  • 13:26 Bergés: "Qualsevol proclama que es fes a favor del referèndum, va ser de caràcter pacífic"
  • 13:26 Bergés: "La gent sabia que el referèndum havia estat prohibit. Si van anar a votar va ser per voluntat pròpia i no responent a les ordres de ningú"
  • 13:24 Bergés: "En cap moment el Govern va llençar la gent contra la policia"
  • 13:22 Bergés: "El concepte tumultuari inclou violència i hostilitat, això no es va donar mai"
  • 13:21 Bergés: "La resistència passiva no es mereix de 10 a 15 anys de presó. No és alçament tenir una actitud dissident"
  • 13:18 Bergés: "No hi va haver alçament tumultuari. No es pot considerar alçament la resistència pacífica"
  • 13:16 Bergés: "La DUI no formava part del pla inicial, sí que ho era la independència pactada"
  • 13:14 Bergés: "La declaració d'independència no estava en la resolució dispositiva que es va votar al Parlament. Va ser un acte polític"
  • 13:12 Bergés: "Hi havia una majoria parlamentària independentista i es va voler confirmar a les urnes"
  • 13:11 Bergés: "Es volia aconseguir la independència amb una votació, no amb un cop d'estat"
  • 13:10 Bergés: "Els cops de cadires i les puntades de peu no van posar mai en perill l'Estat Constitucional. La gent va anar a votar, no a donar cap cop d'estat"
  • 13:09 Bergés: "De dos milions de votants només hi va haver sis detinguts"
  • 13:08 Bergés: "L'Estat no necessitava impedir el referèndum. Hauria estat suficient no reconèixer el resultat"
  • 13:08 Bergés: "Només hi va haver incidents allà on va actuar la policia. I allà la gent es va limitar a fer resistència pacífica"
  • 13:07 Bergés: "A la votació del 9-N de 2014 no hi va haver violència. Es podia preveure que el 1-O tampoc n'hi hauria"
  • 13:04 Bergés: "L'actuació desproporcionada dels grups policials va ser el que va canviar el curs de les coses"
  • 13:00 Bergés: "No existeix ni un missatge de Dolors Bassa o de ningú del Govern animant a la violència"
  • 13:00 Bergés: "El Govern no buscava un alçament violent per aconseguir la independència. El que va passar l'1-O eren fets resultants d'episodis no planificats"
  • 12:58 Bergés: "No hi va haver morts, ni ocupació de punts estratègics, ni detencions de persones. No hi va haver rebel·lió ni cop d'estat"
  • 12:56 Bergés: "En un veritalble alçament rebel s'hauria fet recurs a l'exèrcit"
  • 12:55 Bergés: "L'ordre constitucional no corria perill, sinó el consell de ministres hauria decretat l'estat d'excepció"
  • 12:53 Bergés: "La llei de Transitorietat jurídica no es va arribar a aplicar mai"
  • 12:53 Bergés: "El ministeri fiscal ha incorporat un llenguatge propi. Els fets s'han sobredimensionat"
  • 12:52 És el torn de Mariano Bergés, advocat de Dolors Bassa
  • 12:50 Torna a començar, després de la pausa, la darrera sessió del judici.
  • 12:43 "Seguim lluitant per la llibertat i la justicia! Gràcies pel vostre suport!"
  • 12:14 Pausa en el judici fins a les 12,40
  • 12:13 Gené demana la lliure absolució i la llibertat immediata de la seva defensada, argumentant que Borràs es va presentar voluntàriament tornant des de Bèlgica per posar-se a disposició de la justícia
  • 12:10 Gené: "D'organització criminal, res de res. No s'ha demostrat res per molt que s'hagi provat"
  • 12:03 Gené: "No trobaran la consellera Borràs en cap reunió, en cap agenda, en cap tuit dels que ha presentat l'acusació"
  • 11:57 Gené: "Cap dels locals utilitzats l'1-O pertanyen a la Conselleria de Governació"
  • 11:52 Gené: "S'ha posat ara el focus en el Diplocat quan el Diplocat organitza visites internacionals es fan des de fa anys"
  • 11:45 Gené: "No es pot sostenir amb tanta falta de rigor les acusacions de 7 anys de presó per malversació"
  • 11:43 Gené: "Ni Borràs ni el seu departament va fer res relacionat amb el referèndum"
  • 11:40 Gené: "A la fiscalia no li importa ni com, ni quan, ni en quina conselleria s'ha fet el suposat acte malversador"
  • 11:39 Gené: "La fiscalia no ha trobat proves de malversació al CTTI, ni tampoc de les campanyes institucionals. I les campanyes, a més, no van ser ordenades des del Departament de Borràs""
  • 11:34 Gené: "De rebel·lió postmoderna a malversació postmoderna?"
  • 11:34 Gené: "Ni Borràs ni cap membre de la Conselleria de Governació van cometre cap dels delictes de què se l'acusa"
  • 11:31 Gené: "Si hi va haver malversació no es va fer a la conselleria de la senyora Borràs"
  • 11:28 Torn ara per l'advocada de Meritxell Borràs, Judit Gené. Comença demanant l'absolució de la seva defensada
  • 11:25 Arderiu: "Se la jutja per qui és i no per la seva conducta. Demanem la seva absolució i la seva posada en llibertat immediata"
  • 11:24 Arderiu: "La gent no pensava que la policia vindria l'1-O a atacar, es pensava que vindrien a investigar"
  • 11:21 Arderiu: "La fiscalia mutila piulades presentades com a prova quan s'hi diu alguna cosa que no els agrada"
  • 11:20 Arderiu: "A l'escrit de les acusacions no es parla de que Forcadell va fer crides a actuar pacíficament"
  • 11:14 Arderiu: "Forcadell va anar a la conselleria sobre les 17:30 i no es va dirigir a la gent. Tampoc hauria passat res si ho hagués fet. Però l'escrit del Fiscal diu que va parlar per animar la gent concentrada"
  • 11:13 Arderiu: "Forcadell no anava a les reunions de Govern, i no va participar en la presa de la decisió de preparar el referèndum"
  • 11:11 Arderiu: "No és cert, com diu la Fiscalia, que la declaració d'independència fos publicada al Diari Oficial de la Generalitat"
  • 11:08 Arderiu: "La meva representada i la Mesa del Parlament sempre han actuat conforme amb el reglament del Parlament, amparada per la immunitat parlamentària"
  • 11:06 Arderiu: "La llei del referèndum va entrar a l'ordre del dia dels plens del 6 i el 7 de setembre a petició de dos grups parlamentaris de l'oposició"
  • 11:05 Arderiu: "No es pot parlar de vulneració de drets de les minories quan el Congrés espanyol també aprova normes per lectura única, com les reformes de la Constitució"
  • 11:04 Arderiu: "Es vol criminalitzar atribucions del Parlament de Catalunya que també tenen altres parlaments autonòmics"
  • 11:00 Arderiu repassa les resolucions d'un Tribunal Constitucional "polititzat"
  • 10:53 Arderiu: "Forcadell no donava indicacions a la resta de membres de la Mesa, tothom prenia les decisions de mutu propio"
  • 10:52 Arderiu: "La fiscalia vol ignorar com funcionen les institucions. Forcadell no era la responsable de l'activitat parlamentària dels grups parlamentaris"
  • 10:49 Arderiu: "El Tribunal Constitucional comença a criminalitzar la Mesa del Parlament en el moment en que hi ha una majoria de diputats independentista"
  • 10:47 Arderiu: "Forcadell no assistia a les reunions per desenvolupar el full de ruta, queda clar en l'agenda moleskine"
  • 10:44 Arderiu: "Es jutja Forcadell pel que és i no pel que ha fet"
  • 10:42 Arderiu: "Les decisions preses per la presidenta del Parlament estan protegides per la inviolabilitat parlamentària. El contrari és vulnerar el principi de legalitat"
  • 10:41 Arderiu: "Ens van dir que no es jutja una ideologia, però un dels documents claus és el full de ruta. En què quedem? es jutja o no es jutja una ideologia?"
  • 10:41 Arderiu: "La violència normativa és una invenció del fiscal Cadena. No existeix en el Codi Penal"
  • 10:40 Arderiu: "El TC ha declarat inconstitucionals multitud de resolucions i mai s'han qualificat com un delicte, com en el cas del Parlament de Catalunya"
  • 10:38 Només començar la seva intervenció Olga Arderiu ha demanat l'absolució de l'ex-presidenta del Parlament Carme Forcadell
  • 10:36 Arderiu: "S'han inventat piulades sobre Forcadell, s'ha inventat que estava en llocs on no era, i s'han manipulat paraules seves. L'actuació de l'acusació ha estat impròpia"
  • 10:35 Arderiu: "No entenem la distinció que s'ha efectuat entre Forcadell i la resta de membres de la Mesa, que estan sent jutjats al TSJC"
  • 10:34 Torn ara per a l'advocada de Carme Forcadell, Olga Arderiu
  • 10:34 Marina Roig: "La gent va exercir els seus drets fonamentals. Sol·licitem una sentència absolutòria i la posada en llibertat de Jordi Cuixart"
  • 10:32 Marina Roig: "L'actuació dels poders públics de l'Estat es va moure en un clima de suspensió de drets"
  • 10:32 Marina Roig: "2.300.000 persones van anar a votar l'1-O tot i la suspensió i la ordre d'intervenció del material electoral. 170.000 van votar contra la independència"
  • 10:30 Marina Roig: "Una manifestació pública de protesta no constitueix un acte de sedició"
  • 10:29 Marina Roig: "Criminalitzar les mobilitzacions populars pot tenir greus conseqüències per al dret de manifestació a tota Espanya"
  • 10:24 Marina Roig: "En cap col·legi electoral on va intervenir la policia els votants van atacar els agents"
  • 10:22 Marina Roig: "Tots els missatges i discursos de Jordi Cuixart demanaven una mobilització pacífica"
  • 10:20 Marina Roig: "Els organismes internacionals de drets humans van criticar l'actuació policial de l'1-O i han demanat que s'investiguin els fets"
  • 10:19 Marina Roig: "El 3-O hi va haver algun tall de carretera, però era una vaga general convocada pels sindicats"
  • 10:18 Marina Roig: "A Economia es van escorcollar despatxos i llocs de feina de treballadors que no constaven a la interlocutòria judicial"
  • 10:15 Marina Roig: "Les crides d'Òmnium van ser per acudir de manera pacífica a la seu de la Conselleria d'Economia. Els incidents amb els cotxes no es poden atribuir als convocants"
  • 10:11 Marina Roig: "La intenció de la protesta del 20-S mai va ser impedir l'actuació judicial"
  • 10:11 Marina Roig: "En totes les seves intervencions Cuixart va cridar a mantenir una actitud pacífica. La seva actuació s'emmarca en el dret de reunió"
  • 10:06 Marina Roig: "El vídeos proposats per la fiscalia, sense ordre ni localització, anaven destinats a confondre el tribunal"
  • 10:03 Marina Roig: "És tan legítima una protesta contra el poder legislatiu com contra el poder judicial"
  • 10:02 Marina Roig: "L'expressió 'cop d'Estat' queda buida de contingut si es confronta amb les proves presentades en aquest procés"
  • 10:01 Marina Roig: "El mateix Tribunal Suprem ha reconegut l'autoritat de les instàncies de l'ONU"
  • 10:00 Marina Roig: "El grup de detencions arbitràries de l'ONU ja es va manifestar sobre la detenció de Jordi Cuixart"
  • 09:58 Marina Roig: "L'ús de la força per part de la policia, segons les instàncies internacionals, s'ha de limitar a les persones violentes o per a evitar un perill per a la seguretat pública"
  • 09:54 Marina Roig: "Els organitzadors de les manifestacions pacífiques no són els responsables del comportament dels participants"
  • 09:53 Marina Roig: "La llibertat de reunió és un dret, no un privilegi. I no està sotmesa a autorització"
  • 09:51 Marina Roig: "La resistència passiva està compresa dins el concepte de reunió pacífica. El dret de reunió s'ha analitzat molt poc en aquest procés"
  • 09:48 Marina Roig: "La protecció de la unitat d'Espanya no pot provocar el sacrifici dels drets fonamentals"
  • 09:48 Marina Roig: "Alguns poders veuen les manifestacions com una amenaça que s'ha de controlar o suprimir. Les acusacions no entenen prou bé el dret fonamental de reunió"
  • 09:46 Marina Roig: "Encara que les mobilitzacions a Catalunya es facin per reivindicar el dret a l'autodeterminació, estan inscrites en la defensa de drets universals"
  • 09:45 Marina Roig: "No es pot contraposar la unitat d'Espanya amb els drets fonamentals reconeguts a tots els éssers humans"
  • 09:42 Marina Roig: "S'ha tergiversat el relat per fer encaixar la conducta de Cuixart en els delictes de l'acusació"
  • 09:40 Marina Roig assenyala l'informe de l'ONU que parla de vulneració de la presumpció d'innocència
  • 09:39 Marina Roig comença assenyalant la manca de competència del Suprem per a jutjar Jordi Cuixart
  • 09:37 Comença el darrer dia del judici amb les darreres intervencions de les defenses. Intervé l'advocada Marina Roig
  • 08:59 Els observadors internacionals, que no han tingut acreditació durant tot el judici, avui també han fet cua des de dos quarts de sis del matí


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia