Política

El PSOE no descarta investir Sánchez amb l’abstenció dels independentistes

Els vetos creuats aboquen els socialistes espanyols a dependre del sentit del vot d’ERC, JxCAT o Bildu

El PSOE vol posar en marxa un govern “tan aviat com sigui possible” i no descarta ja assolir-lo amb Podem i fruits de l’abstenció de les forces independentistes (ERC, JxCAT o Bildu), que han esdevingut clau en el tauler parlamentari. Els vetos creuats diversos dificulten que Pedro Sánchez pugui ser investit en segona volta gràcies a l’abstenció d’UPN o CC, que vinculen aquest vot a les negociacions dels governs autonòmics, i podrien fer dependre de la investidura de l’abstenció dels independentistes. Preguntat per aquesta possibilitat, el secretari d’Organització del PSOE ha assegurat que “els 350 diputats ens mereixen la mateixa consideració i valen exactament el mateix”, i “això és el que ens aboca la realitat i els números”. En tot cas ha destacat que “hi ha més voluntat de construir que de destruir” i “no hi ha alternativa a un govern de Pedro Sánchez”.

El PSOE aspira a tenir el suport dels diputats de Podem, PNB, Compromís i PRC sumar 173 escons i acostar-se a la investidura en segona volta, on caldran més ‘sí’ que ‘no’. Els dos diputats d’UPN i els dos de CC podrien haver estat clau per resoldre l’equació (la resta de grups sumats també són 173 escons), però el fet que UPN vinculi la seva abstenció a una abstenció del PSOE que li doni el govern de Navarra, i que CC negociï amb el PP el govern canari allunyen aquesta opció. Una abstenció d’ERC, JxCAT o Bildu, per contra, bolcaria la balança a favor del ‘sí’.

Preguntat per aquesta opció, Ábalos ja no ha descartat cap escenari. Ha recordat que cal aconseguir “més sí que no” inclosos “tots els diputats, els 350, que ens mereixen la mateixa consideració”. Segons el número dos del PSOE, el seu partit “complirà tots els requeriments constitucionals” a l’hora de fer la investidura.

Ábalos ha atès els mitjans després de la ronda de contactes que ha mantingut aquest dimecres al matí amb els representants del PNB, Compromís, i UPN. Aquesta tarda es veurà amb CC i PRC, i dijous amb les formacions independentistes.

Preguntat pel calendari, ha afirmat que el seu objectiu és disposar d’un govern “tan aviat com sigui possible” que “comenci a treballar i donar resposta” i “que estiguem el menor temps possible en funcions”.

El PNB veu un clima “constructiu” de cara a la investidura

En una nota de premsa que ha fet pública després de la reunió el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha destacat el clima “distès” i “constructiu” d’aquesta “primera presa de contacte”. El PNB ha emplaçat el PSOE la seva disposició a establir converses “sense pressa i amb la major profunditat” per assegurar “l’estabilitat institucional”, però l’ha advertit que de moment “no compra amb els sis vots del PNB per a la investidura”.

Els nacionalistes bascos han reclamat compromisos del PSOE per afrontar tan aviat com sigui possible “reptes ineludibles” com “la reforma del Sistema de pensions i del mercat de treball” i també “la política territorial”.

UPN insisteix en el seu oferiment de facilitar la investidura a canvi del govern de Navarra

UPN, per la seva banda, ha insistit en la línia del que ja va plantejar el líder d’aquesta formació, Javier Esparza, la setmana passada: una abstenció per facilitar la investidura de Sánchez a canvi d’una abstenció del PSOE que faciliti un govern de Navarra Suma a aquesta Comunitat. La formula, però, ja ha ha estat descartada pel PSOE, perquè implicaria perdre els sis vots del PNB. Si no s’aconsegueix aquest acord, ha advertit UPN, el vot serà “negatiu”.

Compromís veu “bona disposició” del PSOE per reformar el finançament

La reforma del finançament autonòmic serà la primera prioritat del govern de Ximo Puig i també del portaveu de Compromís, Joan Baldoví, que ha assistit a la reunió amb Ábalos amb un membre de la comissió d’experts de les Corts valencianes en finançament.

En roda de premsa després de la reunió, Baldoví ha afirmat que ha vist el PSOE “amb bona disposició” per impulsar aquesta reforma del finançament que hauria de corregir el sistema que es va començar a aplicar el 2009 i que –segons ha dit- “sobreestima la capacitat recaptatòria” de les comunitats autònomes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA