Política

Els comuns han de triar entre el PSC i ERC per pactar a Blanes

En Comú Podem i els socialistes es podrien repartir l’alcaldia

Urgell veu “molt bona” l’oferta de Canosa

ERC, el PSC i Blanes En Comú Podem –tots tres amb cinc regidors– negocien a més d’una banda per segellar un acord per a la governabilitat de Blanes. Els socialistes i els comuns podrien posar-se d’acord, cosa que evitaria que ERC, el guanyador de les eleccions, lideri l’Ajuntament blanenc. En Comú Podem, de moment, es deixa estimar.

Els comuns tenen la paella pel mànec i han jugat les seves cartes. Dilluns van negociar amb ERC, que els volia com a socis des de fa dies. Jordi Urgell qualifica de “molt bona” la proposta dels republicans. Els republicans, liderats per Àngel Canosa, van ser els més votats, descarten un acord en què hi hagi el PSC, cosa que ha fet impossible l’entesa amb la formació que aplega ICV-EUiA i Batega, que el 2015 van anar separats.

L’assemblea de dimarts d’ERC va descartar entendre’s amb el PSC perquè ho veuen incompatible amb encetar una etapa nova. Ahir a la tarda el cap de llista republicà, Àngel Canosa, va donar explicacions en una roda de premsa a la Casa del Poble. ERC té poc marge de maniobra perquè només Junts està disposat a respectar que el més votat sigui l’alcalde.

Blanes En Comú Podem té la possibilitat d’accedir a l’alcaldia, cosa que no han fet mai des del 1979. Ho farien, però, de manera compartida amb el PSC, encapçalat per Mario Ros. En les converses amb ERC, en canvi, no es va discutir que Canosa seria l’alcalde en cas d’un hipotètic acord, però es va parlar de cartipàs i de distribució de les àrees. L’assemblea dels comuns d’avui al vespre a la sala de plens de l’ajuntament hauria de ratificar la posició dels comuns.

La col·laboració de Cs

Els socialistes, tot i l’hermetisme amb què volen dur les negociacions, se senten més còmodes amb els comuns i continuarien a l’equip de govern, com ja van fer a l’inici de l’últim mandat, al principi amb CiU, més endavant amb ERC i des del novembre del 2017 en solitari. Entre el PSC i els comuns tenen un total de deu regidors. En principi, Ciutadans (3 edils) estaria disposat a donar suport a aquest pacte.

D’altra banda, ahir hi va haver un ple extraordinari per aprovar les actes dels plens anteriors i un acte de comiat als dotze regidors que deixen l’ajuntament, incloent-hi els veterans Nicolás Laguna (PSC), Joan Salmerón (ICV-EUiA) i Salvador Tordera (PP).

LA XIFRA

10
regidors
tindria l’equip de govern del PSC (5) i En Comú Podem (5). Per dissabte, caldria el suport de Ciutadans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia