Política

“Amb el Codi Penal a la mà, no hi ha ni rebel·lió ni sedició”

Programa amb l’equip de lletrats que, des d’El Punt Avui TV, han analitzat les sessions al Suprem

El fet que els acusats no hagin quedat en llibertat fa témer que el tribunal vagi “pels delictes forts”

Les claus i els moments més destacats de les 52 sessions del judici contra els líders independentistes s’han seguit i analitzat de manera exhaustiva, al llarg dels últims 4 mesos, a L’illa de Robinson d’El Punt Avui TV. A l’inici de cada programa, sis advocats penalistes han ajudat a interpretar què anava passant a la sala segona del Suprem. Ahir, el plató va viure “el darrer programa d’aquesta illa especial”, tal com va destacar el presentador, Igor Llongueres. L’equip de lletrats va passar a adoptar, aquest dijous, el rol de tertulians, dividits en dos blocs. En el primer hi van participar els advocats Josep Prat, Núria Angulo i Horacio Airaudo i, en el segon, Yago Aubanell, Natàlia Frigola i Jaume Rovira.

Prat va fer el símil amb un partit de futbol, en què el jutge Marchena ha actuat d’àrbitre: “Tenint en compte que ha sigut un judici televisat, no ha abandonat gaire la línia a seguir, si bé ha tallat més les defenses que les acusacions.” El lletrat va posar en relleu, a continuació, que “el que no s’entén és que els acusats no estiguin en llibertat”: “No han quedat acreditades la sedició ni la rebel·lió i, en tot cas, el tribunal es podria agafar a la desobediència.”

Angulo va dir que dimecres (el dia que va finalitzar el judici) esperava que quedessin en llibertat: “El fet que continuïn a la presó crec que denota que el tribunal podria tirar pels delictes més forts: per la malversació i que, d’entre la rebel·lió i la sedició, anirà per la rebel·lió.”

L’advocada va indicar que “ha sigut un judici que no és comparable amb cap altre” i que “Marchena hauria d’haver sigut més imparcial, ja que ha tingut un tracte més favorable amb la fiscalia”. També sobre Marchena, Airaudo considera que “ha fet un paper molt ortodox, sense apartar-se fil per randa de la llei”. I no el va sorprendre que la fiscalia no modifiqués les conclusions definitives: “Els lletrats estem acostumats a veure que la fiscalia manté les peticions inicials i espera que sigui el tribunal el que decideixi en la sentència.”

Prat, Angulo i Airaudo van coincidir que descol·loca que la fiscalia demani rebel·lió i l’advocacia de l’Estat vagi per sedició. “La desobediència no la discuteix ningú; la malversació és dubtosa; i la sedició i la rebel·lió no existeixen per enlloc”, va manifestar Airaudo. En aquest punt, tant Aubanell com Frigola van assenyalar que, “amb el Codi Penal a la mà”, no queda provada la rebel·lió ni tampoc la sedició.

Aubanell és del parer que “queda més o menys clara” la desobediència, que no comporta pena de presó. I, per tant, “en la sentència es veurà quines ànsies de victòria té el tribunal d’alliçonar l’independentisme”. Paral·lelament, Rovira va destacar que les acusacions també han estat “molt coixes” a l’hora de documentar que existís malversació. I, entre les valoracions finals, Frigola va concloure que tot el judici ha estat històric i que crearà jurisprudència en la sentència.

LES FRASES

Les protestes que han fet les defenses han sigut un requisit indispensable per plantejar després un recurs d’apel·lació
Josep Prat
No m’ha agradat que certes defenses hagin acceptat la desobediència, donant-la com a alternativa
Núria Angulo
La desobediència no la discuteix ningú; la malversació és dubtosa; i la sedició i la rebel·lió no existeixen per enlloc
Horacio Airaudo
Ha sigut un judici històric, que crearà jurisprudència en la sentència. D’altra banda, a la fiscalia li ha faltat tecnicisme
Natàlia Frigola
El Suprem no era el tribunal competent per aquest judici. S’hi ha parlat de drets fonamentals, lligats a l’activisme polític
Yago Aubanell
En el tema de la malversació, les acusacions no han defensat bé la seva posició. Les he vist molt coixes
Jaume Rovira


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona