Política

Suspenen deu hores el ple, a Santa Coloma de Farners

Les protestes pel pacte entre JxCat i el PSC fan ajornar la sessió

Un nou acord que inclou els independents preveu el relleu a l’alcaldia de Junts i ERC

La germana de Torra retira el seu retrat

Un ple de constitució convuls es va viure ahir a Santa Coloma de Farners. Tan convuls que es va haver d’ajornar fins a deu hores per escollir el nou alcalde. Al migdia només es va aconseguir que els regidors prometessin el càrrec –quasi tots seguint la consigna de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI)– perquè després es va entrar en una discussió entre regidors –i també el públic– sobre el pacte anunciat divendres entre JxCat (cinc regidors), el PSC (dos regidors) i Independents de la Selva (dos regidors) que desbancava del govern ERC (sis regidors). L’altre grup és la CUP, que té dos regidors.

Va ser un ple caòtic, amb continuades interrupcions del públic, que en bona part es mostrava indignat per l’acord de JxCat amb “els del 155”, en al·lusió als socialistes.

La trucada del president

Enmig de la cridòria, un cop tots els regidors havien promès el càrrec, va demanar la paraula la número dos d’ERC, Carme Dilmé, per “interpel·lar directament Junts per Catalunya”. Va recordar-los el context polític del país, amb presos polítics i exiliats, i va recriminar-los que en aquesta situació volguessin pactar amb el PSC. Un pacte que va qualificar “de la vergonya”. Va recordar que Santa Coloma és el poble del president Torra i va explicar que el president els havia trucat divendres a la nit per demanar-los “sisplau que aturéssim el pacte”. Hi va afegir que tenia constància que també havia trucat als de JxCat per demanar-los el mateix. Més tard, el cap de llista d’ERC i alcalde en funcions, Joan Martí, va intervenir per proposar a JxCat repartir-se el mandat, dos anys per a JxCat i dos anys per a ERC, recollint la petició del president. El regidor d’Independents, Pep Prat, va assegurar que ells havien ofert a Torra “les [seves] cadires per una entesa entre Esquerra i Junts”.

La resistència de JxCat

La proposta d’ERC va ser molt aplaudida pel públic en general –tot i que contestada per alguna persona, però de manera aïllada–. Un cop la regidora d’ERC va acabar la seva intervenció, va prendre la paraula l’alcaldable de JxCat, Susagna Riera, que va menystenir la importància del president de la Generalitat, que és de la seva mateixa coalició, en la decisió: “El president Torra en cap moment ens ha fet costat. Ni durant la campanya ni en les negociacions”, va dir, i va afirmar que ella representava el president Puigdemont, que els havia dit –va assegurar– que el president Torra “no mana a Santa Coloma”. En protesta per aquests comentaris, Montse Torra, germana del president, va despenjar el retrat del cap del govern català de la sala de plens.

Dilmé va proposar a la resta de regidors aturar el ple “uns minuts” per buscar una solució. Aquesta idea va ser àmpliament avalada pel públic assistent. Algunes persones van demanar “sisplau” a JxCat i ERC que es reunissin per tancar un acord entre ells. La primera proposta va ser fer el ple dilluns, però en vista de la negativa d’alguns regidors es va parlar de diumenge i finalment es va acordar –després d’una votació amb quinze vots a favor, un en contra (el número dos del PSC) i una abstenció (la cap de llista del PSC)– continuar el ple a les deu del vespre. La CUP va dir que l’acord tindria el seu vistiplau, perquè la seva única línia vermella, va dir la portaveu, Sylvia Barragan, no era JxCat, tot i les diferències ideològiques, sinó “els del 155”.

La nova alcaldessa

El ple va continuar al vespre, amb un nou pacte sobre la taula. L’acord entre ERC, JxCat i els independents preveu que els dos primers s’alternin a l’alcaldia, amb dos anys per a cada grup. Riera va ser escollida nova alcaldessa ahir al vespre, mentre que Martí ho serà a partir del 2021. L’acord va tenir tretze vots a favor i la CUP i el PSC es queden a l’oposició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia