Política

Madrid explora els límits de vetar Puigdemont i Comín

El Congrés rep avui els eurodiputats tret dels exiliats i Junqueras, que presenta recurs de súplica

Boye avisa que el cas acabarà la UE

Borrell no hi va i posa en crisi l’acte d’acatament davant la JEC

El Madrid institucional sap el que vol, que Carles Puigdemont i Toni Comín no siguin eurodiputats de ple dret i ocupin l’escó el 2 de juliol a Estrasburg, però a partir d’avui explorarà els límits d’imposar un vet insòlit a electes i en pugna amb el Parlament Europeu i la justícia de la UE. El Congrés rep avui els 54 eurodiputats estatals elegits el 26 de maig, i a la cita hi faltaran Puigdemont, Comin i Oriol Junqueras, aquest pel vet del Tribunal Suprem. Tot i que la Junta Electoral Central fixa el d’avui com el tràmit decisiu per ser eurodiputat, l’advocat Gonzalo Boye avisa que és la primera casella de la partida que acabarà al Tribunal de Justícia de la UE a Luxemburg.

A les dotze del migdia, la JEC rebrà al Congrés els nous eurodiputats per acollir l’acatament o jurament de la Constitució. Dels 54 electes, 20 eurodiputats són del PSOE (amb Josep Borrell al capdavant); 12, del PP (entre ells, Dolors Montserrat); 7, de Ciutadans; 6, d’Unides Podem; 3, de Vox; 3, d’Ara Repúbliques (un d’ells és Junqueras); 2, de Junts (Puigdemont i Comín), i Izaskun Bilbao, del PNB (Coalició per una Europa Solidària).

Recurs de Junqueras

Mentre el jutge Manuel Marchena s’ha contradit i ha negat ara a Junqueras el permís que sí que li va donar quan el líder d’ERC havia de ser diputat al Congrés, una contradicció que s’explica per la por que hi ha al Suprem que una immunitat sobrevinguda frustri el judici de l’1-O ja vist per a sentència, tant Puigdemont com Comín saben que serien arrestats si posen un peu a l’estat. El líder d’ERC, però, no dona la batalla per perduda des de Soto del Real, i ha plantejat un recurs de súplica al Suprem en què li sol·licita que suspengui la prohibició d’anar al Congrés a recollir la seva acta d’eurodiputat de forma cautelar i que elevi “urgentment” una consulta al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), a Luxemburg, perquè es pronunciï.

La giragonsa judicial de Marchena és tan polèmica que l’advocada de l’Estat, Rosa María Seoane, s’hi va oposar, però el jutge va ignorar el seu argument i es va arrenglerar amb les raons del fiscal Javier Zaragoza. Marchena i els sis jutges del tribunal fins i tot es permeten l’error de situar el ple del 2 de juliol a Brussel·les (Bèlgica) per poder dir que allà hi ha un Puigdemont que “diu que ha instal·lat la seu del govern de la república catalana a l’exili”, quan el ple tindrà lloc en un altre país, França, perquè se celebra a Estrasburg. Per elevar la veu de protesta, aquest matí i una hora abans del tràmit davant la JEC, l’eurodiputada Diana Riba (ERC), Pernando Barrena (EH Bildu) i Ana Miranda (BNG) elevaran el clam per Junqueras davant els lleons del Congrés.

En el cas de Puigdemont i Comín, l’advocat Gonzalo Boye agraeix el fet que l’Estat sigui tan previsible, i va avançar que la batalla acabarà al Tribunal de Justícia de la UE a Luxemburg. “Iniciarem els tràmits que hem de fer a nivell jurídic i, evidentment, tenim molt clar cap a on anem i què farem”, va dir Boye en una entrevista a RAC1. “La JEC i el Suprem estan fent just el que esperàvem i necessitàvem. Sembla que estiguin treballant per a nosaltres”, va arribar a afirmar.

La JEC esperarà Borrell

Si bé l’absència dels tres eurodiputats independentistes catalans es donava per feta, ahir va saltar la sorpresa: un altre absent a la cita davant la JEC serà el cap de llista del PSOE i ministre d’Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell. Després de la batalla de la diplomàcia espanyola per instal·lar la tesi que l’acatament davant la JEC ha de ser avui o no es pot ser eurodiputat, Borrell plantarà la JEC pel compromís d’acudir al Consell de Ministres de la UE a Luxemburg. Si fins ara la JEC sacralitzava com a data límit el migdia d’avui, fonts de l’àrbitre electoral desdramatitzen ara baixes sobrevingudes com la de Borrell i apunten que el tràmit presencial pot esperar i pot ser satisfet més endavant, en un altre dia que no alteri l’agenda del cap de la diplomàcia.

Si Meritxell Batet va acceptar al Congrés fórmules d’acatament lliures, avui el mateix president de la JEC, Segundo Menéndez, té la intenció de ser ell qui exposi als electes la fórmula que ell tolerarà com a vàlida sota avís que la JEC es reserva l’opció de no acceptar segons quina fórmula, sobre la base de l’article 224.2 de la llei de règim electoral (Loreg). I això, tot i que la jurisprudència del Tribunal Constitucional és clara en l’acceptació d’acataments ad hoc o amb afegits personals.

“Entre llei nacional i europea, Luxemburg ho té clar”

L’advocat Gonzalo Boye té clar que l’última pantalla de la batalla judicial de Carles Puigdemont i Toni Comín per ocupar l’escó serà resolta al Tribunal de Justícia de la UE de Luxemburg, i intueix quin serà el final. “Luxemburg té un criteri bastant clar sobre què ha d’anar primer, si la llei nacional o l’europea, sobretot si la nacional s’oposa a l’europea”, assumia Boye a RAC1.

El lletrat de Puigdemont avisa que la imposició d’un acte d’acatament espanyol no apareix al reglament del Parlament Europeu, i alerta que Madrid s’oposa “als interessos no només de tres eurodiputats, sinó també dels dos milions de persones que els han votat”. I es viola el cos electoral estatal, i no només el català, perquè entre els 1.025.000 vots a Puigdemont hi ha 38.300 vots rebuts fora de Catalunya. A Junqueras, el van votar 733.109 catalans i el total de paperetes a Ara Repúbliques arreu de l’Estat va ser d’1.257.484.

El govern de Pedro Sánchez es desentén dels drets dels eurodiputats. “Tots els seus viatges i les seves anades i tornades corresponen al Suprem i no al govern”, ha dit la portaveu Isabel Celaá.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona