Política

Un milió desborda Hong Kong en un clam en defensa de les llibertats

El moviment social mostra múscul i exigeix la retirada definitiva de la llei d’extradició

Reclama la dimissió de la cap del govern, Carrie Lam

Una impressionant marea humana va acudir ahir a la crida del moviment opositor a la llei d’extradició de Hong Kong a la Xina. Famílies senceres, joves, gent gran, de tota condició social, van omplir de gom a gom les principals artèries de la capital financera asiàtica per reiterar, pacíficament però de manera ferma, l’exigència de retirada definitiva del projecte legislatiu. També volen la dimissió de la cap de l’executiu de Hong Kong, Carrie Lam.

Just una setmana després de la també massiva manifestació, el moviment opositor va demostrar ahir que manté –i per la magnitud de la protesta d’ahir fins i tot pot haver incrementat– un suport social amplíssim. La decisió de suspendre el projecte legislatiu sine die, anunciada dissabte per Lam, no satisfà gran part de la societat hongkonguesa. Lam només s’ha compromès a “escoltar” i “comunicar millor” el projecte legislatiu, però la societat en vol la retirada definitiva. La marxa d’ahir és la setena jornada d’unes protestes que són les més massives en la història recent de la Xina.

De negre

La policia va haver d’obrir nous carrers als previstos inicialment en el recorregut, ja que va anar sumant als ja inicials centenars de milers de persones. Els manifestants anaven vestits de negre per simbolitzar la mort de la democràcia i en defensa de les llibertats, que entenen que es posen en perill per un projecte legislatiu que permet l’extradició judicial a la Xina, però que amenaça en un àmbit més general l’estatus de llibertats que té respecte de la resta de la Xina i que, alhora, li permet ser una important plaça financera internacional.

Exhibint pancartes de “Lam, dimissió”, la manifestació va ocupar durant hores les principals artèries de l’antiga colònia britànica en un radi de quasi dos quilòmetres. Alguns també portaven flors blanques, en solidaritat amb un opositor, de 35 anys, mort ahir en caure al buit quan penjava una pancarta contra la llei d’extradició. “Pareu de matar-nos”, en referència a la repressió policial de dimecres passat. A diferència de dimecres passat, quan va fer servir pilotes de goma i gasos lacrimògens que van causar desenes de ferits, ahir la policia no va reprimir els manifestants, que també reclamaven que el govern condemni la brutalitat policial i que reconegui la legitimitat del dret a protestar. El govern parla de “revolta”, fet que pot comportar penes de presó per als opositors.

Bonnie Leung, la sotscoordinadora del Front Civil dels Drets Humans. valorava ahir la protesta: “L’anunciada suspensió de la llei no és cap victòria, és només una tàctica per guanyar temps.” El moviment va donar suport a la vaga general convocada per avui pels sindicats: “Instem els hongkonguesos a afegir-s’hi i a sortir al carrer i participar en els actes de les organitzacions i sindicats.” Ni Lam ni el govern xinès van respondre públicament la manifestació massiva d’ahir. L’estira-i-arronsa democràtic es manté.

LA XIFRA

81
ferits
, dos d’ells greus, i 11 detinguts per les càrregues policials de dimecres passat.

LA FRASE

L’anunciada suspensió de la llei no és cap victòria, és només una tàctica per guanyar temps
Bonnie Leung
sotsCOORDINADORA DEL FRONT CIVIL DELS DRETS HUMANS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona