Política

Els comuns demanen a ERC que superi bloquejos i que es posi al costat de les esquerres de Barcelona

Mena demana que la resposta a la sentència de l’1-O recuperi els consensos del 80%

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha explicat que esperen tenir un acord amb el PSC a Barcelona i que els agradaria que s’incorporessin altres forces d’esquerres, com ERC, a qui ha demanat que “superi” els bloquejos i es posi al costat de les forces d’esquerres de Barcelona. Així, Mena ha situat als republicans com a socis preferents, conjuntament amb el PSC, i ha insistit que no hi ha cap entesa amb Manuel Valls. D’altra banda, el portaveu dels comuns ha insistit que no descarten una sentència absolutòria en el judici de l’1-O i ha fet una crida a la recuperació de la via política. En aquest sentit, ha explicat que els agradaria que l’executiu de Pedro Sánchez descartés la judicialització i que des de Catalunya no es faci una resposta “petita” a la sentència, sinó una proposta “el més inclusiva possible”, tot recuperant els consensos del 80%.

Després de l’acceptació dels vots de Manuel Valls a la investidura de Colau, Mena ha reivindicat que Catalunya en Comú ha estat l’única força política que ha consultat els pactes postelectorals amb les seves bases. De nou, ha afirmat que no hi ha cap altre acord amb Valls més enllà d’aquest i ha desitjat que l’entesa arribi amb els socialistes perquè Barcelona pugui desplegar “polítiques valentes”.

En aquest sentit, ha assegurat que ERC, amb Ernest Maragall al capdavant, ha estat sempre un “soci preferent”, a qui van estendre la mà perquè s’incorporessin al govern “fins a l’últim moment”. Davant això, els ha demanat que ara no optin per bloquejar les polítiques d’esquerres a la ciutat simplement per a desgastar el govern de Colau i que optin per “pensar en Barcelona” i sumar-se a les esquerres de la ciutat.

El portaveu dels comuns també ha demanat que es torni a la política del 80% i dels “grans consensos” a Catalunya. Així, ha assegurat que els independentistes han de veure que no poden arribar “sols” a determinats objectius. A la vegada, ha admès que també és complicat per a l’espai dels comuns “aconseguir el canvi” sense companyies, i que per això van oferir la proposta del tripartit d’esquerres.

Sobre els insults i els crits de la plaça Sant Jaume de dissabte, Mena ha opinat que són “intolerables” perquè es van expressar “en clau masclista i homòfoba”. Ha demanat a ERC i JxCat que també els condemnin i s’ha mostrat convençut que no tota la plaça compartia aquestes “formes”.

Després del consell nacional que els comuns van celebrar diumenge, Mena ha explicat que han constatat la consolidació de l’espai que encara està en desplegament però també n’ha fet autocrítica. Així, ha explicat que els resultats “no han estat els esperats” i ho ha vinculat a la falta d’unitat en algunes candidatures. Tot i així, ha celebrat haver mantingut diverses alcaldies i també el paper decisiu dels comuns en capitals com Lleida o Tarragona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia