Política

Mèxic analitza si debat sobre Catalunya al seu Congrés

El cap de la comissió d’Exteriors durà la proposta d’estudi a l’executiu

Viatge oficial del conseller Bosch

El president de la comissió de Relacions Exteriors del Congrés dels Diputats de Mèxic, Alfredo Femat, s’ha compromès a plantejar un debat sobre el conflicte català i la situació dels presos i els exiliats independentistes a la cambra mexicana. El diputat del Partit dels Treballadors va explicar ahir després de reunir-se amb el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, que està de viatge oficial al país.

En la trobada, el conseller va recordar que el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides va demanar la llibertat per a Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Femat defensa el diàleg com a via de resolució i va assegurar que “portarà” la qüestió aquesta setmana a la Junta de Cooperació Política de la Cambra (Jocopo). L’òrgan de govern de la legislatura mexicana decidirà si emet un pronunciament o s’inicia un debat sobre l’assumpte.

Els pronunciaments de la junta no són vinculants però són recomanacions que l’executiu ha de tenir en compte, segons Femat. Sobre si l’acció arribarà a bon port, Femat va dir que no sap si l’organisme acabarà emetent un pronunciament o iniciant un debat a la cambra, però va recordar que el seu país ha estat sempre “molt emfàtic” defensant el dret a l’autodeterminació dels pobles i la resolució dels conflictes de manera pacífica.

Alfred Bosch va explicar ahir: “A Mèxic sí que hi ha respecte pels principis universals dels drets humans, la democràcia i els organismes internacionals que dictaminen sobre el compliment d’aquests principis. Estem contents que Mèxic ens torni a entendre com ha fet històricament i que pensi que la democràcia i els drets humans han de ser respectats a tot arreu.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA