Política

Buch aposta per un “espai de reflexió” al juliol per ordenar JxCat i PDeCAT

El conseller d’Interior defensa que el Partit Demòcrata es dilueixi dins la marca de Junts per Catalunya

El conseller d’Interior, Miquel Buch, aposta perquè hi hagi un “espai de reflexió” al juliol que serveixi per ordenar JxCat i el PDeCAT. Així ho ha explicat en una entrevista a ’Els Matins’ de TV3, aquest dimecres al matí. L’exalcalde de Premià de Mar defensa que el PDeCAT que ara presideix David Bonvehí es dilueixi dins la marca de JxCat, i aposta perquè en les properes setmanes i mesos es pugui parlar d’aquest encaix. El propi Buch era partidari fins fa poques setmanes de forçar un congrés extraordinari del PDeCAT per accelerar el procés. Al seu torn, Bonvehí prefereix endarrerir el debat passat l’estiu, i dedicar el juliol a dialogar amb totes les parts de l’espai -presons i Waterloo inclòs-, per arribar a un acord abans del conclave.

El conseller d’Interior aposta per asseure totes les parts implicades en aquest espai i veure “cap a on es vol anar”. “És el més sensat de tot”, ha reflexionat durant l’entrevista a TV3. L’expresident de l’ACM creu que JxCat ha d’assumir el lideratge de la marca electoral per damunt del PDeCAT, després del cicle electoral d’aquesta primavera.

Buch també ha reaccionat a l’article que Bonvehí ha publicat avui a ’La Vanguardia’, i on insta el PDeCAT a deixar “l’autodestrucció” de banda a l’hora de prendre decisions. El conseller s’ha limitat a dir que ell prefereix no parlar en aquests termes.

El conseller es va reunir ahir amb Carles Puigdemont a Bèlgica, al costat dels també membres del Govern Damià Calvet i Meritxell Budó, que van acompanyar una representació territorial de JxCat per valorar els resultats del 26-M. Al seu torn, l’expresident de la Generalitat Artur Mas visita aquest dimecres el propi Puigdemont, també a Waterloo, per abordar l’encaix de l’espai.

Despolititzar la policia i falta d’efectius

Buch ha assegurat que des que va assumir el càrrec de conseller d’Interior ha treballat intensament per “despolititzar la policia” davant les acusacions d’alguns partits polítics. Ha reconegut un cop més que falten agents dels Mossos d’Esquadra, uns 2.000, però ha reivindicat que en sis mesos al capdavant del Departament d’Interior ha mobilitzat 750 noves places després de set anys sense noves promocions. Així mateix, ha accelerat el procés perquè comencin a patrullar.

Un dels elements que complica la situació és l’Operació Toga, ha dit, que obliga els Mossos a vigilar els jutjats per ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Buch ha advertit que això “va en detriment de la seguretat ciutadana”, però hi ha una ordre judicial que han de complir i que no poden contradir per molt que vulguin. En tot cas, ha apuntat que aquesta vigilància s’ha anat rebaixant, i confia que encara ho faci més i tot torni a la normalitat. “Els edificis de les conselleries no estan protegits per Mossos. Per què els jutjats sí?”, ha preguntat.

En preguntar-li per la manca d’agents a Barcelona, ha apuntat que en falten a tot Catalunya, i ha advertit que “per molt que l’alcaldessa o l’alcalde de qualsevol municipi digui que vol agents això no ho decideix ni ell ni el conseller”, sinó que es decideix operativament, en funció dels riscos, els delictes i la realitat.

Pel que fa als 250 agents dels Mossos que s’han presentat a les convocatòries de la Guàrdia Urbana de Barcelona i de Lleida, ha indicat que això forma part d’un “traspàs habitual” entre cossos policials, i ha remarcat que també hi ha 433 policies locals que s’han presentat a les proves de Mossos, un percentatge superior que els que fan el camí contrari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia