Política

L’ONU culpa Bin Salman del cas Khashoggi

L’informe de les Nacions Unides veu “premeditat” l’assassinat del periodista crític amb el règim saudita

La relatora assegura que hi ha “proves creïbles” per investigar la responsabilitat del príncep hereu

Un informe de l’ONU fet públic ahir assenyala el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, com a un dels responsables de l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi, al consolat de l’Aràbia Sadita a Istanbul l’octubre passat. La relatora de l’ONU per a les execucions extrajudicials, Agnes Callamard, demana al secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, que iniciï una investigació criminal formal per esclarir el cas.

L’informe de cent pàgines, fruit de sis mesos de recerca, conclou que l’assassinat del periodista crític amb el règim de Riad “va ser resultat d’un pla elaborat” i “premeditat” sota la supervisió d’alts càrrecs de la monarquia. La mort del periodista –diu el document– “constitueix un crim en el qual altres estats poden aplicar la jurisdicció internacional, per la qual cosa demano a aquests que prenguin les mesures necessàries” per fer-ho, remarca en el text la relatora, que esmenta l’existència de “proves creïbles” per investigar la responsabilitat de Bin Salman.

En el document, que la setmana vinent serà presentat oficialment davant el Consell de Drets Humans, Callamard demana a la comunitat internacional que augmenti les sancions contra el príncep saudita i les seves propietats, “fins que pugui provar que no té cap responsabilitat”. També sol·licita al Consell de Drets Humans o, si aquest organisme no se’n pot fer càrrec, al Consell de Seguretat o al secretari general de Nacions Unides, António Guterres, que obrin una recerca més profunda de l’assassinat del periodista al consolat.

Cas escabrós

Khashoggi, columnista del diari The Washington Post obertament crític amb la monarquia del seu país, va ser presumptament assassinat i esquarterat per agents saudites al consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul, on s’havia dirigit per tramitar el seu matrimoni. Aquell succés va generar una àmplia condemna en bona part de la comunitat internacional, que es va anar esvaint.

“Les circumstàncies de la mort han portat a nombroses teories i al·legacions, però cap treu responsabilitat a l’Aràbia Saudita”, sosté la relatora, amb relació a les diverses versions dels fets que han donat fonts diferents com l’Aràbia Saudita, Turquia i la premsa nord-americana. Callamard, que va viatjar a Turquia a principis d’aquest any per estudiar les circumstàncies del crim, va determinar que en aquest cas va haver-hi almenys sis violacions de la llei internacional, entre les quals, la detenció arbitrària, l’ús extraterritorial de la força, tortura i desaparició forçada.

A aquestes violacions se n’hi van afegir quatre més després que les autoritats saudites assumissin la investigació dels fets, per la falta de transparència, la falta de cooperació internacional en un delicte transfronterer o l’absència de garanties de judici just. Quan es va fer pública la desaparició de Khashoggi i, posteriorment, la seva mort, el règim saudita va assegurar que sabia què havia passat. A mesura que es van anar sabent detalls de les circumstàncies escabroses de la seva mort, Riad no va tenir cap altre remei que admetre que havia estat assassinat, però ho va atribuir a individus saudites que actuaven per lliure i que serien convenientment castigats. El príncep hereu, segons la seva versió, no hi havia tingut res a veure.

Callamard afirma, però, que ni l’Aràbia Saudita ni Turquia van complir amb els “estàndards internacionals” pel que fa a la investigació de morts extrajudicials i acusa Riad d’haver destruït proves i haver obstruït la justícia.

L’informe també critica la resposta internacional al crim, que considera “poc efectiva”, i assenyala que sancions com les imposades pels Estats Units contra disset alts càrrecs saudites (entre els quals no hi ha el príncep Bin Salman) són “insuficients” i han de ser incrementades. “Es tracta d’un crim d’estat, i aquestes sancions particulars contra individus són una cortina de fum que redueix l’atenció cap a la responsabilitat estatal”, afirma l’informe de la relatora francesa, que el Consell de Drets Humans prendrà en consideració el 26 de juny.

Sancions

Entre els sancionats pels Estats Units hi ha l’exassessor de la monarquia saudita Saud al-Qahtani, considerat el principal autor intel·lectual de l’assassinat, i Mohamad al Otaibi, cònsol a Istanbul en el moment del crim. Washington ha evitat castigar amb severitat el seu aliat al Pròxim Orient tot i la pressió del Congrés.

El príncep Bin Salman, de 33 anys, ocupa oficialment el càrrec de vice-primer ministre de l’Aràbia Saudita i des de 2017 és l’hereu aparent al tron saudita que des de 2015 ostenta el seu pare, el rei i primer ministre, Salman bin Abdelaziz, en una monarquia tradicionalment esquitxada d’intrigues familiars i lluites pel poder.

Les organitzacions de defensa dels drets humans consideren l’absolutista monarquia saudita com un dels països amb més violacions de les llibertats fonamentals, tot i el tímid paquet de reformes que ha engegat el país els darrers anys. Aquestes violacions inclouen accions com el freqüent recurs als càstigs corporals i les execucions públiques fins a la segregació de la dona en pràcticament tots els sectors de la societat, passant per la intervenció de Riad en el veí conflicte del Iemen amb bombardejos contra civils.

LES XIFRES

6
dies
falten perquè el Consell de Drets Humans de l’ONU prengui en consideració l’informe de la relatora.
15
persones
identificades com a integrants de la missió per matar Khashoggi no són entre les jutjades per Riad.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona