Política

Valls porta la crisi a Ciutadans

L’ex-primer ministre francès adverteix que cal reorganitzar el sector “constitucionalista” per recuperar els votants que han quedat orfes

Sosté que la tàctica de com pitjor millor d’Albert Rivera ha portat al fracàs

De roda de premsa multitudinària en roda de premsa multitudinària. Manuel Valls continua marcant l’atenció mediàtica i el ritme de l’actualitat política del país, primer per decidir la presidència de l’Ajuntament de Barcelona durant quatre anys i ara per posar en evidència que l’estratègia de Ciutadans per ser la força hegemònica de l’unionisme ha fracassat estrepitosament.

L’excap del govern francès va tornar a comparèixer ahir davant els mitjans de comunicació per reafirmar el seu compromís de quatre anys amb el seu càrrec de regidor de Barcelona però, sobretot, per llançar una càrrega de profunditat contra la direcció política de Ciutadans, partit que havia avalat fins aquesta setmana la seva entrada en la política catalana.

Sembla una evidència que amb la ruptura del grup de Valls a l’Ajuntament barceloní després d’uns mals resultats i el trencament entre el líder catalanofrancès i el catalanoespanyol, Albert Rivera, Ciutadans sembla haver entrat en una dinàmica de dubtes, crisi i afebliment. És una nova situació que no té res a veure amb el vaixell a tota vela que aparentava ser el partit taronja després de les eleccions del 21 de desembre del 2017 i els bons resultats aconseguits aleshores per Inés Arrimadas.

Precisament, Manuel Valls va situar-se en els resultats d’aquell 21 de desembre per dir que des d’aleshores fins ara Ciutadans ha viscut del canutazo –terminologia periodística que identifica les declaracions d’un polític davant càmeres i micròfons de televisió i ràdio amb el simple objectiu de llançar un missatge d’impacte per un resultat concret, curtterminista– i d’explotar la fórmula del com pitjor millor buscant només el desgast de l’adversari, acaba sempre amb una situació de “com pitjor, pitjor”.

Valls feia, d’aquesta manera, un retrat exacte i precís de l’estratègia que durant tot aquest temps ha dut a terme Arrimadas des del Parlament amb rodes de premsa diàries llançant eslògans i desqualificacions a l’adversari però sense consolidar un missatge polític i, en conseqüència, obtenint un decebedor resultat a les generals de l’abril i un de molt dolent a les municipals del maig, en què els sonors fracassos de Barcelona o l’Hospitalet són extensibles al resultat global del país, amb zero alcaldies a Catalunya.

Manuel Valls va fonamentar la seva crítica en la deriva que ha pres el partit d’Albert Rivera en els últims temps i, sobretot, des de la irrupció en el panorama polític de la formació d’ultradreta Vox. “Jo no vaig entrar en política com a home d’esquerres i progressista per acabar participant en la lluita per liderar les dretes o rellevar el PP, o impedir la constitució d’un govern amb majoria constitucionalista en aquest país”, va dir Valls, que va recordar que a l’hivern havia enviat una carta a Sánchez, Casado i Rivera en aquest sentit.

Després d’exposar la crítica, Valls va exposar quina creu que és la solució, que, al seu entendre, passa per “una posada al dia de l’estratègia del constitucionalisme”. Tot i deixar clar que ell està “compromès en aquesta missió”, l’ex-primer ministre francès va advertir que aquestes paraules no suposen que estigui darrere de la formació d’un nou partit polític. Després de reiterades preguntes de la premsa sobre com es podria recollir el vot orfe de Ciutadans i si pensava articular una nova proposta política, Valls va acabar deixant clar: “No participaré en la construcció d’un partit polític a Catalunya, però ajudaré en tot allò que uneixi el constitucionalisme.”

Les crítiques del fins ara soci de Ciutadans van ser replicades per Inés Arrimadas amb el mateix to i les mateixes maneres que havia criticat una estona abans Valls, a través d’un canutazo en què va rebutjar les crítiques assegurant: “Des de Ciutadans ens hem partit la cara per Catalunya. Hem patit amenaces de mort i agressions.” La fins fa poc líder de Cs a Catalunya va abordar la causa de la ruptura amb Valls per refermar-se en la seva oposició a Ada Colau, a qui es va referir com “una de les persones més sectàries i populistes” d’Espanya, i va reiterar el convenciment que situar Colau com a alcaldessa és “tan mala idea” com posar el regidor d’ERC Ernest Maragall al capdavant del consistori barceloní.

Efectivament, les desavinences entre Valls i Ciutadans pel suport a l’alcaldessa Colau són a l’origen de la crisi i van ser l’altra part que va ocupar la roda de premsa d’ahir de l’ex-primer ministre francès, que va reiterar el seu convenciment que havia actuat santament dissabte en evitar que un polític independentista assolís l’alcaldia de la capital de Catalunya.

“Ho vaig aconseguir”

Tan satisfet i convençut de la seva actuació està Valls que fins i tot ahir es va atrevir a atribuir-se en persona l’èxit de l’elecció de Colau com a alcaldessa quan va proclamar amb un to personalista inèdit en la classe política d’aquest país: “Ho vaig aconseguir.” Valls va assegurar que en l’elecció per a la presidència de l’Ajuntament de Barcelona es tractava de triar entre “sí o no”, i va advertir Colau que a partir d’ara estarà vigilant i que els vots “prestats” eren per a la investidura i no per governar. Així mateix, va desaprovar la instal·lació d’un llaç groc al balcó de l’ajuntament i va demanar-li que el tregui i que respecti “sempre l’estat de dret”.

Manuel Valls va aprofitar la roda de premsa per repetir que no plega, que esgotarà els quatre anys de mandat com a regidor en un grup petit, formant tàndem amb la regidora Eva Parera, després de la marxa dels tres regidors de Ciutadans i de Celestino Corbacho. De l’exalcalde socialista de l’Hospitalet i ministre de Treball, Valls va dir que havia pres una “decisió incomprensible”, i no va voler anar més enllà en la seva valoració quan els periodistes li ho van demanar.

LES FRASES

La multiplicació de ‘canutazos’ no és un projecte polític
Manuel Valls
Regidor de l’ajuntament de Barcelona
Ningú ens ha de donar lliçons, per Catalunya ens hem partit la cara
Inés Arrimadas
portaveu de ciutadans
Vaig tornar a Barcelona per raons personals i polítiques, no faré un nou partit polític
Manuel Valls
regidor ajuntament barcelona

Objectiu immediat, una boda d’alt voltatge

Manuel Valls, que va somriure llargament a les càmeres de fotografia i televisió, a dreta i esquerra, abans de començar la roda de premsa d’ahir, no va tenir cap problema per parlar en primera persona –com si el seu projecte polític només el representés a ell– i encara menys per parlar de qüestions personals quan se li va preguntar per quina estratègia política immediata pensava optar. En aquest punt va assegurar que les qüestions de futur polític les abordarà més endavant i que la seva prioritat immediata és fer front a un compromís de caràcter “personal” d’alt voltatge com és la seva boda amb Susana Gallardo, destacada integrant de l’alta burgesia del país. El casament s’ha de celebrar al mes de setembre a l’illa de Menorca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia