Política

ERC lliga el Consell del Baix Empordà amb TxE i la UPM

El republicà Joan Loureiro el presidirà, amb una de les tres vicepresidències per a Xavier Dilmé, dels independents

ERC, els independents de Tots per l’Empordà i UPM-MES van tancar ahir al migdia l’acord de governabilitat per al nou mandat al Consell Comarcal del Baix Empordà. El pacte, ultimat des de la setmana passada, no s’havia signat en espera d’un últim intent d’entesa de JxCat –segona força– amb ERC, però el pacte a l’Alt Empordà entre JxCat i el PSC va dinamitar aquesta via i va precipitar el final de la negociació, amb un acord signat entre el futur president, Joan Loureiro (ERC), amb Xavier Dilmé i Jordi Colomí com a responsables de TxE i UPM, respectivament.

Loureiro, que ha perdut l’alcaldia de Begur tot i ser el més votat, com li va passar a Joan Català amb CiU el 2015, segueix els seus passos i accedirà a la presidència de l’ens, amb les dues forces que, precisament a Begur, han pactat amb JxCat. En l’escenari comarcal, però, ha pesat més la rivalitat entre ERC i JxCat, amb enteses impossibles i el pacte de CiU amb el PSC de fa quatre anys, quan els republicans havien guanyat en vots però no en regidors, encara coent en el seu record.

Pel que fa al repartiment de poder, poques sorpreses respecte als detalls que ja havien transcendit, amb tres vicepresidències previstes i la primera, de Territori, per a Dilmé –també durà Turisme–. Les altres dues, Atenció a les Persones, amb la guixolenca Sílvia Romero, i Economia i Règim Intern, per a l’alcalde bisbalenc Enric Marquès, seran d’ERC. I la UPM, amb Roser Font, durà l’àrea d’Educació i menjadors escolars. Els altres tres noms de TxE seran Jaume Fontdevila –alcalde de Gualta–, Adrià Tauler –SOM Castell-Platja d’Aro– i Sandra Pibernat –Lest–, mentre que ERC encara no té totalment decidits els noms dels altres 9 consellers que completaran el nou govern.Segons l’acord, la presidència i les vicepresidències tindran consellers delegats amb l’objectiu de millorar-ne el funcionament i convertir el consell en “un instrument de cohesió del Baix Empordà i de suport a tots els municipis en aquells serveis necessaris per tal de fer una comarca més rica productivament i de suport a les persones”.Loureiro afirmava que “les prioritats del nou govern seran aprofundir en la cooperació municipal a tots nivells i aconseguir una major proximitat en la relació d’aquesta institució i els ajuntaments de la comarca”. I Dilmé, coincideix que “molts ajuntaments petits han vist el Consell cada cop més lluny”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia