Política

VALENTÍ JUNYENT

ALCALDE (JUNTS PER MANRESA)

“Les dues parts volíem un govern fort i estable”

empat · Assegura que interpreten els resultats diferent que ERC i que reconeixen la derrota “però amb un empat tècnic”

cartipàs ·

“Tot i que encara negociem, es crearan tres regidories: Nova Ciutadania, Civisme i Centre Històric”

Aquest any servirà per tancar coses de l’últim mandat que requerien més temps i per posar les bases dels propers 3 anys
La meva voluntat és esgotar el mandat i mantenir-me a l’Ajuntament amb responsabilitats de govern
Estem molt contents dels resultats perquè altres eleccions marcaven una diferència infinitament superior amb ERC

Manresa va tenir el mes de maig passat la jornada electoral més ajustada de la seva història. Amb només 10 vots de diferència, ERC va aconseguir ser primera força municipal a la capital del Bages després de més de vuit dècades, quedant al davant de JxManresa. Ara, gràcies a un pacte de govern, Valentí Junyent (JxManresa) serà l’alcalde del municipi durant un any. Després li prendrà el relleu el cap de llista d’ERC, Marc Aloy.

Primer de tot, com va viure la jornada electoral, amb un escrutini tan ajustat?
Va ser una nit electoral molt intensa per la poca diferència de vots, i al final es va decantar a favor d’ERC. Aquests deu vots de diferència, tot i que igualem en nombre de regidors, fan que la llista guanyadora sigui ERC i nosaltres segons.
La seva formació ha baixat en percentatge de vot i ha perdut un regidor. Creu que la baixada està relacionada amb un desgast pels vuit anys com a alcalde?
Això desgasta segur, però també és veritat que l’onada va cap a una altra direcció i ERC s’ha afavorit d’aquesta onada. Nosaltres estem molt orgullosos dels resultats electorals perquè altres convocatòries electorals, sobretot la del 28-A, marcaven una diferència amb ERC infinitament superior a aquesta. Per tant, estem contents de la valoració que han fet els ciutadans de la nostra feina al capdavant de l’Ajuntament, perquè hem incrementat els vots en més de 1.000 respecte al 2015 i, tot i no haver guanyat, hem obtingut un molt bon resultat.
I com valora que dels 25 regidors del ple 19 siguin independentistes?
És una constatació de quina és la situació de Manresa, una ciutat que no genera dubte. Les persones que no són partidàries de la independència són clarament inferiors numèricament. El nombre de regidors independentistes al ple s’ha mantingut igual que fa quatre anys.
Ara ha sortit elegit alcalde però només ho serà durant un any. Està content de l’acord?
L’acord és el que ha estat possible. Que s’hagi arribat a un pacte significa que les dues parts volíem desbloquejar la situació i, sobretot, tenir un govern fort i estable. Nosaltres consideràvem que, per respecte als nostres electors, havíem de tenir un temps d’alcaldia, i al final s’ha resolt d’aquesta manera. Hi haurà gent que estarà més contenta i gent que estarà més disgustada, però jo ho valoro positivament perquè és l’acord a què s’ha arribat.
Creu que hauria estat més just un repartiment de dos anys i dos anys?
Tot el que s’apropés als dos anys i dos anys hauria estat més entenedor per a la majoria dels ciutadans. Tot i això, l’acord va ser possible gràcies al cap de llista d’ERC, Marc Aloy, que va fer aquesta proposta i va permetre desbloquejar una situació que s’hauria pogut encallar o allargar més del que seria desitjable.
De fet, en el ple extraordinari de constitució, Aloy va destacar que havien estat unes negociacions difícils. Què destacaria del procés fins a arribar a l’acord?
Crec que la interpretació dels resultats ha estat diferent per part de les dues formacions. Per a nosaltres és clar: han guanyat ells, però és un empat tècnic. Des del primer moment hem reconegut que la victòria era seva, però amb un empat tècnic. A partir d’aquí, les interpretacions que es fan dels resultats és el que condiciona totes les altres negociacions. Jo tampoc voldria remoure-ho més perquè s’ha arribat a aquesta entesa i ara el que convé és enllestir el cartipàs i poder començar a governar com més aviat millor.
Parlant del cartipàs, hi ha alguna regidoria que tingui clar que vol que assumeixi el seu partit?
Estem en plena negociació del cartipàs i hem d’acabar de decidir quines regidories assumim nosaltres i quines ERC. Per mi seria bastant arriscat dir-te quines ens agradaria quedar-nos perquè estem negociant. Segurament estarem d’acord a mantenir algunes de les regidories de l’anterior mandat, i ERC tindrà Cultura i nosaltres tindrem Esports, però n’hi ha moltes altres que no està tan clar qui les assumirà. A part del 50% de les regidories, el que és fonamental és la idoneïtat dels que les han d’ocupar. És a dir que, per exemple, en Promoció Econòmica, si hi ha una persona que té la formació necessària per agafar-la, millor que l’agafi, indistintament de quin sigui el seu grup.
Crearan noves regidories?
ERC portava al programa una regidoria de nova ciutadania i nosaltres una de civisme que integrarem a la regidoria de Barris. També es crearà, de manera gairebé segura, una regidoria del Centre Històric. La resta no variarà excessivament en l’esquema tot i que es reagruparan algunes funcions. Fins ara hi havia una regidoria d’Indústria i una de Comerç i Mercats, i és molt possible que ara vagin juntes.
Pot afectar tenir un equip de govern amb un nombre tan gran de regidors (16 de 25)?
És similar a l’esquema que ja havíem tingut en l’últim mandat, amb la diferència que dels 16 regidors n’hi havia 2 que només assistien als plens i no tenien funcions executives. Això s’ha de compensar i crec que hi ha la via per fer-ho, a partir del manteniment dels càrrecs de lliure designació i no incorporar més persones, perquè hi haurà funcions que probablement ja les podran desenvolupar els regidors.
En el ple de constitució la seva formació destacava el paper que havien tingut en la recuperació econòmica de Manresa. Podríem dir que és el seu major èxit?
És una de les dades més significatives, perquè vam arribar el 2011 amb un endeutament del 124% i, ara, com a Ajuntament sol, estem per sota del 70%. És una millora substancial i significativa i és evident que ens agrada poder constatar aquesta situació econòmica reconduïda i que ens permet tornar a fer inversions.
Què més destacaria dels vuit anys que ha estat, fins al moment, alcalde?
A part de tornar a adreçar la situació econòmica, hem aconseguit incrementar les instal·lacions esportives de la ciutat, el turisme ha passat a ser un dels elements de futur de Manresa, hem aconseguit canviar la tendència del centre històric, que està remuntant el nombre d’establiments comercials i de restauració, i a més hem aconseguit que la gent torni a tenir voluntat de viure-hi.
Per a què espera que li serveixi aquest any com a alcalde?
Crec que un any a l’alcaldia servirà per tancar algunes de les coses d’aquest últim mandat que encara requerien un temps més. Són obres que ja tenen el projecte, se n’ha iniciat l’execució i tenen el finançament garantit i, per tant, són assumibles en aquest any. També ha de servir per posar les bases de les coses que es puguin fer en els tres propers anys.
Més enllà d’aquest primer any, quins són els principals reptes del mandat?
És fonamental que millorem la connexió amb tren amb Barcelona, però això necessita molta complicitat amb altres administracions. Aquest és un dels grans reptes del mandat, juntament amb incrementar l’activitat econòmica i aconseguir que, definitivament, la delegació dels Serveis Territorials de la Catalunya Central enllesteixi el projecte i es pugui començar a executar. Ser capital de la Catalunya Central amb una delegació centralitzada, tot i compartir la capitalitat amb Vic.
En matèria d’esports feien èmfasi en la promoció de l’esport femení. Com?
De la mateixa manera que hi ha programes per promocionar l’esport escolar o perquè la gent gran pugui tenir activitat esportiva saludable: és a dir, promovent programes des de l’Ajuntament. Creiem que en l’esport femení hem d’aconseguir que no només es practiqui en edat escolar: hem d’aconseguir que hi hagi una continuïtat en la pràctica esportiva de les dones i, en aquest sentit, poder-hi dedicar recursos i instal·lacions. Fins a l’etapa universitària anem bé amb la participació femenina en l’esport, és a partir d’aquesta etapa que s’atura i hem d’aconseguir canviar-ho.
Seguint en esports, l’any passat va haver-hi certa polèmica per la quantia de la subvenció que es va donar al Club Bàsquet Manresa. La mantindran igual?
Sí, la idea és mantenir-la. Pensem que la significació que té el bàsquet per a la ciutat i, alhora, la projecció que genera de ciutat, aquesta temporada que ve no només en l’àmbit espanyol sinó també europeu, i el consens que va haver-hi, ho legitimen. Vam votar a favor de la subvenció els dos socis de govern, que tornem a ser els mateixos, i el PSC. Per tant, crec que trobarem el consens perquè l’aportació de cara al 2020 continuï sent aquesta.
Tenen previst també aprovar un nou pla de mobilitat. Què en podem esperar?
Aquest pla s’ha d’elaborar perquè el que teníem va acabar la seva vigència l’any passat. Ara hem de fer el nou amb algunes de les propostes electorals que s’han plantejat. El més destacat és decidir quin ha de ser el futur de la carretera de Vic i de la carretera de Cardona, que són dos eixos tradicionals d’una banda de la ciutat a l’altra. S’han de definir els usos d’aquests dos vials però també s’ha de saber si hem de fer un carril bus en algun d’aquests eixos i altres aspectes sobre com estructurem la ciutat. Manresa té un problema en mobilitat perquè té molts carrers estrets i grans desnivells que no faciliten la mobilitat.
Sobre el seu futur personal, va assegurar que quan deixi de ser alcalde seguirà al govern. Sap amb quines atribucions?
Seré primer tinent d’alcalde però sense saber encara la distribució de responsabilitats perquè no s’ha acabat el cartipàs. La meva voluntat és esgotar el mandat i mantenir-me a l’Ajuntament amb les responsabilitats de govern que s’acordin fins al 2023.
Tot i que ja ha anunciat que no es tornarà a presentar, té la intenció de seguir vinculat a la política?
No em plantejo res més enllà d’aquesta fase a l’Ajuntament. Estic molt concentrat en l’exercici d’aquestes responsabilitats, tant com a alcalde com després, i en fer el possible perquè la qualitat de vida dels manresans continuï creixent. Ara mateix, només em preocupa això.

Últim any com a alcalde després de vuit anys al càrrec

Valentí Junyent afronta ara el que serà el seu novè any al capdavant de l’Ajuntament de Manresa, i serà l’últim, ja que va anunciar que en el següent mandat no repetiria. Junyent, nascut a Castellbell i el Vilar fa 59 anys, és llicenciat en geografia i història per la Universitat Autònoma de Barcelona i té dos màsters. Laboralment, ha estat sempre molt vinculat al món de l’esport i, en particular, del bàsquet. Del 1986 al 1990 va ser president del Bàsquet Manresa Joviat i va ser vocal de la junta directiva de l’Associació Espanyola de Clubs de Basquetbol Femení. Llavors, va ser escollit gerent de l’Igualada Hoquei Club. Quatre anys més tard va començar la seva vinculació amb el Bàsquet Manresa, que va durar onze anys, primer com a gerent i després com a president executiu. Mentre era al club, el Bàsquet Manresa va viure els seus anys d’or, guanyant un títol de copa del Rei, un de lliga catalana i una lliga ACB. L’any 2001 es va convertir en director general i conseller delegat del Lleida Bàsquet i l’any 2005 va esdevenir director esportiu i d’arbitratge de l’ACB. En aquest càrrec va estar-hi fins al desembre del 2010, cinc mesos abans de presentar-se com a cap de llista a les eleccions que el van portar a l’alcaldia de Manresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona