Política

Torrent crida a recuperar la iniciativa política

El president del Parlament participa en la tradicional recepció de la Flama del Canigó al parc de la Ciutadella

Carme Forcadell convida a “gaudir de la vida i de la festa” en el missatge de Sant Joan

El president del Parlament, Roger Torrent, va fer ahir una crida a “recuperar la iniciativa”, en un moment que el tempo de la política catalana està del tot condicionat pel procés judicial contra els líders sobiranistes, amb la permanent reivindicació de la seva llibertat i amb l’obligada espera de conèixer el resultat de la sentència. Torrent va fer aquesta proclama en l’acte de recepció de la Flama del Canigó, que un cop més va arribar fins al Parlament de Catalunya procedent de la Catalunya del Nord.

En la seva breu intervenció, Torrent va referir-se a la simbologia que representa la flama que des del cim de la muntanya arriba a 400 municipis d’arreu dels Països Catalans, a 3.000 fogueres i, també des de l’any passat, a Brussel·les i Ginebra, on hi ha els polítics exiliats. La segona autoritat política del país es va referir al foc com “un horitzó de llibertat” i va dir que ha arribat el moment de fer un pas endavant: “No només hem de resistir, hem de fer que la flama de la llibertat arribi a cada racó i abraci a tothom.”

L’acte d’arribada de la flama va tenir una marcada referència als presos polítics. En va fer esment la vicepresidenta d’Òmnium, Marina Llansana, quan en declaracions a la premsa va denunciar la “total excepcionalitat que viu el país”. Després, i ja en l’acte oficial, la mateixa Llansana va llegir una carta de Jordi Cuixart, escrita fa tres dies a la presó de Soto del Real. En el seu escrit, el president d’Òmnium, que és l’entitat que impulsa la tradició de la Flama del Canigó, tornava a transmetre una vegada més un missatge d’optimisme afirmant que tot i la sentència que ha de venir “no renunciem a viure sempre amb esperança”.

Una altra de les persones preses, l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, també va ser present en l’acte, ja que el missatge que aquest any es llegeix a tots els pobles que reben la flama l’ha escrit ella. Es tracta d’un manifest on Forcadell fa una crida a la llibertat, a la perseverança –recordant els anys que fa que es distribueix la flama arreu– i a la joia de viure, perquè el text acaba convidant a tothom a “gaudir de la vida i de la festa”.

La Flama del Canigó es va encendre dissabte quan passaven pocs minuts de la mitjanit al cim de la muntanya. Des d’aquí diversos equips la van distribuir per 12 rutes arreu dels Països Catalans per encendre les fogueres que van cremar ahir.

LA XIFRA

400
Municipis
de tot Catalunya que van rebre ahir la Flama del Canigó, amb què es van encendre 3.000 fogueres.

D’en Nemesi a la Llum i en Rem

Nemesi Solà pràcticament no s’hi veu, però la seva acció compromesa amb el país té llum i té força, com un rem que fa avançar la nau. Solà, de 90 anys, va ser un dels impulsors de la tradició de la Flama del Canigó i des d’aleshores ha introduït moltes persones en la tradició per fer-la prevaldre. Una d’aquestes és la Llum Ferrero, una dona de 75 anys que és ànima de la flama i que des d’en fa tres ja no puja al cim perquè la “baixada ja costa”. Ahir, al Parlament, Ferrero va conèixer el jove Rem, de 19 anys, fill d’un poble de l’Empordà, que ha debutat aquest any en l’excursió al cim del Canigó i la posterior distribució de la flama. El futur està assegurat: en Rem ara només pensa en “engrescar companys de cara a l’any vinent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs