Política

Grups de manifestants entren a la força en el Parlament de Hong Kong

La policia carrega contra els activistes a l’exterior de l’edifici parlamentari

La mobilització coincideix amb el 22è aniversari del lliurament de l’illa a la Xina

Manifestants prodemocràcia van entrar ahir a la força al Parlament de Hong Kong, després de més de quatre hores assetjant l’edifici. A les nou del vespre hora local (les tres de la tarda hora catalana) un grup de manifestats, vestits amb samarretes negres, cascs i màscares i coberts per desenes de paraigües perquè les càmeres no els poguessin identificar va aconseguir aixecar l’última barrera metàl·lica i tirar a terra la porta d’entrada a la seu parlamentària. Van fer recular la policia que hi havia a l’interior i centenars de persones van apoderar-se del vestíbul, van pintar missatges a la paret i van saludar des de les finestres la multitud que hi havia a l’exterior. Els manifestants també van ocupar la cambra de l’hemicicle i van col·locar en la tribuna una bandera colonial britànica. Posteriorment es van reunir en assemblea.

Segons van manifestar a l’agència Efe, una amplia majoria apostava per passar-hi almenys la nit o d’estar-s’hi fins que la policia intervingués. Poc després la policia va començar a carregar contra els concentrats a l’exterior i davant l’avenç dels agents antiavalots per tres fronts diferents cap a l’edifici del Consell Legislatiu els activistes van sortir de la cambra. Hi va haver greus incidents entre manifestants i la policia. Carrie Lam, cap del govern de Hong Kong, va aparèixer públicament de matinada, hora asiàtica, per “condemnar” els fets i avançar que els responsables seran perseguits per la justícia.

La irrupció a l’edifici es va produir en el marc d’una multitudinària manifestació pacífica contra el govern local proxinès, en el 22è aniversari del traspàs de la sobirania de Hong Kong a la Xina per part del govern britànic, l’1 de juliol del 1997.

Des de fa un mes, l’antiga colònia britànica es troba immersa en una onada de protestes històriques per exigir la retirada del projecte de llei d’extradició a la Xina, ajornat per la pressió dels manifestants. Les protestes d’ahir havien estat convocades en protesta per aquesta normativa i contra de l’“excessiva” ingerència de Pequín en el govern de la ciutat, i també per exigir la dimissió de Carrie Lam. Els manifestants portaven cartells en els quals es podia llegir “No a l’extradició a la Xina. Carrie Lam, dimissió” i “Hong Kong, posa’t dempeus”, així com altres que condemnaven la repressió policial en les anteriors protestes.

De fet, al matí, la policia ja va carregar amb duresa. Els antiavalots van fer ús de porres i esprais pebre per dissoldre els manifestants que blocaven un dels carres pròxims a la seu del govern local i que havien passat la nit a la zona amb l’objectiu de començar a primera hora la protesta per impedir la cerimònia commemorativa.

Els manifestants van veure acomplert el seu objectiu, perquè la commemoració del retorn de l’illa a la Xina es va haver de celebrar per primera vegada a l’interior del centre de convencions en lloc del passeig marítim de Wan Chai, tal com estava previst. L’acte se celebra cada any, com la manifestació contra la cessió, però aquest cop coincideix amb les protestes contra el polèmic projecte de llei d’extradició.

L’oposició prodemocràcia tem que si s’aprova aquesta llei podria quedar compromesa l’autonomia de l’illa, basada en la fórmula “un país, dos sistemes”.

LA DATA

4
hores
van trigar aproximadament els manifestants a tirar a terra la porta del Parlament i a accedir a l’interior.
01.07.97
Transferència
de la sobirania de Hong Kong per part del Regne Unit a la República Popular Xina.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona