Joves i immigrats, poc interessats en les consultes sobiranistes

Només han anat a votar un 5,5% dels que –només aquest cop– ho podien fer

Amb l'objectiu d'estendre la democràcia participativa i mirar que cap col·lectiu quedi fora de la causa, l'organització de les consultes va decidir que els joves a partir de 16 anys i els immigrats residents també hi poguessin votar, en una mesura que s'esperava que suposés un al·licient per a dos col·lectius que no poden votar en les convocatòries electorals oficials. A l'hora de la veritat, però, el seu interès ha estat més aviat escàs, si ens atenem a les dades que ha fet públiques la coordinadora nacional. Al Camp i l'Ebre, així, de les 50.225 persones d'aquests dos grups que podien haver votat en les tres onades, només 2.762 ho van fer, un exigu 5,5%. Unes xifres que no són gaire millors en el conjunt del país: de les 357.987 persones que podien haver votat, només ho han fet 25.113, un 7,02%. Tot plegat, això ha fet baixar el percentatge de participació, just el contrari de l'efecte que segurament es pretenia. A la demarcació, així, s'ha arribat tot just al 17,35%, una xifra que hauria estat del 20,04% si només hagués pogut votar el cens major de 18 anys que ho pot fer habitualment. En el conjunt del país, la xifra també puja segons aquesta anàlisi del 20,8 al 23,3%.

Si s'analitzen les dades de participació dels 48 municipis del Camp i l'Ebre que han organitzat consultes –vegeu gràfic–, s'observa que només en cinc –quatre del Baix Camp i un de la Conca– el percentatge ha estat lleugerament superior comptant els més joves i els immigrats: Alforja, l'Argentera –el poble on se n'ha aconseguit, en termes relatius, una major implicació–, Castellvell, Montbrió i les Piles. Una assignatura que les plataformes locals han reconegut que no han portat bé, sovint per falta de temps per apropar-se específicament a aquests dos col·lectius, i que sens dubte miraran d'aprovar en properes convocatòries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.