Política

Tercer ple a Figueres en set dies i amb un nou debat tens

Deleguen a la junta de govern atribucions del ple i Lladó diu que vol agilitzar-lo per fer efectiva la participació ciutadana

JxF amenaça denunciar incompliment de la llei de la transparència

Ahir al matí, a les nou, es va celebrar el tercer ple extraordinari de l’Ajuntament de Figueres en set dies. Els dos anteriors es van celebrar el dia 8 de juliol (cartipàs) i divendres passat (ordenances de terrasses i modificació de partides per trobar finançament dels nous càrrecs). En el d’ahir es va aprovar i debatre com a punt més destacat la delegació de quinze atribucions del ple a la junta de govern local. La decisió aprovada per la majoria va rebre fortes critiques dels dos grups de l’oposició.

Arbolí, en nom de Junts x Figueres, va parlar de la “barbaritat” de fer tres plens en set dies i va acusar el govern de “falta de previsió i desorganització”. L’alcaldessa Lladó li va respondre que “estaven ajustats a la llei” i que “l’organització i planificació s’han de fer bé”. A més, va dir que, a partir d’ara, els plens ordinaris faran que els dictàmens es puguin debatre en comissió i va afirmar que busquen agilitar el funcionament del ple per fer lloc a intervencions de ciutadans. A més, va fer saber que el ple de l’agost s’avançarà al 29 de juliol.

Arbolí va afirmar que el govern vol usurpar el debat públic. “Vostès volen rebutjar el debat polític públic”, hi va afegir. Va afirmar que el web de la transparència no té tota la informació i va amenaçar: “Si no es resol la informació pública aquesta setmana elevarem una queixa a la direcció general de l’Administració Local i demanarem obertura d’expedient per incompliment de la llei de la transparència i farem arribar queixa al Síndic de Greuges.”

Lladó va respondre-li que estava encantada que presentin denúncia: “Els donarem suport i explicarem a partir de quina data la informació desapareix del web municipal i els problemes que hem tingut per accedir a les xarxes socials.” El portaveu de Cs, Héctor Amelló, va mostrar-se partidari de la denúncia. “Així podrem veure com funcionen les clavegueres de l’Ajuntament.” Respecte a la delegació d’atribucions, Amelló va acusar el govern d’hipocresia.

L’alcaldessa republicana va qualificar d’espectacle “monstruós”, l’activitat de JxF a les xarxes: “Són especialistes a generar debats evadint la veritat. Voler donar lliçons amb l’espectacle monstruós que hem viscut a les xarxes socials em sembla poc democràtic.”

El ple, a més, va aprovar les retribucions dels càrrecs eventuals del cap de gabinet i secretari de govern. Cobraran més de 45.000 euros anuals bruts. Arbolí va insistir en els arguments sobre sous i dedicacions i va dir que el debat era de fons: “Té una forta càrrega política: posa a l’aparador les seves contradiccions i incoherències. Vostès han fet un bany de realitat en arribar al govern.” Amelló va recordar a ERC i CUP que el 2015 ho veien diferent i els va acusar “d’incoherents”.

Lladó va desvelar les xifres dels sous de regidors i va reclamar als regidors de l’oposició que expliquin també què cobren. “Expliquin què cobrava l’alcaldessa el 2015”, els va etzibar. I va passar a repassar i a comparar. “El 2015, les tres persones amb dedicació exclusiva cobraven 3.928 euros bruts, cap era alcalde. L’alcaldessa d’ara cobra 3.928 euros bruts.” El sou dels regidors amb dedicació parcial és de 2.148 euros bruts. I va continuar: “Què cobrava la cap de gabinet el 2015? 64.529 euros. Què cobra el cap de gabinet d’ara? 45.192 euros. Què cobrava la tècnica de Comunicació? 37.983 euros. I la cap de protocol? 37. 333 euros. Què passaran a cobrar els càrrecs de confiança que hi equivalen? 35.000 euros. La demagògia la fan vostès.”

Arbolí va respondre que el ball de xifres “és el que és”. “A alguns càrrecs potser els ha baixat el sou, però és que abans n’hi havia tres i ara n’hi ha cinc”, va afirmar. Amelló va dir que no li preocupen les xifres sinó les incoherències. “Els salaris de l’oposició son públics. Espero que els expliquin.”

LA XIFRA

2
càrrecs de confiança.
Ahir es van validar dos càrrecs: el de cap de gabinet i el de secretari del govern.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia