Política

Torra aposta pel no a Sánchez i ERC no vol bloquejar-lo

El PDeCAT critica que el president doni per fet el no a la investidura

Tardà diu que el bloqueig dificultarà parlar

Junts per Catalunya (JxCat) es movia ahir cap al vot negatiu a la investidura de Pedro Sánchez, en contra de l’opinió que ja van expressar els seus presos Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, que no són partidaris de bloquejar la formació de govern a Madrid junt amb el PDeCAT i tal com defensa ERC. Ho feien el president de la Generalitat, Quim Torra, en una carta al diari La Vanguardia i la cap de JxCat al Congrés, Laura Borràs.

Tot recordant en la carta que Sánchez ha rebutjat reunir-se amb ell, el president de la Generalitat proposa votar contra la seva investidura si abans de la setmana vinent el candidat socialista no fa un gest de diàleg que no tanqui la porta a l’autodeterminació. “Si continua vostè transitant aquest espai que encalla, enfanga i criminalitza la voluntat política i democràtica dels catalans, no té cap sentit donar-li una vegada més el suport per renovar la presidència i, per tant, la meva posició és votar no a la seva investidura la setmana que ve”, afirma Torra en un escrit que té l’objectiu d’empènyer JxCat cap al no amb el suport dels independents, tenint en compte que els presos però també l’expresident Mas i dirigents del PDeCAT prefereixen permetre que Sánchez formi govern com defensa ERC. Per això, ahir mateix, la cap de JxCat a Madrid, l’exconsellera Borràs, donava suport a la posició del president de la Generalitat. En declaracions a TVE, Borràs considerava un contrasentit permetre la investidura de Sánchez quan “ni tan sols es dialoga ni es parla de poder asseure’ns en una taula”.

Però les discrepàncies afloraven a la tarda, quan l’ACN feia públic que una quinzena de càrrecs locals i comarcals del PDeCAT, amb el suport de gran part de la direcció, censuraven la carta de Torra per donar per fet el no. Aquests càrrecs consideren que JxCat s’ha de plantejar l’abstenció i adverteixen que bloquejar la investidura de Sánchez encara dificultarà més obrir un camí de diàleg. És la posició que defensa ERC, favorable a l’abstenció, i que ahir ratificaven el cap del grup parlamentari al Congrés, Gabriel Rufián, i l’excap Joan Tardà. Per la seva banda, el vicepresident del govern, el republicà Pere Aragonès, es desmarcava ahir de la carta de Torra, que considera una presa de posició de cara al “debat intern de JxCat”.

Els diputats al Congrés de JxCat consensuaran la decisió demà en una reunió a la presó de Lledoners amb Sànchez, Rull i Turull, però des del PDeCAT ja donaven ahir per fet que es ratificarà el vot contrari a Sánchez. ERC podria decidir demà en l’executiva l’aposta majoritària per l’abstenció, encara que no hi ha unanimitat entre les bases. El Col·lectiu Primer d’Octubre de militants aposta pel no.

LES FRASES

No es donen les circumstàncies per poder donar el nostre vot positiu ni per poder abstenir-nos
Laura Borràs
diputada de jxcat al congrés
Estem pel no bloqueig, però entenem que el sí és una opció molt, molt, molt remota
Gabriel Rufián
diputat d’erc al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia