Política

La cambra baixa dels EUA condemna els comentaris “racistes” de Trump

Acusen el president d’haver legitimat amb els atacs a les congressistes “la por i l’odi cap als nous nord-americans”

El mandatari no es fa enrere

La Cambra de Representants dels Estats Units ha condemnat en una votació l’actitud “racista” envers els immigrants del president del país, Donald Trump, després que aquest convidés a tornar al seu país d’origen quatre congressistes amb arrels fora dels EUA. En una sessió molt tensa, la presidenta de la cambra baixa, la demòcrata Nancy Pelosi, va qualificar de “desgraciats, fastigosos i racistes” els comentaris de Trump.

La resolució, que qualifica de “racistes” les paraules del president, es va aprovar per 240 vots a favor (inclosos quatre de congressistes republicans i un d’independent) i 187 en contra. El text acusa Trump d’haver “legitimat”, amb els seus “comentaris racistes”, “la por i l’odi envers els nous nord-americans i les persones de color”. “Això és un atac no només a les quatre congressistes, sinó als 22 milions de nord-americans naturalitzats que van néixer en un altre país i van fer cap als EUA”, va dir el legislador demòcrata Jamie Raskin, un dels impulsors del document.

La controvèrsia va sorgir quan el mandatari es va demanar en una piulada a Twitter diumenge “per què aquestes legisladores no tornen als seus països i ajuden a arreglar els llocs completament trencats i infestats de crim d’on venen”. Trump es referia a un grup de legisladores de la Cambra de Representants molt crítiques amb la política migratòria del govern format per Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib i Ayanna Pressley. Totes quatre són ciutadanes nord-americanes i tres van néixer als EUA, mentre que Omar procedeix de Somàlia però va obtenir la ciutadania nord-americana quan era adolescent, després d’arribar-hi com a refugiada.

Trump no es va desdir ahir de les seves crítiques a les congressistes i va insistir que les legisladores poden “anar-se’n” o “quedar-se”, però, en tot cas, han d’estimar el país. El president les va tornar a acusar de fer declaracions “horribles” en contra seu. El líder dels republicans al Senat, Mitch McConnell, van negar ahir que el president sigui “racista”.

Ajuda a l’oposició veneçolana

El govern nord-americà estudia desviar 41,9 milions de dòlars que inicialment estaven destinats a ajuda humanitària per a l’Amèrica Central a donar suport a l’oposició veneçolana, segons un document obtingut per l’agència Reuters. El pressupost, que s’havia d’invertir, principalment, a Guatemala i a Hondures, dos dels països d’origen dels milers d’emigrants que miren d’arribar als EUA fugint de la pobresa i la violència, anirà a parar a salaris, viatges, equipament de comunicacions, assistència tècnica, formació i altres necessitats de l’oposició veneçolana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona