Política

JOSEP VILÀ

ALCALDE PER FOGARS DE LA SELVA (INDEPENDENTS DE FOGARS)

“No m’havia vist mai d’alcalde”

“L’antic ajuntament no es presentava i teníem números que un altre poble ens annexionés”

“Volem fer dues rotondes i millorar la depuració de les zones urbanes”

Com a casa.
Nascut a pagès, a can Roure, l’any 1951, Vilà havia estat a Unió de Pagesos abans de començar a fer d’alcalde el 1979. De fet, és l’únic batlle de la demarcació que fa quaranta anys que hi és, juntament amb Pere Moradell (PSC) a Torroella de Fluvià (Alt Empordà). Vilà ha treballat més de mitja vida a l’Ajuntament. La casa de la vila és com casa seva.

Josep Vilà i Camps és el regidor de Seguretat Ciutadana, Pagesia, Boscos i Brigada d’Obres i alhora l’alcalde de Fogars des del 1979. El grup d’Independents té 6 edils de 9.

Primer de tot, em pot aclarir per què Fogars pertany a la Selva i, en canvi, està adscrit a la Diputació de Barcelona?
Fogars, al principi, constava de dos municipis [nuclis]. Ramió era un agregat i en èpoques passades tenia molt moviment ramader, i a Hostalric es feien fires importants, més que a Tordera, com ara Santa Llúcia. Hostalric és Girona i Tordera, Barcelona. Va haver-hi les distribucions de les comarques i en Pau Vila [geògraf] va ser un dels que van fer-ho. Com que a Fogars té més influència Hostalric que Tordera, els farem de la Selva. Què va passar? Les comarques no tenien influència per gestionar res. Però ha anat evolucionant, i les diputacions eren les províncies, i a Fogars totes les gestions passaven per la Diputació. Va arribar un moment que es va consolidar la Generalitat i es van crear els consells comarcals, que van tenir competències. I què va passar? Com que som a la Selva, les competències són del Consell, que és a Santa Coloma. Però som província de Barcelona i comarca de Girona.
Com és que s’ha presentat sempre des del 1979? Suposo que li ho han preguntat més d’una vegada. No s’ha cansat mai de presentar-se i ser l’alcalde?
A veure, jo crec que és com qualsevol altra qüestió. Si tu estimes i valores qualsevol cosa, no et cansa. Si creus en el teu poble... Fogars érem pagesos i masies quan jo vaig entrar. Uns promotors van construir unes urbanitzacions il·legals, en una època que tots coneixem, tot era especulació. Allò era una anarquia urbanística. Jo no tenia la intenció d’estar a l’Ajuntament i no m’havia vist mai d’alcalde. Arran d’aquesta actitud de la gent que va venir de fora i que potser no connectava massa amb la gent del poble –tot i que també hi ha gent molt trempada, però de vegades els trempats s’estan a casa, i els que surten poden crear un clima de desestabilització–, l’antic ajuntament va dir que no es presentava i teníem números que un altre poble ens annexionés. Podia ser que ho fes Tordera.
Hi havia el perill?
Hauria estat un veïnat de Tordera, que ja va annexionar altres pobles que no es podien autogestionar per falta de gent. Si no hi ha ningú que es presenti i les masies desapareixen..., això hauria pogut passar. Ens vam presentar en una espècie de primàries i jo, que era a Unió de Pagesos, vaig sortir escollit perquè tenia el sentit de la identitat de Fogars. Vam fer el primer mandat amb el compromís que en un segon mandat –si arribava i la democràcia es consolidava– un company em substituiria. I va arribar el segon, el tercer... i la gent deia: “En Josep ja ho fa, en Josep ja se’n cuida...”
Què han pogut fer en tants anys?
Això de les urbanitzacions ha estat positiu i negatiu. Si no hagués vingut la gent, no hauríem pogut tenir els serveis que ara tenim [...]. Hi havia una certa anarquia, perquè no tenim res programat. Es va fer el pla general, i es va fer una reducció d’urbanitzacions. De cinc, en van quedar tres de legals i dues que són al Parc Natural del Montnegre i que encara hem d’acabar de resoldre [...]. Vam fer un centre de dia amb 30 places. Allà hi teníem una àrea de serveis i hi ha el Museu de la Pagesia, inaugurat el 2009. Ara hem acabat el centre cívic.
Quins projectes de mandat tenen?
Falten dues rotondes, una al davant de l’ajuntament. Hi ha una rotonda partida, i el projecte, a punt d’adjudicar-se, és fer una rotonda per fer tot el gir. Tenim pendent l’actualització de la depuració de les zones urbanes. Tenim uns decantadors desfasats. I hi ha el compromís per part de l’ACA de fer-los. A aquestes zones els cal una depuració acurada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona