Política

Iran anuncia que ha capturat un petrolier britànic a l’estret d’Ormuz

El Regne Unit reté des de fa dues setmanes un vaixell cisterna iranià a Gibraltar

La república islàmica nega que els EUA hagin abatut un avió no tripulat seu

La Guàrdia Revolucionària d’Iran ha anunciat aquest divendres la captura d’un petrolier britànic per la suposada violació de la llei marítima internacional quan creuava per l’estret d’Ormuz, dues setmanes després que el Regne Unit retingués un petrolier iranià.

El vaixell, anomenat Stena Impero, ha estat capturat per una flotilla depenent de la zona 1 de l’Armada, a sol·licitud de l’Organització de Ports i Afers Marítims de la província iraniana de Hormozgan, ha informar en el comunicat la Guàrdia Revolucionària.

L’incident es produeix el mateix dia en què la Cort Suprema de Gibraltar ha estès per trenta dies més el període de detenció del petrolier iranià Grace 1, retingut des de fa dues setmanes en aquest territori.

El Grace 1 va ser interceptat i abordat a prop de la costa per les sospites que transportés cru a una refineria de Síria, país en conflicte armat des de fa vuit anys i subjecte a sancions de la Unió Europea (UE).

Aquesta detenció va generar un conflicte diplomàtic entre Iran i el Regne Unit. Segons Londres, la passada setmana una fragata de l’Armada britànica va avortar un intent de tres naus lleugeres iranianes d’interceptar un petrolier britànic que navegava pel golf Pèrsic.

Aquest incident va ser desmentit per les Forces Armades iranianes que, no obstant això, van assegurar que no deixaran sense resposta la retenció del Grace 1.

El mateix líder suprem d’Iran, Alí Khamenei, ho va qualificar dimarts passat de “acte de pirateria marítima” i va advertir que el seu país respondrà “en el moment apropiat” al Regne Unit.

La Guàrdia Revolucionària ja va informar ahir que havia diumenge va capturar a prop d’Ormuz un petrolier “estranger” que estava realitzant operacions de contraban.

Segons les imatges mostrades, es tracta d’una nau sobre el parador de la qual es va especular des del diumenge i que pertany a una companyia dels Emirats i té bandera de Panamà, si bé Abu Dhabi no s’ha pronunciat.

De la seva banda, els EUA asseguren que un dels seus vaixells va abatre el dijous un avió no tripulat iranià també a l’estret d’Ormuz, un extrem que Theran ha negat categòricament aquest divendres.

Aquests són els últims incidents dels nombrosos registrats des del maig a la zona, on s’han produït sabotatges i atacs a diversos vaixells cisterna dels quals EUA n’ha responsabilitzat l’Iran.

Les autoritats de la república islàmica han negat qualsevol implicació en aquests atacs, però sí que s’han atribuït l’enderrocament al juny passat d’un avió no tripulat nord-americà que, segons Teheran, va violar el seu espai aeri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona