Política

El PSOE està convençut de fer govern en una setmana

La vicesecretària general preveu un acord amb Unides Podem per “tenir la setmana vinent un govern a ple rendiment”

A Podem apressen a negociar i no són tan optimistes sobre l’acord

El PSOE està segur que podrà arribar a un pacte de govern amb Unides Podem després que el líder d’aquesta formació, Pablo Iglesias, ha cedit al vet que li ha imposat Pedro Sánchez i ha renunciat a formar part del futur executiu per permetre la coalició amb els socialistes. La vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, afirmava ahir, en declaracions recollides per les agències, que el pas endarrere d’Iglesias és “una oportunitat que tothom estava esperant”. I assegurava: “Estic convençuda que hi haurà acord, i el meu partit també. És pel que treballarem. Això sí, amb discreció i lleialtat, i amb l’objectiu de tenir la setmana vinent un govern a ple rendiment.”

De fet, Lastra preveia que el PSOE i Unides Podem aprofitaran les quaranta-vuit hores des d’ahir que quedaven fins al ple d’investidura que comença dilluns per “parlar de moltes coses, com el programa del govern que ha de passar per fer front a les reformes necessàries”. Lastra defensava ahir ja obertament la participació de la formació d’Iglesias en el futur executiu de Pedro Sánchez, defensava personalment que sempre ha apostat que “l’esquerra s’entengui perquè pot, sap i s’ha d’entendre”, i va destacar que tots dos partits no parteixen de zero, abans de recordar que van col·laborar i tenen com a base la proposta pressupostària que no va prosperar pels vots contraris “de la dreta i l’independentisme”.

Fonts de Podem consultades per Efe demanaven que s’acceleressin les reunions negociadores perquè, en cas contrari, entendrien que el PSOE pretén buscar noves excuses per no arribar a un acord. Segons aquestes fonts, la decisió d’Iglesias de renunciar a ser a l’executiu ha estat molt ben rebuda per Podem però també per les diverses confluències, fins al punt que qualifiquen la situació creada d’“unitat interna total”.

Aquestes fonts avisen, però, que algunes de les reaccions dels socialistes al gest d’Iglesias no ajuden a l’apropament i rebaixen l’optimisme que ahir expressava públicament la dirigent del PSOE Adriana Lastra. Efe explica que la direcció de Podem veu una oportunitat perquè el gest d’Iglesias desbloqueja la situació, però part de la cúpula no és optimista i dubta que hi hagi acord.

L’alcaldessa de Barcelona, dirigent de Catalunya en Comú, va afirmar ahir que el gest de “grandesa” d’Iglesias deixa el PSOE “sense excuses” per no formar el govern de coalició mentre el líder del PP, Pablo Casado, va considerar la situació “incerta” i va avisar que es pot acabar “de mala manera”. A ACN, el diputat de JxCat i dirigent de la Crida Antoni Morral va criticar Sánchez per no haver-se reunit amb la seva formació.

LES FRASES

Estic convençuda que hi haurà acord amb l’objectiu de tenir la setmana vinent un govern
Adriana Lastra
vicesecretària general del psoe
Senyor Pedro Sánchez, se li han acabat les excuses. Confiem que el PSOE estigui a l’altura
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
El sanchisme farà el que sap fer millor: pactar amb populistes i nacionalistes
Inés Arrimadas
portaveu de ciutadans
L’opinió d’ERC i JxCat sobre Sánchez amb relació a Catalunya és bastant igual
Antoni Morral
secretari general de la crida


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona