Política

PSOE i Podem volen acordar govern junt amb la investidura

Calvo confia tenir els noms i el programa

Ponsatí diu que guanya la repressió si ERC o JxCat permeten investir

El PSOE i Unides Podem negocien per tenir un acord de govern coincidint amb la sessió d’investidura de Pedro Sánchez, que començarà aquest migdia amb el discurs del candidat però que podria no acabar fins dijous en una segona votació. La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, va confirmar en una entrevista a La Sexta que els socialistes intentaran arribar a la investidura amb “el programa i els noms tancats” i va demanar “diligència, prudència i capacitat per arribar fins al final” amb l’objectiu d’evitar que continuï el bloqueig institucional a l’Estat. De fet, la vicepresidenta va afirmar que cal evitar arribar amb un govern en funcions a la sentència del Suprem sobre l’1-O o al Brexit britànic.

Tot confirmant que ella mateixa mantenia contacte amb el dirigent de Podem Pablo Echenique per fer possible l’acord, Calvo va qualificar d’urgent aprovar una reforma educativa i el pressupost. En una entrevista a El Correo, la portaveu del govern, Isabel Celaá, va reafirmar que els socialistes no treballen amb la possibilitat que la investidura s’ajorni fins al setembre perquè “juliol és el mes que importa”. Celaá va justificar no haver parlat amb els independentistes perquè no es vol que el govern d’Espanya depengui d’ells i va demanar al PP i Ciutadans que “no es bloquegi la investidura” perquè no hi ha cap alternativa possible a l’executiu presidit per Sánchez.

Del paper d’ERC i JxCat també en va parlar ahir el diputat socialista català José Zaragoza, a RAC1, en què va assegurar que no es tornarà a parlar amb ells abans de la investidura perquè la vice-secretària general del PSOE, Adriana Lastra, ja s’hi ha reunit per explicar-los les polítiques que es volen impulsar.

Veus del no a JxCat

Des de JxCat noves veus es van afegir ahir públicament a l’opinió dels que volen votar no a Sánchez encapçalats pel president Torra i l’exconsellera i cap dels diputats a Madrid, Laura Borràs. Tenint en compte que JxCat ha decidit finalment no donar per segur el no fins a escoltar els discursos de Sánchez i Iglesias i conèixer quina sortida s’ofereix al conflicte català, l’exconsellera Clara Ponsatí va escriure ahir al seu compte de Twitter: “Si la setmana entrant no veiem diputats catalans votant no haurem de concloure que la repressió els ha derrotat a tots, i que els independentistes no tenim representació al Congrés.” També el vicepresident del Parlament, Josep Costa, va defensar que és molt difícil explicar que els dos partits fessin “caure el govern” espanyol perquè es va aixecar de la taula de diàleg i ara facilitin la investidura sense tenir cap garantia de diàleg. Un altre diputat de JxCat al Parlament, Pep Riera, va afirmar que l’abstenció o el sí a Sánchez els faria còmplices de “la renúncia partidista” i els “desuniria de la gent” que els ha votat.

El diputat d’En Comú Podem Jaume Asens va defensar en una entrevista a Catalunya Ràdio que el futur govern espanyol ha d’abordar una “taula de diàleg” per parlar del referèndum, “d’un pacte de claredat” com el del Canadà o de la proposta que plantegi el PSOE.

LES FRASES

Volem ser garantia d’un govern que dialogui i creï una mesa de diàleg sense vetos
Jaume Asens
portaveu d’en comú podem al congrés
Si no veiem diputats catalans votant no haurem de concloure que la repressió els ha derrotat a tots
Elena Ponsatí
exconsellera i excandidata de jxcat en les europees


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia