Política

Seül dispara a avions russos trets d’advertència per haver violat el seu espai aeri

El Kremlin nega haver comès aquesta infracció

El Japó protesta contra els dos països argumentant que la negligència s’ha consumat contra el seu territori

Un portaveu del Ministeri de Defensa de Corea del Sud va assegurar que un avió militar rus va violar ahir en dues ocasions l’espai aeri del país, i que per aquest motiu les forces aèries sud-coreanes van disparar trets d’advertència. Hores després el Kremlin va negar el fet i va assegurar que els seus avions volaven sobre aigües neutrals del mar del Japó segons les normes internacionals i a més de 25 quilòmetres dels illots sud-coreans de Dodko.

El director de l’Oficina de Seguretat Nacional nord-coreana, Chung Eui-yong, va enviar una protesta al secretari del Consell de Seguretat de la Federació russa, Nikolai Pàtruixev, en la qual s’adverteix que s’està “prenent amb molta serietat l’incident” i que si es repeteix una acció semblant Corea del Sud “portarà a terme mesures més dures”.

L’incident, però, és més complex del que sembla, ja que seguidament el Japó va protestar davant Corea del Sud i Rússia argumentant que es tractava del seu espai aeri i no del sud-coreà. Segons el ministre d’Afers Estrangers japonès, Taro Kono, l’avió rus estava sobre l’illa de Takeshima, “que és territori japonès”, i per tant seria el Japó “qui hauria d’haver actuat contra l’aparell rus”. Les forces d’autodefensa japoneses van afirmar que els seus caces es van enlairar per interceptar els presumptes intrusos.

En el fons del tema hi ha una vella disputa territorial sobre l’illa que els japonesos anomenen Takeshima i el sud-coreans, Dokdo. Es tracta de dos illots rocosos al mar del Japó, també anomenats Roques de Liancourt, a mig camí entre els territoris d’un país i l’altre. Actualment estan ocupats per un petit destacament militar sud-coreà.

L’aeronau russa, aparentment un avió d’alerta primerenca Beríev A-50, va fer la primera incursió en una zona sobre el mar del Japó (anomenat mar de l’Est en les dues Corees) a prop de els illots Dokdo, segons ha detallat l’estat major conjunt sud-coreà.

Seül va activar la maniobra de scramble o d’enlairament urgent quan va detectar a l’avió rus penetrant a la seva zona d’identificació de defensa aèria (Adiz). Corea del Sud va desplegar diversos caces F-15 i F-16, que van llançar bengales i van disparar trets d’advertència després de radiar missatges d’avís, com indica el protocol sud-coreà per a aquest escenari.

L’aeronau russa va abandonar al cap de pocs minuts tant l’espai aeri com la zona Adiz sud-coreana, però va tornar a cometre una violació similar uns quinze minuts més tard. És la primera vegada que un aparell militar de Moscou viola l’espai aeri sud-coreà, tot i que la intromissió en l’Adiz s’ha produït anteriorment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia