Política

Rufián no dona l’abstenció d’ERC per descomptada

El republicà demana a Sánchez que sigui conscient de la generositat del seu grup: “L’estómac ens demana una altra cosa”

Borràs addueix “155 motius” per votar no a un president que “ha incrementat la repressió”

Malgrat l’espionatge, la difamació, els cops de porra i la presó que va denunciar ahir Gabriel Rufián en el debat d’investidura al Congrés, ERC es planteja l’abstenció, demà, en la segona votació, exigint a Pedro Sánchez que s’assegui a dialogar, hi hagi un reconeixement nacional mutu entre Catalunya i Espanya i la resolució del conflicte polític inclogui votar. El cap de files republicà a la cambra baixa va admetre que no és una posició fàcil per al seu partit, però va posar com a exemple de generositat la germana de Dolors Bassa, Montse Bassa, diputada d’ERC, disposada a estendre la mà al diàleg mentre aguanta el ruixat de les dretes quan parlen de l’1-O com a cop d’estat. “Siguin conscients de l’enorme esforç de generositat que avui aquí estem fent i l’enorme exercici de responsabilitat que estem fent no parlant amb l’estómac, perquè li puc assegurar que l’estómac ens demana una altra cosa”, va advertir Rufián, que, tanmateix, va demanar al presidenciable socialista que no doni per descomptada la seva abstenció, lligant-la a una entesa entre el PSOE i Podem. “Tenen 48 hores com a màxim per posar-se d’acord, per nosaltres no serà”, va reblar.

La veu al Congrés de l’empresonat Oriol Junqueras va retreure a Sánchez que implorés l’abstenció del PP i de Ciutadans i alhora ignorés ERC, que va erigir en “imprescindible” per a la governabilitat espanyola. “Estem condemnats a entendre’ns”, va observar. “És incoherent que vostè ahir [dilluns] dediqués més temps a demanar indirectament un suport al PP i a Cs que a referir-se a Unides Podem i a nosaltres”, va afegir-hi.

El sabadellenc va proposar una trobada entre els governs català i espanyol cada mes a Barcelona o a Madrid per continuar amb l’esperit de Pedralbes i va alertar que Sánchez s’equivoca si creu que el que pugui arribar a passar a la tardor com a conseqüència d’una sentència condemnatòria es pot gestionar obviant l’independentisme: “Ens complica la vida a tots.”

El republicà, amb un to allunyat de la caricatura de tuitaire estirabotat, va advertir Sánchez que una repetició electoral castigaria les esquerres sense distincions i podria portar el PP, Cs i Vox a La Moncloa.

Va ser en la rèplica a ERC que Sánchez va amenaçar que si el missatge que trasllada l’independentisme és que ho tornarà a fer, el govern d’Espanya “defensarà la integritat territorial i la sobirania nacional”, una idea que va reiterar en resposta a Junts per Catalunya –“l’ho tornarem a fer li avanço que no tornarà a passar”–, sense explicitar si es referia a un nou 155.

Qui sí que té molt clar el vot negatiu a Sánchez, per “155 motius”, és JxCat, que ahir va instar el president en funcions a parlar amb els presos polítics. “Per què l’hauríem de votar, si amb vostè de president s’ha incrementat la repressió”, va preguntar-li Laura Borràs des del grup mixt. “No es pot triar entre democràcia o estabilitat perquè no hi ha major inestabilitat que la repressió”, va insistir la portaveu de JxCat, que va lamentar que en la rèplica Sánchez els hagués titllat d’“inútils des del punt de vista parlamentari”: “De moment vostè no s’ha mostrat gaire més útil.” En qualsevol cas, Borràs va recordar que mai el catalanisme polític ha regalat els seus vots a canvi de res –“només a vostè”– i li va exigir que deixi de fomentar les fake news, en el sentit que a Catalunya no hi ha cap crisi de convivència i que qui té tal problema és l’Estat espanyol. “El problema de Catalunya es diu Estat espanyol”, va resoldre. “El resultat de les últimes eleccions no li concedeix el dret a la prepotència, a governar en solitari ni a defugir els pactes”, li va etzibar Borràs.

Per Sánchez, JxCat s’ha “instal·lat en l’antipolítica”, viu en un “laberint” ple “d’enganys, mentides i victimització” i, en to de crítica, l’acusa d’estar fent una esmena a la totalitat a la tasca de CiU els últims 40 anys. En aquest sentit, el candidat es va atrevir a repartir carnets de catalanisme, i no en va entregar cap a Borràs.

No doni per descomptada la seva abstenció, tenen 48 hores com a màxim per posar-se d’acord, per nosaltres no serà
Siguin conscients de l’enorme esforç de generositat i responsabilitat que estem fent no parlant amb l’estómac
Estem donant una oportunitat històrica a la paraula davant de l’odi, a la política
Gabriel Rufián
Portaveu d’ERC al Congrés
Si vostè tingués sentit d’estat, hauria de parlar de presos polítics, hauria de parlar ‘amb’ els presos polítics
No fomenti les ‘fake news’, a Catalunya no hi ha cap crisi de convivència. Qui té un problema de convivència és l’Estat
Per què l’hauríem de votar, si amb vostè de president s’ha incrementat la repressió?
Laura Borràs
Portaveu de JxCat al Congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia