Política

Open Arms guanya

Un tribunal dona la raó a l’ONG catalana i aixeca la prohibició d’entrar a aigües italianes a causa de la situació de gravetat a bord del vaixell

La decisió judicial anul·la el decret de seguretat impulsat per Salvini

Open Arms ha obtingut una important primera victòria legal contra el govern grillino-leghista. En una decisió sense precedents, el Tribunal Administratiu Regional del Laci va aixecar, ahir a la tarda, la prohibició d’entrar en aigües territorials italianes a l’ONG catalana. “Hi ha una situació d’excepcional gravetat i urgència”, va dir el tribunal, que fa que s’hagi de permetre socórrer les persones a bord. Al vaixell de l’ONG, que també es diu Open Arms, hi quedaven encara ahir 147 nàufrags, salvats en diversos rescats, que feia fins a 13 dies que esperaven a mar obert poder atracar. El decret de seguretat bis, aprovat fa pocs dies pel Parlament italià, prohibeix l’entrada a les ONG sota pena de multa de fins a 1 milió d’euros. Desobeir pot comportar l’arrest immediat del capità i la confiscació –i fins i tot destrucció– de la nau.

Els advocats de Proactiva Open Arms van presentar, dimarts, un recurs contra el decret i el tribunal del Laci els ha donat la raó. Després d’examinar els informes mèdics i psicològics i la declaració de la cap de la missió, el tribunal ha considerat provat que les persones a bord no podien esperar més i necessitaven poder desembarcar per rebre l’ajuda necessària. Els jutges del Laci no van indicar cap port segur on podien anar, però l’ONG va dirigir-se cap al de Lampedusa.

A bord de l’Open Arms, la situació era insostenible des de feia dies. Havien crescut les baralles pel menjar, per la cua del lavabo (només dos a disposició), o pels pocs llocs d’ombra, en un espai de 180 m². Els nàufrags estaven esgotats, en mal estat de salut física i psicològica; tots amb històries terribles a l’esquena, com ara tortures i violacions. Alguns, desesperats, havien iniciat una vaga de fam. Era cada cop més difícil per als 19 membres de l’equipatge mantenir la pau a bord, i es temien el pitjor: que hi hagués ferits o morts.

Les condicions meteorològiques també agreujaven la situació: ahir hi havia un temporal amb onades de més de 2 metres, i les previsions de mala mar continuen per a les pròximes hores. Entre els nàufrags recollits per l’Open Arms i l’Ocean Viking, de SOS Méditerranée i Metges sense Fronteres, ahir, a alta mar, esperant poder desembarcar a un port segur, hi havia mig miler de nàufrags, i al voltant de 150 d’ells eren menors.

Segons Òscar Camps, director d’Open Arms, el govern espanyol li ha negat fins a tres cops una reunió amb Pedro Sánchez, mentre que en les últimes setmanes sí que ha tingut contactes amb la cancellera alemanya, Angela Merkel; el president del Parlament Europeu, David Sassoli, i el president francès, Emmanuel Macron.

Carta de Conte

La pressió internacional es va fer sentir i el primer ministre italià, Giuseppe Conte, va demanar per carta al ministre de l’Interior, Matteo Salvini, que permetés auxiliar els menors. Però Salvini, en plena campanya per intentar convocar eleccions i esdevenir primer ministre, ha promès fer tot el possible per impedir que les ONG desembarquin a Itàlia.

Salvini manté l’amenaça d’impedir desembarcament

Alba Sidera Gallart

La croada contra les ONG, la va iniciar el Moviment 5 Estrelles fa alguns anys, i va ser l’ara vice-primer ministre grillino, Luigi di Maio, qui va definir-les com a “taxistes del mar al servei dels traficants”. Però qui n’ha tret més benefici polític fent-ne una batalla personal ha estat Matteo Salvini, que, en conèixer la decisió del tribunal que el desautoritza, va dir que impediria a l’Open Arms desembarcar. Dues naus de l’exèrcit, però, van escortar el vaixell fins a Lampedusa. Enrabiat, Salvini diu que presentarà un recurs d’urgència al consell d’estat i més mesures per impedir nous desembarcaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia