Política

Aragonès explicarà al Parlament que l’ajust “protegeix” els serveis públics davant la “paràlisi” de Sánchez

El vicepresident garantirà que “no es retalla res” i que es controla la despesa per “l’asfíxia econòmica del govern espanyol contra Catalunya”

Compareix aquest dimecres a la comissió d’Econommia

El vicepresident de Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, compareixerà dimecres al Parlament per explicar que l’ajust de despesa ha de “protegir” els serveis públics davant la “irresponsabilitat” i la “paràlisi” del govern espanyol en funcions. Fonts del Departament han assenyalat que, en la compareixença, a la comissió d’Economia, Aragonès detallarà que l’ordre de tancament serveix per a salvaguardar els serveis públics “davant l’asfíxia econòmica del govern espanyol contra Catalunya” i per garantir el benestar i la seguretat dels catalans. També manifestarà que l’ordre no afecta les nòmines, la salut, l’educació ni els serveis socials.

Aragonès subratllarà que, després de revertir-se les retallades de la crisi, ara no es retalla res, sinó que es controla la despesa de sectors que no afecten els serveis bàsics de l’estat del benestar. Es referirà també al reclam del Govern per l’actualització de les bestretes del model de finançament (874 milions d’euros) i de liquidació de l’IVA corresponent al 2017 (480 milions).

La comissió està convocada per dimecres a les 10 del matí i l’únic punt de l’ordre del dia és el debat i votació de “la sol·licitud de sessió informativa d’Aragonès sobre la retallada del 6% als pressupostos”, presentada per CatECP i la CUP. Un cop aprovada la petició de compareixença, s’ampliarà l’ordre del dia de la comissió perquè el vicepresident del Govern doni les explicacions oportunes i els grups el puguin interpel·lar sobre la qüestió.

El conseller d’Economia podrà intervenir per un temps màxim d’una hora. Després, els grups parlamentaris podran intervenir per a fixar posicions o formular preguntes, i Aragonès podrà respondre’ls durant mitja hora, com a màxim. Més tard, la presidenta de la comissió pot obrir un torn perquè els diputats puguin formular preguntes o demanar aclariments amb els temes tractats a la sessió.

El Departament va ordenar a les conselleries una contenció de la despesa exceptuant les partides de personal, els serveis bàsics com per exemple l’educació, l’atenció primària de salut, les polítiques d’atenció a la immigració i les famílies; i les inversions que ja estaven compromeses. A les empreses públiques, que tenen autonomia financera, ordena un ajust pressupostari estimat del 6%. L’executiu espanyol no ha comunicat les quantitats a les comunitats autònomes. Per aquest motiu, la Generalitat ha optat per publicar aquesta ordre davant el risc de no eixamplar el dèficit i preservar els serveis bàsics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona