Política

ERC defensa que és “compatible” parlar de diàleg i confrontació

Vilalta avala una estratègia de desobediència per forçar l’Estat a seure

Reclama posar fi a l’autodestrucció de l’independentisme

Nega que estigui demanant eleccions

ERC també es mou. La portaveu nacional, Marta Vilalta, va fer un pas ahir i va assegurar des de Prada que veu del tot “compatibles” les dues estratègies que han enfrontat fins ara els grans corrents de l’independentisme: el diàleg amb l’Estat que preconitza el seu partit i la “confrontació democràtica” en què el president Quim Torra va posar l’accent dimarts des de la mateixa Universitat Catalana d’Estiu. “Contraposar diàleg i confrontació és trampós, amb una mà hem d’aixecar la bandera del diàleg i amb l’altra, la de la lluita democràtica”, va sostenir.

Vilalta va apostar per fer complementàries totes les aportacions, perquè és la “combinació” la que facilitarà l’avenç, i “totes tindran el seu moment i accent”. Encara més, fins i tot va reflexionar que si una part no vol asseure’s a la taula cal “buscar mecanismes” per forçar-la, i “és probable” que la desobediència civil sigui la manera. “La música sona molt bé”, va confessar, en al·lusió a l’opció de potenciar aquest tipus d’accions, que ERC va incorporar ja a la ponència política fa un any, i que els últims dies, a més del mateix Torra, han defensat, també a Prada, el conseller Josep Huguet, l’ANC i Òmnium. Vilalta va expressar en aquest sentit “l’absolut respecte” per la proposta exposada pel president dimarts, i va assegurar que ERC “hi afegeix idees” per mirar de fer-la compatible amb la negociació i la captació de més suports a dins i a fora del país.

“En les trobades que intensificarem els pròxims dies ho hem de continuar concretant”, va indicar la portaveu d’ERC, que espera arribar a un acord de full de ruta abans de la sentència del judici al Suprem, i fins i tot si pot ser abans de la Diada, jornada que confia que serveixi per demostrar que “hi ha múscul”.

És clar que Vilalta també va deixar clar que el primer que cal per fer possible trobar el mínim comú denominador vers els necessaris “consensos transversals”, en què ERC també posarà tots els esforços, és “superar aquesta dinàmica autodestructiva com a moviment, de generar desconfiances i de posar els focus en els companys de viatge”, coincidint també amb el discurs de Torra. Després, en una xerrada, la portaveu va aclarir que demana fugir de la “simplificació” d’idees, i aposta a més per recuperar la pedagogia per “tornar a explicar” el contingut del projecte de la República a fi de guanyar-hi adeptes.

Procés intern

La portaveu d’ERC i futura adjunta a la secretaria general, com a membre de l’única candidatura que s’ha presentat a renovar la direcció, es va desmarcar a banda del document que va filtrar la setmana passada el sector afí a Gabriel Rufián i Joan Tardà, que demanava eleccions immediates. “No és la posició oficial”, va subratllar, aclarint que aquest és un més dels esborranys previs al procés congressual que acabarà el 30 de novembre amb l’aprovació d’una nova ponència estratègica. “Qualsevol aportació serà benvinguda i es canalitzarà a través d’una comissió redactora”, va recordar, que prepararà una proposta a què es podran presentar esmenes. La candidatura oficial, va aclarir, no presentarà cap altra proposta prèvia, més enllà d’unes línies mestres en el programa base en què no es pronuncien sobre la conveniència d’eleccions. Vilalta no les va descartar si poden ser un “instrument” que permeti reforçar majories i obrir un període de diàleg, si bé també va posar sobre la taula l’opció d’un govern de concentració com a resposta a la sentència.

No preveuen cap consulta interna

Vilalta va insistir que la decisió sobre el vot a la investidura de Sánchez, que el Col·lectiu Primer d’Octubre ha demanat que es posi a consulta interna, en principi la seguirà prenent l’executiva, en què ja hi ha representades totes les veus del territori i a les institucions, i que ja ha pres altres decisions rellevants recents, com ara el suport al vot de censura a Rajoy i el no al pressupost del PSOE. En tot cas, després que els crítics hagin anunciat una proposta alternativa, la portaveu veia “positiu” el debat intern en el marc del procés congressual, i assegurava que la intenció de la nova direcció serà “avançar” en la implantació de mecanismes que reforcin “l’assemblearisme i la codecisió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia colpeja la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió