Política

Trump insta les empreses nord-americanes a deixar de fabricar a la Xina

El president respon a la nova pujada d’aranzels de Pequín, que castiga el sector automobilístic

Amenaça el govern xinès amb una dura represàlia

Donald Trump va assegurar que respondria ahir mateix a la darrera bateria d’aranzels que el govern xinès ha imposat a béns nord-americans per valor de 75.000 milions de dòlars, en el que és un nou capítol de la guerra comercial que lliuren tots dos països.

“Respondré als aranzels xinesos aquesta tarda. Aquesta és una gran oportunitat per als Estats Units!”, va piular el líder republicà a Twitter. Prèviament, la Xina havia anunciat la nova tanda d’aranzels com a represàlia per les darreres tarifes de Washington.

Segons Pequín, els aranzels començaran a aplicar-se l’1 de setembre, coincidint amb l’entrada en vigor de les noves taxes dels EUA a productes del gegant asiàtic per valor de 300.000 milions de dòlars.

Els nous aranzels de la Xina oscil·laran entre el 5% i el 10% i s’aplicaran a més de 5.000 béns procedents dels EUA. Pequín també reintroduirà un aranzel del 25% sobre els cotxes importats dels EUA, unes taxes que havia abandonat enguany en un gest de bona voluntat quan els dos països miraven de negociar un acord comercial. Els fabricants nord-americans van alertar ahir que aquests aranzels addicionals posaran en perill els llocs de treball als EUA. “Quan la Xina va imposar per primer cop aquests aranzels el 2017, les exportacions nord-americanes de cotxes acabats van caure al 50%,” va advertir John Bozzella, representant dels fabricants. “No podem permetre que els torni a passar això als treballadors nord-americans“, hi va afegir.

La mesura contra el sector automobilístic perjudica un sector clau dels EUA, que ja acusen la suspensió de compres de productes agrícoles dictada també per la Xina. D’altra banda, Trump, que des que va arribar a la Casa Blanca s’ha manifestat en contra de la deslocalització d’empreses, va “ordenar” ahir a les companyies del seu país que comencin a avaluar “una alternativa” al gegant asiàtic per dur a terme la seva producció. “Les nostres grans empreses –va dir Trump– tenen ordres de començar a buscar una alternativa a la Xina, inclosa la possibilitat de tornar a casa i elaborar els seu productes als EUA”, va indicar.

El cap de la Fed és “el pitjor enemic”

Redacció

Trump es va preguntar ahir qui és el “pitjor enemic” dels EUA, si el cap de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, o el líder xinès, Xi Jinping, després que el banquer va evitar de desvelar els pròxims passos en política monetària, el mateix dia que Pequín anunciava més aranzels. Amb el seu habitual hermetisme, Powell no es va comprometre a continuar abaixant els tipus d’interès com li reclama el president dels EUA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia