Política

Controvèrsia a les xarxes per un missatge del govern espanyol sobre el “paper crucial” d’Espanya en l’alliberament de parís

Quim Torra replica al ministeri de Justícia que el paper espanyol en la Segona Guerra Mundial va ser ajudar a Hitler

Gabriel Rufián recorda que si els republicans de La Nueve haguessin tornat a l’Estat els haurien “afusellat” i encara serien enterrats en algun voral, com “altres 100.000” desapareguts

Polèmica a les xarxes per un missatge del ministeri espanyol de Justícia sobre el “paper crucial” d’“Espanya” en l’alliberament de París dels nazis fa 75 anys gràcies a la tasca dels “soldats espanyols de La Nueve” .

El govern espanyol ha difós el missatge coincidint amb la primera vegada en 75 anys que un representant seu assisteix de manera oficial a la celebració de l’alliberament de París “per posar valor la contribució dels exiliats a aquest fet històric que va ser crucial en el desenllaç de la II Guerra Mundial”.

El problema és la descontextualització històrica d’aquest primer missatge, on Justícia parla de “soldats espanyols” sense precisar que La Nueve era una brigada integrada per exiliats republicans que havien combatut el franquisme i van continuar lluitar durant la II Guerra Mundial contra el feixisme, no pas per tropes regulars de l’Espanya de Franco. També es discuteix la menció al “paper clau” d’Espanya, que en el conflicte europeu va mantenir una posició de neutralitat clarament escorada a favor de l’Eix.

Una ambigüitat que s’ha interpretat a les xarxes com un nou intent de “blanquejar el franquisme”.

En aquest sentit, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha replicat al ministeri de Justícia que els veritables herois de l’alliberament de París van ser els “soldats republicans” exiliats de La Nueve i no l’Espanya franquista.

“Lamento haver de precisar que el paper espanyol a la Segona Guerra Mundial fou l’enviament de milers de soldats de la División Azul a lluitar al costat de Hitler (1941-1943). Els soldats republicans de La Nueve continuaven lluitant precisament contra el feixisme i l’Espanya del dictador Franco”, ha etzibat Torra .

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, també ha reaccionat a la piulada de Justícia en un missatge on ha demanat “una mica de rigor” al govern espanyol. Rufián ha assenyalat que si els republicans de La Nueve haguessin tornat a Espanya “els haurien afusellat i enterrat en un voral sense nom amb altres 100.000 [desapareguts] que 80 anys després encara hi són” .

L’exalcaldessa de Badalona (2015-2018) Dolors Sabader ha exigit al govern de Pedro Sánchez una “rectificació immediata” i ha alertat que “aquesta és una mentida que pel fet de ser oficial multiplica la seva gravetat”. Sabater ha lamentat que l’executiu espanyol “manipuli la història per seguir blanquejant el franquisme i la seva herència viva, per seguir menyspreant i silenciant el republicanisme”.

L’exdiputada de la CUP Mireia Boya ha volgut afegir una dada històrica a la polèmica i ha recordat que mesos després de l’alliberament de París els “guerrillers de La Nueve entraven per l’Aran en l’anomenada operació reconquesta d’Espanya per intentar enderrocar la dictadura franquista que els havia portat a l’exili”. Boya ha afirmat que el ministeri de Justícia “blanqueja la història republicana des de la mentida” .

L’exdiputat de Podem i dirigent de Catalunya en Comú Josep Vendrell s’ha volgut posicionar des de l’equidistància criticant al govern espanyol i al president Torra al mateix missatge. Segons ell, els missatges de tots dos són el resultat de “visions de la història amb males ulleres nacionalistes”. “El ministeri de Justícia esmenta Espanya, que es confon amb l’Estat espanyol, i no els republicans espanyols. I Torra també esmenta Espanya com un tot que va estar al costat de Hitler, sense dir que els de La Nueve eren espanyols. Lamentable”, conclou .

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, també s’ha referit a l’efemèride però sense entrar en la polèmica pel missatge de Justícia. “75 anys de l’alliberament de París, els republicans catalans honorem als que ho van fer possible. Per la llibertat i contra el nazisme i el feixisme!”, ha escrit .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES