Política

França

Memòries d’un excap d’estat

Plana el fantasma de Sarkozy

L’expresident francès es converteix en el polític de moda al seu país després de la publicació del llibre autobiogràfic ‘Passions’

Nega que vulgui recuperar protagonisme públic tot i la proliferació de rumors

Apareix amb camisa blanca i somrient. Al costat, la seva esposa Carla Bruni amb el cap recolzat sobre la seva espatlla. Una imatge acompanyada del titular: “Nicolas Sarkozy. Un home de passions”. És la portada de la revista del cor Paris Match –motiu de befa a les xarxes socials pel fet que Sarkozy, que fa 1,66 m, sembla força més alt que Bruni, d’1,75– amb què l’expresident francès va confirmar el seu retorn a l’escena mediàtica. Després de la publicació del seu llibre Passions, número u de vendes en les seves dues primeres setmanes a les llibreries, Sarkozy, de 64 anys, s’ha convertit en el polític de moda a l’Estat francès. Això ha multiplicat els rumors sobre un possible retorn a la política.

Tot i que ho nega, es deixa estimar. En aquest llibre de memòries, de què s’han distribuït 200.000 exemplars, repassa els seus primers trenta anys de trajectòria política, fins a l’elecció presidencial, el 2007. Encara que assegura que vol narrar “sense acrimònia ni maldat”, llança alguns punyals cap a alguns dels principals adversaris, com ara l’expresident socialista François Hollande i François Fillon, candidat de la dreta republicana a les presidencials del 2017. Segurament, Passions no és una obra mestra dels llibres polítics, però Sarkozy confia que es converteixi en una de les sensacions d’aquest estiu.

Després d’uns mesos convulsos marcats per les conflictives manifestacions dels armilles grogues, les dificultats del president Macron i l’enfonsament dels Republicans (el partit refundat per Sarkozy) en les europees, amb només el 8% dels vots, la nostàlgia sembla envair la societat francesa. Sobretot, en l’univers de la dreta republicana, immersa en una trajectòria decadent. Mentre que les classes treballadores conservadores aposten des de fa anys pel lepenisme, el macronisme va arrasar entre la burgesia en els comicis de maig.

L’aleshores president dels Republicans, Laurent Wauquiez, va dimitir després de la desfeta en les europees. A l’octubre, aquesta formació celebrarà un congrés per escollir el seu nou líder. De moment, però, només s’hi han ofert dirigents de talla menor. Segons un sondeig de l’institut Elabe, Sarkozy és el candidat preferit pels votants de la dreta i el centre per liderar els Republicans, amb el suport del 46% dels electors d’aquest espai. De fet, l’expresident s’ha convertit, recentment, en la segona personalitat política preferida pels francesos, només per darrere de l’ecologista Nicolas Hulot. Tanmateix, el 76% d’ells no desitja que retorni a la política, segons un sondeig de l’institut Ifop per al Journal du Dimanche.

“El meu lloc ja no és en la vida política dels partits”, ha dit Sarkozy. El dirigent conservador té ben present el record del seu fracàs en les primàries de la dreta el novembre del 2016, en què va quedar tercer. A més, està inculpat en quatre afers: el cas del finançament libi, el Bygmalion, l’afer dels sondejos de l’Elisi i el de les escoltes judicials.

Precisament, per aquest últim cas, en què se l’acusa d’haver intentar obtenir informació d’un procés judicial de manera il·legal, Sarkozy compareixerà davant dels tribunals els propers mesos, cosa que el convertirà en el primer president de la Cinquena República que és jutjat a França per un delicte de corrupció. Unes angúnies judicials que l’expresident prefereix obviar en les seves memòries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona