Política

Societat

Contagiar-se del trauma

Professionals de Justícia participen en un curs per “equilibrar” l’empatia i oferir una bona atenció a víctimes de violències

No s’ha d’evitar el record d’imatges dures i, si cal, es controlen mentalment, movent-les o traient-hi color

Els professionals que es dediquen a ajudar persones amb experiències traumàtiques, com ara bombers o treballadors dels serveis d’emergències, han de saber gestionar les seves emocions per “no contagiar-se del trauma” i poder oferir una bona atenció als afectats. Aquest és l’objectiu del curs d’autocura que el Departament de Justícia, a través de l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista, ofereix al personal dels jutjats de violència de gènere i als de primera instància i instrucció de Catalunya. Les sessions són impartides per Begoña Odriozola Farré, psicòloga especialista en psicologia clínica i experta en psicotrauma, que va participar en l’atenció a familiars dels morts en l’accident d’avió de Germanwings i als professionals dels serveis d’emergències que els van atendre, així com amb afectats dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

“Els professionals de l’ajuda estan a prop del dolor intens d’altres persones i, per assolir l’excel·lència de la professió, cal cuidar-se i entrenar el punt just d’empatia per no quedar-se contagiat del dolor”, explica Odriozola. A més de saber respectar els torns de descans, dormir i menjar bé, i no deixar les relacions i activitats familiars i amb amics, la psicòloga detalla als inscrits en el curs d’autocura de l’administració de Justícia com poden detectar símptomes d’estrès i tècniques per corregir-ho, quan, per exemple, interroguen una víctima de violència masclista o quan examinen imatges d’una autòpsia o de violència brutal. “Si en una entrevista amb una víctima notem que tenim ganes de plorar, empassem saliva, respirem profundament o fem canvis corporals per desintensificar la nostra implicació i fer la feina correctament”, detalla Odriozola.

L’experta en psicotrauma hi afegeix que el professional pot experimentar l’anomenada “satisfacció per compassió”, que en el sentit oriental és una acció positiva en voler ajudar davant del patiment d’altres. També pot aparèixer la “fatiga per compassió”, la qual pot provocar la síndrome coneguda com a burnout, del professional cremat, o una traumatització secundària, quan el professional se sent impotent davant una víctima que retira una denúncia tot i els esforços i la gravetat dels fets, i el professional se sent aclaparat, li assalten pensaments greus i s’aïlla dels companys, els quals –segons Odriozola– són clau per superar una experiència de violència extrema. Tot i que els factors de vulnerabilitat són diferents en cada persona –la mort d’un menor pot fer reviure un cas proper–, el professional en quinze dies hauria de superar l’experiència i equilibrar la seva empatia. En el cas d’imatges impactants que ens retornen a la ment, la psicòloga recomana: “No s’ha d’evitar la imatge; com una cançó, durarà més o menys, el cervell la digereix. I si persisteix –hi afegeix–, mentalment la movem, la posem en blanc i negre, la controlem.”

María José Cerezero, auxili judicial al penal 3 de Barcelona, va participar en el curs el juny passat, i sosté que hauria de ser obligatori. “És molt pràctic i et dona pautes per a la feina i per a la vida”, afirma Cerezero. Hi afegeix que al jutjat “hi ha una bona oficina judicial”, i que els quatre auxilis s’ajuden entre si. “En els judicis, hem viscut episodis violents i ha calgut avisar el personal de seguretat. Anem aprenent i aplicant el sentit comú... Sempre intento parlar fluixet i tranquil·la a les persones que venen a la vista. I a la víctima, oferir-li aigua, una cadira...” I l’experta en trauma insisteix: “Després d’una actuació greu, cal compartir i analitzar les experiències viscudes amb els companys i foragitar sentiments de culpabilitat.”

82
inscrits
ja hi ha en els cursos d’autocura a Barcelona i Tarragona. La majoria són dones: funcionàries dels cossos de gestió i tramitació processal i auxili judicial dels jutjats de violència de gènere i dels jutjats de primera instància i instrucció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia