Política

Irlanda explica els Estats Units que defensarà la seva postura sobre el ‘Brexit’

El primer ministre d’Irlanda i el vicepresident dels Estats Units han tingut una trobada abans de la data límit per al ‘Brexit’ prevista per al 19 d’octubre

El primer ministre d’Irlanda, Leo Varadkar, ha explicat aquest dimarts al vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, que Dublín defensarà un acord per al Brexit que “garanteixi” que no hi haurà una frontera dura entre les dues Irlandes, en un moment “crític”. Durant el segon dia de la seva visita a la República d’Irlanda, Pence es va reunir aquest matí a Dublín amb el president irlandès, Michael Higgins i posteriorment ho va fer amb Varadkar, amb qui va oferir una roda de premsa conjunta.

En aquesta trobada, Varadkar va remarcar que “la decisió del Regne Unit de viatjar per un camí diferent del nostre s’arrisca a ser profundament pertorbadora, especialment per a les persones d’Irlanda del Nord, on la majoria va votar per la permanència a Europa”. Varadkar també ha recordat que la “divergència entre el Regne Unit i la UE implica que un retorn a una frontera dura en aquesta illa és un risc molt real”.

El primer ministre feia així referència a l’obstacle que planteja en les negociacions entre Londres i Brussel·les l’anomenada “salvaguarda” irlandesa o backstop, un requisit ideat per a evitar les fronteres físiques entre les dues Irlandes després del Brexit, al qual s’oposa el primer ministre britànic, Boris Johnson, que vol evitar-lo davant de l’oposició de la Unió Europea (UE), que ho considera indispensable.

“Sé que entén l’impacte que una frontera dura tindrà per a nosaltres en aquesta illa, barreres a la lliure circulació de persones i al comerç sense friccions, barreres a la cooperació nord-sud i el risc al fet que se soscavi l’acord de pau de Divendres Sant”, va afirmar. En aquest sentit, va sostenir que Irlanda ha de defensar l’acord de sortida del “brexit”, el qual “va ser negociat acuradament per a superar tots aquests riscos” i que inclou el citat mecanisme. Per això, va instar a Pence traslladar un missatge a Washington: “Això no és un problema de la nostra collita. És un que volem resoldre mitjançant un acord de sortida i un Brexit ordenat que garanteixi que no ressorgeixi una frontera dura en aquesta illa”.

Per part seva, Pence ha recordat que Trump va anunciar la setmana passada que, quan es completi la sortida d’aquest país del bloc comunitari, els Estats Units “tindrà un nou acord de lliure comerç amb el Regne Unit”. Al mateix temps, ha assegurat que “els Estats Units estan ansiosos per negociar un acord de lliure comerç amb la UE que rebaixi les barreres comercials” i permeti a les “economies transatlàntiques prosperar més que mai”. Pence també ha promès a Varadkar que Washington continuarà “buscant maneres de renovar” els vincles que uneixen als dos països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia