Política

Girona es torna a mobilitzar

Des de les comarques gironines demà sortiran més de 150 autocars per assistir a la gran manifestació de Barcelona

L’ANC ha habilitat 20 busos a Girona i, tot i que n’hauria omplert més, ja no n’ha trobat de disponibles

“Que ningú es quedi a casa!” El coordinador de l’ANC a Girona, Tavi Casellas, feia ahir una altra crida a assistir a la gran manifestació de demà a la tarda a Barcelona, amb motiu de la Diada. Un dels baròmetres que sempre s’utilitzen per calcular quina serà la possible afluència de gent a la mobilització és el nombre d’autocars que sortiran de diferents punts del país cap a la capital catalana. Per exemple, des de les comarques gironines partiran més de 150 busos, que han estat gestionats per l’ANC. Malgrat que és una xifra inferior a la del 2018, per Casellas el ritme de les inscripcions que hi ha hagut continua sent un bon senyal i, fins i tot, està convençut que n’haurien omplert més a la ciutat de Girona. El hàndicap, però, és que aquest cap de setmana passat ja no n’han trobat més de disponibles.

Casellas relata que dijous passat, 5 de setembre, l’associació que encapçala tenia 19 autocars plens. L’endemà van decidir tornar a obrir les inscripcions i en poques hores van omplir un vintè bus, de seixanta places. La demanda que tenien va fer que, dissabte, els membres de l’ANC de Girona es posessin en contacte amb diverses companyies de transports per tal d’aconseguir un o dos autocars més, amb l’objectiu d’arribar als 21 o 22. “Vam trucar a moltes empreses, com per exemple de Figueres, de Sant Celoni, etc. Però ens va ser impossible trobar més busos. Les companyies ja no en tenien de lliures”, va explicar Casellas.

Finalment, des de l’aparcament del pavelló de Fontajau de Girona partiran 20 autocars que han estat coordinats per l’entitat sobiranista. Des de l’organització es demana a la gent que hi sigui a la una del migdia, quan es farà la seva distribució entre els busos, que emprendran el camí rumb a Barcelona a dos quarts de dues. El preu dels tiquets (que inclou l’anada i la tornada) era de 10 euros. A banda, des de la ciutat també sortiran 5 o 6 autocars més que han estat habilitats per l’Ateneu d’Acció Cultural (ADAC) de Girona. El president de l’entitat, Joan Sibill, comentava ahir que estaven acabant d’omplir un cinquè autobús i que, possiblement, també n’emplenaran un sisè. Com que des de l’ANC ja no hi ha més places lliures, Sibill afegia que totes les persones interessades podien comprar encara el tiquet a la seu de l’ADAC, situada a la plaça de l’Oli.

El preu dels tiquets és de 10 euros i, per als socis de l’Ateneu, 8. El seu horari de sortida serà una mica més tard que els de l’ANC perquè, com ja fa anys, l’ADAC i el Casal Independentista El Forn organitzen l’acte L’Onze a les Dotze, a la plaça del Vi. Per això serà a dos quarts de tres de la tarda quan els autobusos de l’Ateneu marxaran cap a Barcelona, també des de Fontajau.

Més enllà de la capital gironina, un dels membres de l’ANC a Aiguaviva, Pere Lloret, indicava que des del municipi sortiran dos autocars: “L’any passat en vam organitzar un. Aquí, normalment sempre estem entre un i dos. Hem venut els tiquets a través d’un grup de Whatsapp i també se’n podien comprar a l’ajuntament.” Amb tot, Lloret va assegurar que “d’ànims, n’hi ha molts”: “No hem vist la gent decaiguda. A l’agost sempre surt la notícia que el nombre d’inscrits a la manifestació és fluix i, després, tot va molt bé, com cada any. És la nostra diada nacional i tenim una llista de coses per reivindicar que no s’acaba!”

99a concentració

La plaça del Vi de Girona va acollir ahir, a les vuit del vespre, la 99a concentració unitària consecutiva. I és que cada dilluns, centenars de persones s’hi apleguen per reclamar la posada en llibertat dels presos polítics catalans i el retorn dels exiliats. I, per anar escalfant motors, es va requerir als assistents que ahir portessin la camiseta d’enguany de la Diada.

També a Girona, l’Onze de Setembre, a les onze del matí, es farà el tradicional acte institucional de commemoració de la festivitat. Tindrà lloc al Pati de les Magnòlies de l’edifici de la Generalitat, al carrer Pompeu Fabra. L’esdeveniment és organitzat de manera conjunta entre la Generalitat, l’Ajuntament i la Diputació. Hi participaran el delegat territorial del govern, Pere Vila; l’alcaldessa Marta Madrenas, i el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer. I, com a cloenda, hi haurà una actuació a càrrec del tenora i compositor Jordi Molina.

LA DATA

11.09.19
A dos quarts de dues del migdia, vint busos coordinats per l’ANC sortiran des de Fontajau, a Girona.

LA FRASE

És la nostra diada nacional i tenim una llista de coses per reivindicar que no s’acaba
Pere Lloret
Membre de la secció local de l’anc a aiguaviva
Voluntaris

“L’ambient a la parada ha sigut positiu i gratificant”

L’ANC va fer una comanda de 6.000 samarretes de la Diada per a Girona ciutat, i es calcula que se n’acabaran venent unes 5.000. Tavi Casellas posa de relleu que aquesta xifra està dins la tònica d’anys anteriors, tret del 2018, que va ser “excepcional”. “L’any passat en vam vendre 9.000 a la capital gironina, si bé ara hem tornat una mica dins el que era la normalitat. Encara ens queden camisetes, tot i que ja hi ha talles que se’ns han esgotat.” Per dur-ne a terme la venda, l’ANC de Girona va habilitar la parada de davant de la llibreria Les Voltes de dilluns a dissabte. Un veí de la ciutat, Lluís Pi, ha format part de la trentena de voluntaris que hi han estat atenent. “Soc soci de l’ANC. Van fer una crida i m’hi vaig sumar. Som un grup que, quan ens demanen ajuda, ens apuntem en tot el que podem. S’han fet torns de matí i de tarda: de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h. A cada torn hem sigut entre dues i quatre persones. L’ambient ha sigut positiu i gratificant.” Ahir al matí no van parar en tota l’estona i avui serà l’últim dia que muntaran la parada, cosa que van començar a fer el 12 d’agost.

La vigília

Marxes de torxes en una quinzena de municipis

La Marxa de Torxes és un acte d’àmbit nacional que, des del seu naixement, reivindica la independència del poble català. És un esdeveniment previ a la mobilització de l’Onze de Setembre, i aquest any tornarà a tenir un significat especial per la permanència dels presos i preses polítics i exiliats, i per la proximitat de la sentència pel judici de l’1-O que emetrà el Tribunal Suprem. A la demarcació, es fan marxes de torxes en una quinzena de poblacions. A la ciutat de Girona, la vetllada començarà avui a dos quarts de deu de la nit a les escales de la catedral. Hi haurà la lectura del manifest per part de Noe Jordana, tricampiona de la Lliga Femenina de bàsquet. I, abans que comenci el recorregut amb torxes pel Barri Vell, es podrà gaudir d’un concert de Jaume Arnella. Avui, a més, també hi haurà marxes de torxes a Cassà de la Selva, Castelló d’Empúries, l’Escala, Anglès, Blanes, Hostalric, Riells i Viabrea, Tossa de Mar, Sant Hilari Sacalm, Lloret de Mar, la Bisbal d’Empordà, Begur, Sant Feliu de Guíxols i Palamós.

TAVI CASELLAS COORDINADOR DE L’ANC A GIRONA

“El suport al Tsunami Democràtic és positiu”

Amb quina sensació ha viscut els preparatius de la Diada d’aquest any?
Aquí destacaria diverses coses. Una és la grata sorpresa que vam tenir aquest cap de setmana passat, quan es va anunciar que es publicaria un article d’opinió firmat pels presos polítics i exiliats, en el qual fan una crida a la mobilització. En aquesta carta conjunta, que s’ha pogut llegir als mitjans de comunicació dilluns d’aquesta setmana, demanen a la ciutadania que es conjuri per convertir aquest Onze de Setembre en una nova fita de la voluntat democràtica. D’altra banda, també ha sigut positiu el gir que han fet alguns excàrrecs polítics. Hi ha persones que actualment no estan a la primera línia política i que fa uns mesos van dir que no assistirien a la manifestació. Sortosament, han rectificat.
Com creu que serà la manifestació?
Esperem que sigui massiva. Si la manifestació és gran com cada any, serà un bon senyal. Toca tornar a mobilitzar-nos i el primer pas és per la Diada. A més, durant la jornada de l’Onze de Setembre sempre es munten moltes accions, com ara la convocatòria que hi ha d’encerclar el Parlament. El que és bo és que aquests actes paral·lels es fan fora de l’horari de la manifestació. No són iniciatives contradictòries, sinó complementàries.
Continua apel·lant, per tant, a la unió?
Sí, perquè això és tan sols el principi. És una bona notícia, per exemple, que tots els partits sobiranistes i moltes entitats donin suport al moviment del Tsunami Democràtic, entès com una gran onada cívica i institucional per donar resposta a la sentència del judici de l’1-O.
SERGI FONT PRESIDENT D’ÒMNIUM CULTURAL AL GIRONÈS

“Seguim treballant per la independència”

A poques hores de la Diada, quina percepció té enguany?
Aquest ha sigut gairebé un any de traspàs. Com que encara no ha sortit la sentència, no hi ha cap gran canvi en relació amb l’Onze de Setembre del 2018. Per tant, s’entén que la gent també estigui fent aquest recés. El president Quim Torra deia que hem de tancar el dol i tornar a posar com a objectiu la independència. Entenc que hi hagi gent que no tingui ànim per assistir a la manifestació de Barcelona i ningú s’ha de sentir pitjor per no anar-hi. Potser aquest any hi haurà menys afluència i, de fet, s’ha previst en un espai més petit. Tot i això, una de les claus és tornar a ensenyar la capacitat de mobilització i és una oportunitat nova per mostrar que la situació que pateix el país no ens sembla bé. Malgrat que no hi hagi uns objectius clars ni uns resultats immediats, continua sent molt important sumar-s’hi.
Com viurà la vigília d’avui?
Assistiré a la marxa de torxes de Girona, que organitzem des d’Òmnium, i que arriba a la tretzena edició. També és un moment de mobilització, per mostrar que som aquí i que seguim treballant per la independència. És un acte molt visual i de foc, propi de la cultura popular catalana.
I com valora la concentració de cada dilluns a la plaça del Vi de Girona?
No es pot deixar de fer i té molt valor la perseverança de la gent. Aquest estiu s’ha acompanyat d’una marxa pels carrers, que ajuda a aconseguir que el públic turista vegi la situació que viu Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona