Política

En Directe

ple del Congrés

Sánchez demana a l’oposició que abandoni el bloqueig i faciliti un govern progressista

El president del govern en funcions recorda a l’Estat que ha d’afrontar reptes com el ‘Brexit’

El líder socialista expressa al Congrés que “tant de bo algun dia la Diada sigui la festa de tots els catalans, i no d’una part” i afirma que el seu executiu i el PSOE treballen perquè algun dia sigui així

  • Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats EFE.
  • VÍDEO: Retransmissió del ple del Congrés

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha instat les forces de l’oposició a posar punt i final al bloqueig i permetre la formació d’un govern progressista.

Durant la seva compareixença al Congrés aquest dimecres per parlar sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), el president espanyol ha advertit que l’Estat ha d’afrontar desafiaments com el Brexit.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions a 12 dies de la data límit per a la investidura després que aquest dimarts els negociadors del PSOE i Podem van ser incapaços d’acostar posicions durant quatre hores.

Diada “de tots”

El cap del govern en funcions ha obert aquest dimecres la seva compareixença al Congrés sobre el Brexit fent referència a la Diada nacional de Catalunya, que ha desitjat que alguna dia sigui “la festa de tots els catalans i no d’una part”.

El líder socialista ha assegurat que l’11 de setembre és un dia “especialment important i assenyalat per a un territori del nostre país, un territori que estimem, respectem i reconeixem com és Catalunya”. “Tant de bo algun dia, i hi treballem des del govern i el grup parlamentari socialista, la Diada sigui la festa de tots els catalans i no d’una part dels catalans”, ha dit.

El president en funcions ha publicat també un missatge semblant al seu compte de Twitter, on ha felicitat la Diada a tothom i ha afirmat que “avui hauria de ser un dia que uneixi totes les catalanes i catalans”. Serà, ha dit, “pel camí del diàleg, dins de la Constitució, la convivència, el respecte i l’entesa” .

Preparats per al ‘Brexit’

Sánchez ha volgut enviar un missatge de “tranquil·litat” a la ciutadania i als actors empresarials davant la possibilitat que el Regne Unit surti de la Unió Europea sense acord. “Estem preparats”, ha assegurat al Congrés.

Ha constatat que avui dia un Brexit dur ja no és “impensable” sinó que és un “escenari més que probable”. Però, segons ell, el pla de contingència que el govern espanyol va aprovar fa uns mesos té una “enorme complexitat” i servirà per “minimitzar” els efectes d’una sortida del Regne Unit sense acord.

Ha explicat que s’han pres les mesures necessàries perquè els drets dels residents de nacionalitat espanyola al Regne Unit estiguin “plenament garantits”, així com els dels ciutadans britànics a l’Estat. Sánchez ha dit que es tracta d’una “prioritat absoluta i central”.

No obstant, ha avisat que per molt que l’Estat hagi fet la seva part per “mitigar” els efectes, que hi hagi garanties també dependrà de l’actuació del Regne Unit. Per això, ha recomanat a la ciutadania avaluar com els pot afectar i prendre mesures. Sobre la possibilitat que Iberia pugui perdre els drets de vol a la UE, el president de l’executiu ha dit que obtindrà una pròrroga de “diversos mesos” per poder “ajustar el règim de propietat”.

Sánchez ha afirmat que la UE no pot fer més concessions al Regne nit per molt que desitgi una sortida “endreçada”. També ha defensat que no es pot renegociar l’acord de sortida del Regne Unit que la UE va negociar amb l’anterior primera ministra britànica, Theresa May, i ha criticat la postura de l’actual premier, Boris Johnson.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona