Política

Trump amenaça els talibans en el divuitè aniversari de l’11-S

El president nord-americà endureix el to contra els insurgents afganesos dos dies després de donar per mort el diàleg amb ells

Al-Qaida fa una crida a atacar els EUA, Europa, Israel i Rússia

El president nord-americà, Donald Trump, va aprofitar la commemoració del divuitè aniversari dels atemptats de l’11 de setembre als Estats Units per anunciar una escalada en el combat contra els talibans a l’Afganistan. Trump va fer aquestes declaracions l’endemà passat de cancel·lar les converses de pau amb aquest grup insurgent.

En un discurs al Pentàgon, el president va explicar que aquest cap de setmana tenia prevista una reunió a la residència presidencial de Camp David amb els talibans i el govern afganès per impulsar un acord de pau. “La vaig cancel·lar quan em vaig assabentar que havien matat un gran soldat nord-americà de Puerto Rico i onze persones innocents més”, va recordar Trump, que va advertir els talibans: “Si per algun motiu tornen al nostre país, anirem allà on siguin i usarem un grau de força que els Estats Units no han usat mai abans, i no estic parlant de la força nuclear.”

L’advertiment de Trump va arribar dos dies després que donés per “mortes” les converses de pau que Washington i els talibans van mantenir durant més d’un any a Qatar per posar fi a gairebé dues dècades de guerra a l’Afganistan. La suspensió de les negociacions amenaça de provocar un repunt de la violència encara més gran a l’Afganistan en un moment especialment delicat, quan falten tot just dues setmanes per a les eleccions presidencials.

La invasió nord-americana de l’Afganistan va ser una de les primeres accions de represàlia dels Estats Units contra Al-Qaida, autora dels atemptats, que ahir es va afegir a la commemoració de la matança a través de l’actual líder, Ayman al-Zawahiri, que va fer una crida als musulmans perquè ataquin els Estats Units, Europa, Israel i Rússia. En un vídeo difós per la xarxa, Al-Zawahiri també critica els gihadistes que han canviat d’opinió.

Trump, que va explicar que ell va veure com s’estavellava el segon avió a les Torres Bessones des de la seva torre al centre de Manhattan, va advertir que “la llibertat nord-americana només sobreviu perquè hi ha patriotes disposats a sacrificar-ho tot”. “No busquem el conflicte, però si algú s’atreveix a atacar la nostra terra, respondrem”, va alertar.

LA XIFRA

184
persones
van morir al Pentàgon en els atemptats de l’11 de setembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia