Política

Polítics i govern, dividits entre la gent i sense retrets

Consellers de JxCat i ERC coincideixen en l’ofrena i en l’acte d’Òmnium, però van a la manifestació en trams diferents i no són qüestionats

La independència torna a ser l’eix del discurs de Torra i Aragonès

Sense compartir espai a la fila zero per primer vegada en una altra manifestació convocada per l’ANC, i amb el temor d’haver-se d’aplegar entre la multitud en alguns dels diferents trams amb el risc de rebre alguna esbroncada no desitjada, els membres del govern de la Generalitat i també dels partits i organitzacions que representen –JxCat, PDeCAT, La Crida i ERC– van viure de forma més participativa que mai l’allau humana que es va aplegar a l’entorn de la plaça d’Espanya per reprendre el rumb amb l’Objectiu independència.

Van haver-hi crits reclamant unitat al llarg del dia, però segurament molts menys dels que s’esperaven i pocs retrets a crits van haver de sentir davant la seva presència, que no vol dir que a cau d’orella no n’haguessin de sentir. Els socis de govern van coincidir en l’ofrena floral del govern al matí, amb pluja i pocs assistents, i també en l’acte Pels drets i les llibertats: absolució! d’Òmnium al passeig de Lluís Companys, però posteriorment les agendes ja no es van retrobar. El president Quim Torra la tenia atapeïda amb actes institucionals abans i després, amb recepcions dels Miquelets de Catalunya, la plataforma cívica Gure Eusku, de la Coronela o la plataforma Foreign Friends of Catalonia, i la seva presència a la manifestació es va concretar cap a quarts de cinc de la tarda al tram 1, a l’avinguda Paral·lel tocant a la plaça Espanya, i ho va fer acompanyat de la diputada a Madrid de JxCat, Laura Borràs, però també de molts altres membres de JxCat, com ara la portaveu del govern, Meritxell Budó, els consellers Damià Calvet, Jordi Puigneró i Maria Àngels Chacón, i membres del grup parlamentari com el portaveu Albert Batet o Pep Riera. Tots ells fent-la petar amb manifestants i acceptant les peticions de fotografies, això sí, sota un gran dispositiu de membres de seguretat.

Tot i que no gaire lluny, al tram 12 de la Gran Via entre els carrers Vilamarí i Llançà, s’hi aplegava tota la comitiva desplegada per ERC provinents del dinar previ al parc de Joan Miró. Els parlaments els van fer el vicepresident del govern, Pere Aragonès; el president del Parlament, Roger Torrent; la portaveu Marta Vilalta; el portaveu al Congrés, Gabriel Rufián; la diputada del Jovent Republicà al Congrés, Marta Ros; el president d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona i parlamentari, Ernest Maragall; el president de la federació d’ERC a Barcelona, Robert Fabregat, i la portaveu del Jovent Republicà a Barcelona, Maria Lecha.

Tot i que no coincidents en el temps, el president i el vicepresident del govern van centrar els discursos a reivindicar el camí cap a la independència, en consonància amb el lema de la Diada, com a principal objectiu. Torra va referir-s’hi per destacar un nou èxit participatiu de la Diada, del qual va assegurar “no tenir-ne cap dubte” abans, i per afegir que la gran mobilització “tanca una etapa i es comença a respondre ja a la sentència posant l’objectiu de la independència en el centre de l’acció política”. També va demanar la llibertat dels presos polítics per avisar l’Estat espanyol assegurant que “qualsevol dret que ens sigui negat el tornarem a exercir, començant pel dret a l’autodeterminació”. Aragonès, de la seva banda, a l’escenari del dinar al parc Joan Miró, també va advertir al govern espanyol en funcions que no admetran “lliçons” de qui diu que no hi haurà referèndum i forma part d’un partit (PSOE) “incapaç de fer govern”. Per això, i malgrat esperar una “sentència de la vergonya”, va assegurar que hi respondran “als carrers i a les institucions i on faci falta”. Emulant el que va ser president del FC Barcelona, Joan Laporta, va etzibar: “Que n’aprengui, el govern de l’Estat, que aquí no hem vingut a renunciar, ni tan sols a resistir, aquí hem vingut a guanyar.”

Després que el president del Parlament, Roger Torrent, es mostrés convençut, en els moments previs a la manifestació, que “els carrers de Barcelona bulliran República”, va ser la secretària general d’ERC, Marta Rovira, en un vídeo enregistrat a Ginebra, qui va defensar aquest projecte polític com l’únic vàlid per al benestar dels ciutadans de Catalunya. “Hem de defensar la República perquè hi tenim tot el dret”, va reblar després d’assegurar que “defensar la independència de Catalunya no és un crim ni un delicte”.

Just abans de començar la manifestació, el portaveu del grup de JxCat, Albert Batet, reforçava les paraules del president Torra manifestant que malgrat la repressió de l’Estat espanyol la gent no s’havia quedat a casa, demostrant que “la voluntat d’independència continua ferma i avui podem començar a dir que la resposta a la sentència és la independència”. Un discurs gairebé calcat al del president del PDeCAT, David Bonvehí, que va destacar, arran del poder de convocatòria de la manifestació, que “molta gent continua creient que si continuem pressionant ho podem aconseguir”.

Al mateix tram 1, i pocs minuts abans, la diputada de la CUP retreia al govern: “Veiem una pràctica política de la Generalitat que res té a veure amb la contundència” dels seus discursos, i defensava que l’“autoorganització popular” era més necessària que mai i clau per aconseguir la victòria.

Es comença a respondre a la sentència posant la independència en el centre de l’acció
Quim Torra
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Tornem a sortir al carrer per dir que aquí ningú renuncia i que hem nascut per guanyar la independència
Pere Aragonès
VICEPRESIDENT DEL GOVERN
Aquesta Diada hem de sortir per reclamar el dret a la democràcia i la nostra llibertat com a poble
Meritxell Budó
PORTAVEU DEL GOVERN
Discutiran que els carrers de Barcelona no són com els dels últims anys, i aquí estem com sempre
Roger Torrent
PRESIDENT DEL PARLAMENT
La voluntat continua ferma i avui podem començar a dir que la resposta a la sentència és la independència
Albert Batet
PRESIDENT DEL GRUP de JxCAT
Veiem una pràctica política a la Generalitat que res té a veure amb la contundència que veiem en els discursos
Maria Sirvent
DIPUTADA DE LA CUP

L’himne d’Espanya sona en l’ofrena del govern a Rafael Casanova

L’ofrena del govern a Rafael Casanova va ser accidentada perquè va sonar l’himne espanyol des d’un balcó d’un hotel per damunt d’Els Segadors. La portaveu, Meritxell Budó, ho va qualificar d’acte “incívic” i els Mossos van identificar dues persones per haver entorpit l’acte. A la nit, govern i Parlament van organitzar l’espectacle Tornarem a la plaça Sant Jaume per reivindicar la resistència col·lectiva i la llibertat dels presos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia