Política

ISIDRE SALA

DELEGAT DEL GOVERN DE CATALUNYA ALS ESTATS UNITS I EL CANADÀ

“No hi ha rastre d’il·legalitat en la feina que estem fent”

“Si l’Estat espanyol persegueix les delegacions del govern, potser és que no està gaire tranquil amb el que està fent”

“El 70% dels catalans consideren que l’acció exterior és necessària, i això inclou un percentatge important de no independentistes”

“Tots els agents coincideixen que el millor per a tothom és que la situació es resolgui bé”

Mig any després de ser nomenat director general d’Afers Globals del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Isidre Sala (Camarasa, 1973) torna a canviar de càrrec i ja prepara les maletes per exercir com a nou delegat del govern de Catalunya als Estats Units i el Canadà.

Com afronta el nou mandat?
Molt motivat i il·lusionat per donar continuïtat a la feina que s’estava fent després de la restitució. La idea és clara: dur la veu pròpia de Catalunya al món i explicar qui som, què està passant, què fem i què volem.
Entre les seves missions, també figura desenvolupar “relacions, activitats i projectes mutus entre el govern de Catalunya i els governs, institucions i actors dels EUA i el Canadà”. Fins a quin punt aquests aspectes també són prioritaris?
És l’altre vessant de la mateixa feina. En la mesura en què et pots explicar bé, també ets més capaç d’identificar àmbits en els quals establir aliances. Per tant, una cosa porta a l’altra.
I amb quin perfil d’actors es reunirà?
Hi ha molta diversitat, des de la part més institucional fins als més sectorials. Entre els primers, buscarem els actors més rellevants de les societats americana i canadenca; tots ells ja coneixen bastant bé la realitat del nostre país. I això inclou governs, parlaments, think tanks, entitats acadèmiques i universitàries, ONG...
Està segur que la situació de Catalunya és ben coneguda als EUA?
Probablement, si ho preguntem a una persona qualsevol d’una ciutat americana qualsevol, no hi haurà tant coneixement com en una ciutat europea. Però Catalunya ha estat portada en diverses ocasions a The New York Times i The Washington Post, que són diaris de primera dimensió a escala global, i molts altres mitjans també n’han parlat. És cert que ara ja fa un temps que no se’n parla, però la realitat ens demostra que hi ha un coneixement, tot i que no al detall, i aquí és on comença la nostra funció.
I amb un president tan peculiar com Trump, com ho hem de fer per entrar en aquella administració. Potser un tuit?
El president Trump és una personalitat molt rellevant i, lògicament, molt particular. Nosaltres estem establint lligams i relació en un cercle més ampli, perquè la política dels Estats Units no la decideix ell sol. Hi ha molts agents, i tots coincideixen que és de l’interès dels EUA i de tothom que la situació a Catalunya es resolgui de manera satisfactòria i democràtica, perquè així els seus interessos a Catalunya es podran mantenir i créixer.
Han identificat algun ‘lobby’ de principal interès?
Sobretot els think tanks que es dediquen a l’anàlisi de la política internacional i dels fets rellevants per a la governança mundial. Europa ha estat des de la Segona Guerra Mundial un focus d’estabilitat mundial i la referència en desenvolupament per la seva estabilitat i diverses dècades de creixement econòmic i demogràfic sostingut en un període de pau que probablement no s’havia vist mai abans. Si Europa deixa de ser això, tindrà un efecte més enllà del continent. Per tant, tots els esdeveniments importants que tenen cert potencial de canviar alguna cosa són vistos amb interès.
I tota aquesta tasca topa amb un Estat espanyol que s’hi oposa i ho combat per la via diplomàtica i la judicial...
Nosaltres mostrem la determinació de continuar anant al món amb la cara descoberta i explicant la realitat que vivim en aquests moments. Ho fem de manera normal: demanem reunions, parlem amb la gent i els expliquem la realitat completa. És veritat que hi ha qui ho intenta evitar, però nosaltres continuem determinats. A vegades, en comptes de trucar directament, hem de buscar fórmules alternatives. Al final, la gent que ens rep sap que nosaltres només anem a presentar la nostra visió de la situació, i això no els pot molestar. Nosaltres no impedim que ells facin la seva feina. Tant de bo fos més fàcil.
Per què aquesta persecució i judicialització?
Això ho hauria de preguntar a ells, però potser és que no estan gaire tranquils amb el que estan fent. Només volem que ens deixin fer la nostra feina, perquè el CEO demostra que el 70% dels catalans consideren que l’acció exterior de la Generalitat és necessària. I això vol dir que l’avala també un percentatge important de no independentistes.
El TSJC, finalment, també va avalar la legalitat de les delegacions de govern...
I nosaltres ho vam celebrar, perquè un país democràtic ha de poder comunicar-se amb l’exterior. Hem estat molt curosos per no extralimitar-nos respecte a les nostres competències. D’això, no se’ns acusa mai, perquè no hi ha cap rastre d’il·legalitat ni d’il·legitimitat en la feina que estem fent.
Quan sent que es parla d’ambaixades i de ‘xiringuitos’, i que se’ls acusa de gastar diners, què pensa?
Que són afirmacions que responen a un interès polític. Els diners que la Generalitat destina a l’acció exterior no són tants. De fet, ens agradaria que fossin més, perquè tenim línies d’actuació que no podem dur a terme per falta de pressupost. Però, a més, podem quantificar que l’acció exterior del govern de la Generalitat és rendible: per cada euro invertit, es genera un retorn de 95. A tothom li agradaria fer inversions amb els seus estalvis i que s’acabessin multiplicant gairebé per cent, no?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia