Política

El full de ruta s’encalla en la desobediència institucional

La CUP admet que és el principal escull amb els grans partits per assolir la unitat estratègica

En canvi, ERC la veu “més a prop que mai”, mentre que fins i tot JxCat refreda un govern de concentració

Desobediència institucional, sí o no. Aquest és el principal escull que queda per superar, sobretot per la posició de la CUP, en el camí per consensuar un nou full de ruta independentista, rebatejat com a unitat estratègica, segons va admetre ahir el diputat cupaire Carles Riera a Catalunya Ràdio. Els anticapitalistes, segons el document que van fer públic després del consell polític de dissabte, aposten sense complexos per la desobediència, tant civil –aquí, tots hi estan d’acord– com institucional, però, segons ell, el govern, JxCat i ERC, defensa l’“estabilitat institucional”, fet que fa inviable cap pacte. Riera assenyala que, quan els grups majoritaris parlen d’“enfortir” les institucions com a resposta a la sentència de l’1-O, es refereixen a fer-ho “dins dels marcs legals”. En canvi, per a la CUP, una institució forta és la que “no acata les decisions de l’Estat que limiten drets socials, civils i polítics”, i està disposada a desobeir amb totes les conseqüències. “I aquí no ens posarem d’acord”, constatava.

Hores després, això sí, la portaveu de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, li donava en certa manera la raó afirmant, sense entrar en detalls, que la resposta institucional “ha d’estar a la mateixa altura” que la ciutadana. Mentrestant, la portaveu i nova adjunta a la secretaria general d’ERC, Marta Vilalta, relativitzava les desavinences. “Fa temps que s’intensifiquen les trobades; hi ha diversos debats oberts i hi estem treballant. No hi ha acords concrets, però són més a tocar que mai”, sostenia. Segons va saber El Punt Avui, a primera hora de la tarda es van reunir a Palau el president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès, si bé fonts properes van negar que fos per avançar en el full de ruta i ho emmarcaven en la “normalitat habitual”.

Si s’acaba tancant un pacte, el que sembla que no inclourà és un govern de concentració sobiranista com ERC encara reiterava ahir. “La CUP no té un govern de concentració autonòmic a la seva agenda, de cap de les maneres”, repetia Riera, que també descartava un pacte pels pressupostos, ja que només concebria donar suport a qualsevol de les dues opcions en un escenari de ruptura amb l’Estat, que ara veu “lluny”. També els comuns, que situen l’accent de qualsevol resposta en l’alliberament dels presos i exiliats, es refermaven ahir en el seu no rotund, ja que la líder al Parlament, Jéssica Albiach, deia en una piulada que no seran “mai” en un govern en què hi hagi JxCat. “Deixeu d’insistir en coses que no passaran i proposeu solucions reals”, etzibava a Aragonès, que al matí havia insistit a explorar governs de concentració, també en el món municipal, per tal de reforçar l’exigència de situar en l’agenda un diàleg amb l’Estat. Fins i tot Artadi va evitar ahir valorar la proposta. “No entrarem en un debat que no existeix”, concloïa, després de recordar les negatives rebudes, i assegurava que l’opció “més responsable” ara és no entrar a valorar les diverses propostes per no fer una “subhasta”. “Ens seria més fàcil fer pressing polític, però això no ajudaria a buscar el consens que està buscant la ciutadania”, exposava, mentre es feia seu un mantra que ERC també fa setmanes que repeteix: la millor resposta a la sentència serà la que s’acordi entre tots els actors. “És l’única que tindrà recorregut”, afirmava.

En tot cas, el mateix Aragonès admetia en una compareixença posterior com a nou coordinador nacional d’ERC, després de la primera reunió de la nova direcció, que potser no tirarà endavant la seva proposta, si bé hi ha “formes molt diverses de col·laboració” possibles per impulsar els objectius que segons ell hauria de buscar la resposta: mobilització democràtica, explicar-se al món per provocar una reacció de la comunitat internacional que obligui l’Estat a moure fitxa i enfortir les institucions. “Si no pot ser aquesta, estudiarem altres vies”, esbossava ja. En aquest sentit, la secretària general Marta Rovira ja va dir el cap de setmana a El Periódico que, si no es pot segellar la unitat estratègica, demanaran que cada força posi la seva proposta sobre la taula i que les urnes decideixin. “Tenim tota la voluntat de construir els consensos, però no descartem cap de les opcions democràtiques que ens puguin fer avançar”, refermava ahir Vilalta, tot i que els republicans són conscients que, si hi ha eleccions com a resposta a la sentència, el més probable ara és que siguin les espanyoles i no pas les catalanes. Ni tan sols la CUP les planteja, si bé avisa que caldran si el govern no avança cap a la confrontació amb l’Estat. “Si ha de seguir com fins ara, que no fa cap passa cap a l’exercici de l’autodeterminació i fa polítiques públiques absolutament conservadores, val més que hi hagi eleccions”, concloïa Riera.

És més fàcil liderar una agenda de negociació amb l’Estat amb una majoria parlamentària sòlida
Pere Aragonès
coordinador nacional d’erc
Debatre si govern de concentració o comicis no beneficia la feina de teixir complicitats contra la repressió
Elsa Artadi
portaveu de jxcat a barcelona
El govern de concentració disfressa de proposta política el fracàs de l’executiu Torra-Aragonès
Jéssica Albiach
presidenta cat. en comú podem
No té cap sentit participar en un govern de concentració que només aspira a preservar l’autonomia
Carles Riera
diputat de la cup

ERC es veu “preparada”

El tàndem Aragonès-Vilalta, alter ego sobre el terreny del Junqueras-Rovira, va comparèixer ahir visiblement satisfet per la ratificació diumenge de la seva llista a la direcció d’ERC, amb un 90% dels vots. “Amb un 57% de participació, és un suport amplíssim que evidencia el consens intern al partit, l’enforteix i el fa més útil”, exposava Aragonès. “Ens sentim preparats i amb confiança per iniciar un període de lideratge per traçar la unitat estratègica”, assenyalava Vilalta, que ho contraposava amb les “trencadisses internes” de la majoria de forces. ERC, que inicia ara un debat intern de la ponència estratègica que vol obrir a tota la societat, fixarà data per al congrés de ratificació en funció de si hi ha eleccions a l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona